Η κυβέρνηση εξέτασε ακόμη και το σενάριο «τελικής σύγκρουσης» με τους εταίρους τόνισε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. «Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης, αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να
προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο» τόνισε.
«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, δεν το πετύχαμε για αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε» ανέφερε δε. Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτήσαμε μετά το συνέδριο «δεν είναι ούτε ενιαίος, ούτε κόμμα των μελών του και γι' αυτό έχουμε ευθύνη όλοι.»
Απάντηση στις εσωκομματικές βολές περί ασαφειών της συμφωνίας έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Πιστεύω ότι η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες. Να σας πω ποια κυρίαρχη δύναμη επέμενε για σαφήνειες; Αυτή ήταν η Γερμανία...Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα προσέξτε και τη σαφήνεια...Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε. Για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δεν μας βοηθάει....Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει. Μας δυσκολεύει όμως και ο ίδιος μας ο εαυτός....Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς» σημείωσε.
«Η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
«Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά. Η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπειες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε το επόμενο διάστημα» δήλωσε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ως αιχμές κατά του στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκλήφθηκαν οι αναφορές του Γιάννη Μηλιού: «Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχει κοντά ποδάρια» ανέφερε.
«Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε προχτές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης» δήλωσε ο Αντώνης Νταβανέλλος.
Κριτική άσκησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της Αριστερής Πτέρυγας Αλέκος Καλύβης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είπε πως η συμφωνία είναι ετεροβαρής και θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου.
«Είπαμε αλλεπάλληλα "όχι" σε συνθήκες αφόρητης πίεσης με χαρακτήρα ανοιχτού εκβιασμού» τόνισε για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας νωρίτερα στην ΚE.
«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με κανέναν τις αρχές μας και την ιστορία μας... Δεν πρόκειται να δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει μπροστά στα στις δυσκολίες όπως ελπίζουν κάποιοι, και θα διαψευσθούν» διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τροπολογία που θα αφορά στη συμφωνία που συνήφθη με τους εταίρους, και το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου