Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Αυστηρό μήνυμα Σουλτς στον Τσίπρα: «Πλανάσαι αν νομίζεις ότι θα διώξεις την τρόικα»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag» ξεκαθαρίζει πως «ο κ. Τσίπρας πλανάται αν νομίζει πως μπορεί να διώξει την τρόικα και παρά ταύτα πως οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν το προεκλογικό του πρόγραμμα».
Ο κ. Σουλτς αναφέρει μάλιστα ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργού του συνέστησε να σταματήσει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και να μην απορρίψει τους κανόνες που έχει συμφωνήσει η Ε.Ε., τονίζοντάς του πως δεν πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. «Αντί να επιμένει σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, θα έπρεπε να συζητήσει μαζί μας πώς μπορούν να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα».
Όπως δηλώνει ο κ. Σουλτς μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν «κοντόφθαλμη» δεδομένου ότι και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει εντέλει να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα. Αναφορικά με τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης ο Μάρτιν Σουλτς σημειώνει ότι δεν τα έχει «διακρίνει ακόμη πλήρως» αλλά πιθανώς εδώ να έγκειται η ευκαιρία για να χαραχτεί από κοινού μια «εποικοδομητική πορεία».
Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο μεγάλα θεωρεί ο κ. Σουλτς τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζει πως: «Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι υπάρχουν περιθώρια, αλλά ότι και αυτά έχουν τα όριά τους. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τα φαντάσματα που κάλεσε. Τα περιθώρια θα εξαρτώνται από αν θα το καταφέρει. Έχει πολλή δουλειά μπροστά του στο ίδιο του το κόμμα και με τον κυβερνητικό εταίρο, τον οποίο επέλεξε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου