Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ηχηρές διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους

Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η λίστα Βαρουφάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τα σημεία των μεταρρυθμίσεων που αυτή περιλαμβάνει.
Η φρασεολογία-ορολογία, η εξειδίκευση των μέτρων, όπως επίσης και οι ανατροπές που ενδέχεται να... κρύβει βρέθηκαν
στο επίκεντρο της σχεδόν 12ωρης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία κατέληξε με ψηφοφορία, κατά την οποία αναδείχθηκαν και ηχηρές διαφοροποιήσεις, όπως αυτές του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι διαφωνίες, οι αντιρρήσεις αλλά και οι εντάσεις -μικρής διάρκειας σχετικά- με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει και να καθησυχάζει τους βουλευτές του, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν πρόκειται για Μνημόνιο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τη σειρά του να απαντά στο μπαράζ αποριών που διατυπώθηκαν.
Το πρόβλημα που ανέκυψε ήταν ποιοτικό περισσότερο και όχι αριθμητικό, καθώς αναδείχθηκαν ηχηρές αντιθέσεις μετά την απόφαση Τσίπρα να πάει σε ενδεικτική (γι' αυτό και δεν ακολούθησε ακριβής καταμέτρηση επί των παρόντων) ψηφοφορία η έγκριση της συμφωνίας.
Τα 20 «λευκά» ή «κατά» και οι διαφοροποιήσεις
Οι αρχικές πληροφορίες, που έβγαιναν με το σταγονόμετρο, μετά το τέλος της συνεδρίασης χθες το βράδυ, ήθελαν τον αριθμό των βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία που έγινε στην ΚΟ να φθάνει τους τρεις με πέντε. Ωστόσο, σήμερα το πρωί πληροφορίες ανέβαζαν κατά πολύ τον αριθμό των βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν, ψήφισαν δηλαδή «λευκό» ή κατά» στην ψηφοφορία στην ΚΟ. Οι εκδοχές της κάθε πλευράς για το πόσοι είναι τελικά αυτοί που διαφοροποιήθηκαν, διαφέρουν και φθάνουν από τους 10 μέχρι τους 30, κατά ορισμένους (από τη μειοψηφία) ακόμη και τους 35, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι -αν η συμφωνία ερχόταν στη Βουλή- θα ψήφιζαν κατ'αυτό τον τρόπο (είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος, που καταψήφισε, υποστήριξε ότι μέτρησε τουλάχιστον 30 ακόμη βουλευτές που έκαναν το ίδιο).
Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σε τηλεοπτική εκπομπή σήμερα ανέφερε ότι 18 (από όσους μίλησαν) τάχθηκαν εναντιον ή διατύπωσαν εντονότατο προβληματισμό
με τη λίστα Βαρουφάκη. Ωστόσο, εκτίμησε ότι όσοι διαφώνησαν χθες δεν θα ψήφιζαν αρνητικά στη Βουλή. Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι σε περίπτωση ψηφοφορίας δεν θα ήταν πάνω από 3-4 αυτοί που θα ψήφιζαν κατά της συμφωνίας.
Οπως και να έχει, πάντως, ο πονοκέφαλος της ηγεσίας δεν είναι τόσο για τους περίπου 20 βουλευτές που ψήφισαν «λευκό» ή «κατά» (αν και οι εκδοχές της κάθε πλευράς διαφέρουν κατά συν/πλην 10), όσο η ηχηρή διαφοροποίηση και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που ως υπουργός επέλεξε «λευκό» και όχι «κατά», αλλά κυρίως της πρόεδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία καταψήφισε τη συμφωνία.
Κωνσταντοπούλου και Μητρόπουλος στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τον ενδεχόμενο αυτή η συμφωνία να επιφέρει δεσμεύσεις για τη χώρα απέναντι στους δανειστές, ενώ σημείωσαν το ενδεχόμενο να μην πάει για κύρωση στη Βουλή, επιλογή με την οποία συμφωνεί και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Κατά» ψήφισαν, επίσης, οι προερχόμενες από τη ΔΕΑ Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα.
Πώς θα εγκριθεί η συμφωνία
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος που η συμφωνία θα επικυρωθεί εντός της Ελλάδας και αν η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή προς ψήφιση. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα περάσει η συμφωνία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ασφυκτικές πιέσεις από την αντιπολίτευση για να πάει η συμφωνία προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και για το ζήτημα αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, απαντώντας σήμερα στο ερώτημα αν πρέπει αυτή η συμφωνία να έρθει στη Βουλή ήταν κατηγορηματικός. «Χθες δεν αποφασίσαμε τι θα γίνει. Κάποιοι υποστήριξαν ότι πρέπει να έρθει, κάποιοι υποστήριξαν ότι δεν είναι ανάγκη να έρθει στη Βουλή. Η τελική απόφαση θα παρθεί στην πολιτική γραμματεία. Αν θέλετε τη γνώμη τη δική μου πρέπει να έρθει, από κει και πέρα δεν μπορώ να σας πω τι θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ενστάσεις Λαφαζάνη και τα σημεία που θυμίζουν τη γλώσσα των δανειστών
Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες έβγαιναν με το σταγονόμετρο -δεδομένου ότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες ώστε να μην υπάρξουν διαρροές- καλά ενημερωμένες πηγές διαβεβαίωναν το iefimerida.gr πως η κριτική των βουλευτών της αριστερής πτέρυγας εστιάστηκε στα σημεία της συμφωνίας: Στο αν και ποια περιθώρια αφήνει η εν λόγω συμφωνία για αλλαγές με θετικό πρόσημο και στο γεγονός ότι δεν υπήρξε ενημέρωση και συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή του Eurogroup.
Ενδεικτική, άλλωστε, ήταν τόσο η άποψη Λαφαζάνη ότι «υπάρχουν σημεία που θυμίζουν τη γλώσσα των δανειστών», όσο και του Στάθη Λεουτσάκου, που παρομοίασε τη συμφωνία με... μαντείο των Δελφών, «αφού μπορούν και οι δανειστές να την ερμηνεύουν όπως θέλουν».
Στη γραμμή της Αριστερής Πλατφόρμας και ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως όλα θα κριθούν από το «πώς η καθημερινότητα θα ερμηνεύσει αν μπορούμε τελικά να εφαρμόσουμε τη συμφωνία», αφήνοντας να εννοηθεί πως το παν είναι τα μέτρα για την κοινωνία και όχι για την επικοινωνία.
Μακρή: Εγώ δεν ψήφισα, αλλά αν ψήφισα...
«Εγώ δεν ψήφισα χθες γιατί είχα αποχωρήσει αφού ήταν δωδεκάωρη η συενδρίαση της Κ.Ο.», είπε μιλώντας στο Mega η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή. Και πρόσθεσε: «Αν ήμουν εκεί θα ψήφιζα παρών». Εξηγώντας μάλιστα την απόφασή της είπε: «Θεωρώ ότι δεν δόθηκε σε εμένα ο χρόνος για να μπορέσω να μελετήσω την συμφωνία. Το κείμενο είχε δοθεί το πρωί αλλά εγώ ήθελα θεσμικα να το πάρω από τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη. Είπε ακόμα ότι έγινε μια πολιτισμένη συζήτηση μέσα στην Κ.Ο. και ότι οι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους μήπως δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα».


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου