Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Βενιζέλος: Πολιτικοί όλων των αποχρώσεων έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό

Aυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αλλά ένα «παιχνίδι εντυπώσεων» - Αποχωρώ από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚΤην απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε χθεσινή του συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή «στον Ενικό», στο Star. Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να εκλεγεί από το επικείμενο συνέδριο του κόμματος τον Μάιο και όχι από τη βάση, ενώ ανέφερε πως ο ίδιος έχει αποφασίσει να μην εμπλακεί στις διαδικασίες. Επίσης είπε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μιλήσει στο συνέδριο αποχαιρετώντας μέσα σε ένα ήρεμο κλίμα.




Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος μίλησε για πολλά θέματα, όπως τη λίστα Λαγκάρντ, τη Σύνοδο των Καννών το 2011, τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην περίοδο που ήταν στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το στικάκι το οποίο περιελάμβανε τη λίστα Λαγκάρντ το παρέδωσε εκείνος και έτσι, όπως είπε, απεδείχθη ότι υπήρξε εγκληματική ενέργεια, αλλιώς δεν θα είχε αποδειχθεί τίποτα. «Έτυχε να κρατήσω ένα αντίγραφο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Επί των ημερών μου είχαμε την καθολική άρση του τραπεζικού απορρήτου αναδρομικά και έχω στείλει από το 2011 τα εμβάσματα εξωτερικού για έλεγχο όλα».

Σε ερώτηση για το τι απέδωσε ο έλεγχος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι τώρα πρέπει να πάνε στον νέο υπουργό να πουν τι απέδωσαν και εκεί θα δούμε πολλά ονόματα όλων των πολιτικών αποχρώσεων. «Εμείς τα στείλαμε φόρα παρτίδα αμέσως» και συμπλήρωσε: «Αυτό έγινε το 2011 τον Σεπτέμβριο. Δόθηκε εντολή εδώ και 4 χρόνια, δείτε πόσοι υπουργοί με διαδέχθηκαν. Δεν πιστεύω ότι καθυστερούν οι υπουργοί, αλλά υπάρχουν διαδικασίες, που δυστυχώς είναι αυτές, το θέμα μας είναι το κράτος συνολικά. Εμάς μας καταλόγισαν ευθύνη γι' αυτό, τώρα που έχουν δοθεί υποσχέσεις για αποτελεσματικότητα, τώρα θα δούμε τα αποτελέσματα».

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για δημοψήφισμα το 2011, είπε ότι ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν τον είχε ενημερώσει προτού το ανακοινώσει στην κοινοβουλευτική ομάδα. Είπε ότι τον αιφνιδίασε και ότι σχετικά υπάρχει ηλεκτρονική αλληλογραφία. Ο κ. Βενιζέλος ακόμα ανέφερε ότι αμέσως μετά, στις Κάννες, οι ηγέτες εκεί είπαν καθαρά το δημοψήφισμα να είναι ναι ή όχι στο ευρώ ή, αλλιώς, τους ζήτησαν να το εγκαταλείψουν. Φεύγοντας από τη Σύνοδο ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως είπε στον κ. Παπανδρέου ότι δεν γίνεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα με αυτό το θέμα και υπενθύμισε ότι ο τότε πρωθυπουργός, λίγο μετά, στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε πως συμφωνεί με την άποψη του κ. Βενιζέλου, ο οποίος, εν τω μεταξύ, την είχε γνωστοποιήσει με δήλωσή του νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας.

Σε ερώτηση αν έριξε τον κ. Παπανδρέου, είπε ότι το 90% των βουλευτών που είχαν διαγραφεί δεν ήταν δικοί του φίλοι, ενώ σχετικά με την πρόταση να ορκιστεί εκείνος πρωθυπουργός, αντί του Λουκά Παπαδήμου, επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των κ.κ. Καρατζαφέρη και Σκανδαλίδη. Σε κάποιο άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε ότι δεν του συγχωρέθηκε το 2007 και η διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Είπε μάλιστα ότι θα μπορούσε το 2007 να είχε φύγει από το ΠΑΣΟΚ, όμως ο ίδιος αποφάσισε να κρατήσει την παράταξη ενωμένη και θα τον κρίνει η ιστορία

Σε ό,τι αφορά στην περίοδο πριν από τις εκλογές είπε ότι από την πλευρά των εταίρων δεν υπήρξε καμία χάρη, καμία φιλική χειρονομία, καμία διευκόλυνση.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα τα έχει πει πάρα πολλές φορές αυτά. Αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε ότι δεν υπάρχει πολιτικό επίπεδο στο Ταμείο, ότι η Άνγκελα Μέρκελ επέμενε το 2010 να συμμετέχει και αυτό και πρόσθεσε πως ο κ. Παπανδρέου μόνο είχε την εντύπωση ότι είναι περίστροφο που θα το βάλει στο τραπέζι.

Υπογράμμισε πως λίγο πριν τις εκλογές αυτό που είχε συμφωνηθεί ήταν να μετατραπεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ σε προληπτική πιστωτική γραμμή.

Περιγράφοντας το πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση ανέφερε ότι πρέπει οπωσδήποτε να φύγουμε από το μνημόνιο και όχι να το παρατείνουμε. Εξήγησε πως το να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή, σημαίνει ότι δεν θα έχουμε τρόικα, σπάει το σχήμα.

Υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αλλά ένα «παιχνίδι εντυπώσεων» και επαφές περιφερειακού χαρακτήρα. «Όλα αυτά είναι προκαταρκτικά, δεν έχουμε μπει στο κυρίως θέμα», είπε και σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει γίνει επαφή με το ΔΝΤ. Κληθείς να σχολιάσει το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν θα εφαρμοστεί και δεν θα δοθεί τίποτε περισσότερο από αυτό που θα δίναμε ούτως ή άλλως. Τόνισε, εντούτοις, ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την κυβέρνηση σε όλες τις διεθνείς κινήσεις της.

Τέλος, σημείωσε πως εξεταστική για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια θα ψηφίσει, όπως θα ψηφίσει και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον όρο να στηριχθεί και από τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου