Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Βαρύ κλίμα από τις δηλώσεις των υπουργών οικονομικών

Βαρύ κλίμα για την Ελλάδα δημιουργούν οι δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, προσερχόμενοι στο Eurogroup. 

Ισπανία
Το ελληνικό αίτημα μπορεί να βελτιωθεί. Δεν είναι αναγκαίο να επιτευχθεί συμφωνία πριν τη Δευτέρα, ωστόσο όσο το νωρίτερο
τόσο το καλύτερο, σημείωσε ο ισπανός υπουργός οικονομικών Luis de Guindos.

Ιρλανδία
Το ελληνικό γράμμα ήταν μια σημαντική πρόοδος, υπάρχουν ωστόσο πολλές αμφισημίες στην επιστολή. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει τελική συμφωνία σήμερα, ανέφερε ο Ιρλανδός υπουργός οικονομικών Michael Noonan

Βέλγιο
Αρνητικός ως προς το αν θα επιτευχθεί συμφωνία κατά τη διάρκεια του Eurοgroup εμφανίστηκε ο υπουργός οικονομικών του Βελγίου Johan Van Overtveldt. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο βέλγος υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι το ελληνικό αίτημα για παράταση δεν ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του Eurogroup. Όπως όμως συμπλήρωσε, ακόμη και αν δεν βρεθεί συμφωνία σήμερα, δεν θεωρείται χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα. Η ελληνική επιστολή δείχνει «κάποιες καλές προθέσεις», αλλά αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας. Χρειάζονται εξηγήσεις, πρόσθεσε.

Αυστρία
Σύμφωνα με τον  Hans Joerg Schelling, η ελληνική επιστολή αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας. Απαιτείται μια καθαρή παρουσίαση των μέτρων. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει παρεξήγηση.

Λουξεμβούργο
Αν δεν υπάρξει απόφαση σήμερα θα γίνει Σύνοδος Κορυφής», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου, ανέφερε ο Pierre Gramegna. 

Σλοβακία
Το ελληνικό γράμμα είναι μια καλή αρχή για να αρχίσουμε τις συνομιλίες. Θα κάνουμε το παν σήμερα για να προχωρήσουμε, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας.  

Δηλώσεις του Επίτροπου Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί
«Είμαι πεπεισμένος ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Πρέπει να συμφωνήσουμε. Η συμφωνία είναι απαραίτητη, γιατί το πρόγραμμα λήγει σε μια εβδομάδα. Έχουμε σημειώσει ήδη καλή πρόοδο, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε μια δυνατή, θετική συμφωνία» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.  

Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κομισιόν Valdis Dombrovskis. 

Δυστυχώς η μεταβαλλόμενη ρητορική των ελληνικών αρχών έχει δημιουργήσει μια κάποια διάβρωση της εμπιστοσύνης και για αυτό πρέπει να την ανοικοδομήσουμε σε αυτή τη συνάντηση του Eurogroup, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis.  Ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση βασισμένη στο υπάρχον πρόγραμμα, ανέφερε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου