Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ εγγυητής της εθνικής σταθερότητας

Στην ομιλία που άνοιξε τις διαδικασίες για την διαμόρφωση των προγραμματικών και πολιτικών θέσεων του συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης ως εγγυητή της εθνικής
σταθερότητας.
«Καθώς βαδίζουμε προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς τα διλήμματα είναι πάρα πολύ καθαρά και σκληρά», είπε, θα αναδεικνύεται αυτός ο ρόλος του χώρου και της παράταξης ως εγγυητή όχι απλά και μόνο της κυβερνητικής σταθερότητας και της προεδρικής συναίνεσης, αλλά ως εγγυητή της εθνικής στρατηγικής και της εθνικής σταθερότητας, είτε γίνουν εκλογές είτε δεν γίνουν.
Μιλώντας για τις προγραμματικές θέσεις, τόνισε ότι η προγραμματική πρόταση πρέπει να αφορά το «κανονικό κράτος, τον κανονικό ιδιωτικό τομέα και την κανονική Κοινωνία των Πολιτών».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές συναινέσεις και πως «για να φτάσουμε στο νέο παραγωγικό μοντέλο χρειαζόμαστε πρώτα ένα πιο επιχειρησιακό και συνεκτικό σχέδιο ανασυγκρότησης με περιορισμένο ορίζοντα μέσα από την διαπραγμάτευση με τους εταίρους». Αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης περιέχει τους εξής στόχους, είπε:
Τη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας, την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το νέο θεσμικό πλαίσιο με τους εταίρους, τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την αποκατάσταση των αδικιών, τις χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδυτικών ευκαιριών, όλα αυτά υπό την οπτική της απασχόλησης. Τέλος, τη διαφύλαξη της εθνικής ισχύος.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «δεν είναι όλα αυτά αυτονόητα και όλα αυτά τελούν αυτή τη στιγμή και πάλι υπό την αίρεση τα βούλησης του ελληνικού λαού».
«Ο λαός», είπε, «είναι αυτός που δημοκρατικά θα διαμορφώσει τη λύση, αυτός που ουσιαστικά θα αποφασίσει αν θα έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έναν καθαρό ορίζοντα 18 μηνών μέσα στους οποίους θα απογειωθεί η χώρα γιατί θα έχουμε γεωμετρική εξέλιξη όλων των θετικών φαινομένων ή αν θα πάμε σε εκλογές και εκεί ο ίδιος θα πει τι θέλει αναλαμβάνοντας την ευθύνη των επιλογών του».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι καταλυτική η σχέση δημοκρατίας-αλήθειας και ότι «εμείς υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία στο όνομα της αλήθειας και όλα αυτά στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, δηλαδή στο όνομα της ευημερίας που θέλει ο ελληνικός λαός».
Είχε μιλήσει νωρίτερα για τα δύο μεγάλα ζητήματα που αναδεικνύουν, όπως είπε, οι τελευταίες εξελίξεις: Τη σχέση μεταξύ πολιτικής και οικονομίας, πόσο επηρεάζει η πολιτική σταθερότητα ή αστάθεια τις οικονομικές εξελίξεις και τη σχέση μεταξύ δημοκρατίας και αλήθειας.
«Είναι γνωστό πως ο κόσμος θέλει να του πούμε την αλήθεια, αλλά έχουμε πει πολλές φορές ότι η αλήθεια είναι δυσάρεστη και επώδυνη και είναι πάρα πολλοί οι συμπολίτες μας που ζητούν επιτακτικά την αλήθεια, μετά θα προτιμούσαν να ακούσουν ένα ευχάριστο ψέμα και όταν πρόκειται να ψηφίσουν κάνουν την επιλογή της ψευδαίσθησης που είναι άκρως επικίνδυνη και παραπλανητική για τον εαυτό τους πρωτίστως», είπε.
Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις, επισήμανε ότι «αυτή η σχέση οικονομίας-πολιτικής και δημοκρατίας-αλήθειας είναι που πρέπει να οριοθετήσει τον δικό μας λόγο που πρέπει να είναι ιστορικά υπεύθυνος, δημοκρατικά ελκυστικός, αληθινός, ακριβής, έντιμος γιατί χωρίς τα στοιχεία αυτά είσαι καταδικασμένος σε μια αποτυχία που μπορεί να είναι παταγώδης». Με αυτά, είπε, προσδιορίζεται η έννοια του «προοδευτικού», για να προσθέσει πως η «προοδευτικότητα» δεν είναι δήλωση προθέσεων, αλλά μια επώδυνη συγκεκριμένη πράξη που τελικώς αξιολογείται εκ του αποτελέσματός της.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για αναγκαστικές επιλογές που έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια ως αποτέλεσμα συμβιβασμού με τις αντιλήψεις των εταίρων που εκφράζουν τη συντηρητική αντίληψη που κυριαρχεί στη σημερινή εσωστρεφή και επιφυλακτική Ευρώπη. «Η ήπειρος σκοτεινιάζει» όμως δεν παύει να είναι το καλύτερο από τα προσφερόμενα πλαίσια αναφοράς και το μοναδικό στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε, είπε.
Σημείωσε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη έχουν ένα φορτίο ιστορικό, ιδεολογικό, αξιακό, πολύτιμο και σπάνιο που κανείς άλλος δεν διαθέτει.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, εκ μέρους της Γραμματείας για το πρόγραμμα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ύψιστη ανάγκη να υπάρξει μια προγραμματική πρόταση για τη μετά το μνημόνιο εποχή και μέσω της συμμετοχής να διαμορφωθεί μια νέα προγραμματική και πολιτική πρόταση πάνω στην οποία θα ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική προοδευτική παράταξη.
Το καθοριστικό στοιχείο, είπε, είναι η οριστική έξοδος από την κρίση με βήματα αποφασιστικά, σίγουρα και αποτελεσματικά, το σχέδιο δεν μπορεί να κινείται έξω από τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία. «Άρα η προσπάθεια συνδέεται και με τη συγκυρία της κρίσης και με την υπέρβαση της κρίσης», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Τούντας μίλησε για τη διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα «για να φτιάξουμε τη βάση πάνω στην οποία θα πατήσουμε όλοι μαζί για την Ελλάδα που θέλουμε να φτιάξουμε μετά τα μνημόνια και την κρίση και θέλουμε να φτιάξουμε τη βάση αυτή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου