Την δίμηνη παράταση του Ελληνικού προγράμματος αποφάσισαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η παράταση δόθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας και τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της
ευρωζώνης ζήτησαν από τον Γκίκα Χαρδούβελη δεσμεύσεις ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε στην συνέντευξη τύπου πως η τρόικα ενημέρωσε τους εταίρους ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η οποία όμως ακόμη δεν είναι ικανοποιητική. Ο επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, σχολίασε ότι η εφαρμογή των δεσμεύσεων από την Ελλάδα δεν έγινε αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκκρεμότητες την στιγμή που το πρόγραμμα έπρεπε να οδηγηθεί στο τέλος του.
Στόχος της δίμηνης παράτασης, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, είναι να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις λόγω της προεδρικής εκλογής, όπως είχε αποκαλύψει το Reuters.
Επίσης ανέφεραν πως «αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση» και πως «είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί».
Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι επέμεναν εξάλλου ότι η έκθεση που θα δημοσιοποιήσει αύριο η τρόικα, αποβλέπει στο να πεισθούν τα Κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας) ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα στην Ελλάδα, και άρα να εγκρίνουν την παράταση. Δεν θα είναι δηλαδή μια έκθεση που θα μπαίνει σε διαδικασία «διαλόγου» με την ελληνική πλευρά.
Οι προθέσεις των Βρυξελλών φάνηκαν και από την δήλωση που έκανε το πρωί ο Γερμανός υπουργός οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως η Ελλάδα «χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την τελευταία δόση, αλλά βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η παράταση δόθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας και τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της
ευρωζώνης ζήτησαν από τον Γκίκα Χαρδούβελη δεσμεύσεις ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
Χαρδούβελης: «Ξεμπλοκάραμε...»
«Είμαι ευχαριστημένος γιατί ξεμπλοκάραμε. Πήραμε δύο ακόμη μήνες περιθώριο για να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο έλληνας υπουργός οικονομικών μετά το τέλος του Γιούρογκρουπ.Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε στην συνέντευξη τύπου πως η τρόικα ενημέρωσε τους εταίρους ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η οποία όμως ακόμη δεν είναι ικανοποιητική. Ο επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, σχολίασε ότι η εφαρμογή των δεσμεύσεων από την Ελλάδα δεν έγινε αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκκρεμότητες την στιγμή που το πρόγραμμα έπρεπε να οδηγηθεί στο τέλος του.
Στόχος της δίμηνης παράτασης, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, είναι να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις λόγω της προεδρικής εκλογής, όπως είχε αποκαλύψει το Reuters.
Οι δύο επιστολές
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι το Γιούρογκρουπ αναμένει έως το πρωί της Τρίτης δύο επιστολες. Η μία επιστολή, προερχόμενη από την ελληνική κυβέρνηση θα είναι η έγγραφη αίτηση για την 2μηνη παράταση του προγράμματος και η δέσμευσή της «ότι οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από την κυβέρνηση δεν θα χαθούν», όπως χραακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του σώματος.. Η δεύτερη επιστολή ζητήθηκε από τα όργανα της τρόικας και σε αυτήν θα πρέπει να γίνεται έκθεση πεπραγμένων για την πορεία της αξιολόγησης έως αυτή τη στιγμή. Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι οι επιστολές πρέπει να είναι στα χέρια των εκπροσώπων των χωρών που συγκροτούν του Euro Working Group καθώς η παράταση «προϋποθέτει έγκριση από ορισμένα κοινοβούλια» όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Γιουρογκρουπ. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι ορισμένες χώρες ενδεχομένως να επιλέξουν την έγκριση της παράτασης με άλλες διαδικασίες λιγότερο χρονοβόρες.Πηγές ΥΠΟΙΚ: «Θετικοί στο αίτημά μας για την προληπτική γραμμή στήριξης»
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν πως τα μέλη του Eurogroup «προέβησαν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας με αναφορές στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».Επίσης ανέφεραν πως «αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση» και πως «είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί».
Κυβερνητική πηγή: «Αν είμαστε μάγκες, δεν θα χρειαστούμε το δίμηνο»
Ανώτατη κυβερνητική πηγή απέδιδε στην επιτυχή ελληνική διαπραγμάτευση το ότι η παράταση που δόθηκε ήταν 2μηνη, και όχι 6μηνη, όπως ζητούσαν άλλες πλευρές. Αν παρέμενε τόσο μεγάλη η προθεσμία, θα υπήρχε αβεβαιότητα στις αγορές, πρόσθεσε η ίδια πηγή, ενώ εξήγησε ότι ο ένας μήνας ήταν υπερβολικά στενός. «Αν είμαστε μάγκες, δεν θα το χρειαστούμε ολόκληρο το διάστημα...», υποστήριξε χαρακτηριστικά.Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι επέμεναν εξάλλου ότι η έκθεση που θα δημοσιοποιήσει αύριο η τρόικα, αποβλέπει στο να πεισθούν τα Κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας) ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα στην Ελλάδα, και άρα να εγκρίνουν την παράταση. Δεν θα είναι δηλαδή μια έκθεση που θα μπαίνει σε διαδικασία «διαλόγου» με την ελληνική πλευρά.
Η μέση λύση
Από το πρωί τα κυρίαρχα σενάρια για το μέλλον του προγράμματος ήταν τρία: Πρώτον, η επέκτασή του Μνημονίου έως τις 31 Ιανουαρίου του 2015 που επιθυμεί η Αθήνα. Δεύτερον, η παράτασή έως τις 30 Ιουνίου, λύση που προέκριναν η Γερμανία και το ΔΝΤ επικαλούμενοι την πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα. Τρίτον, η παράταση του προγράμματος για τρεις μήνες με την δυνατότητα ανανέωσης για ένα χρόνο οπότε και λήγει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.Ερχονται τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον ότι την, Τρίτη, φτάνει στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο θα παραμείνει για ένα δεκαήμερο. Προσερχόμενος στη σύνοδο του Γιούργκρουπ ο επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είχε δηλώσει: «Θέλουμε να κατευθυνθούμε προς την έξοδο της Ελλάδας από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν κινητοποιείται με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της».Οι προθέσεις των Βρυξελλών φάνηκαν και από την δήλωση που έκανε το πρωί ο Γερμανός υπουργός οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως η Ελλάδα «χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την τελευταία δόση, αλλά βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου