Τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, λίστα με τα μέτρα - μεταρρυθμίσεις μέχρι τη Δευτέρα, αξιολόγηση «στη βάση των όρων του τρέχοντος προγράμματος, με την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας που θα εξεταστεί από κοινού από τις ελληνικές αρχές και τους
θεσμούς», καθορισμός του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 με βάση την οικονομική κατάσταση της χώρας, παραμονή των χρημάτων του TXΣ στον EFSF και αποφυγή μονομερών ενεργειών από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης εφόσον αυτές αποσταθεροποιούν την δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά από πολύωρες και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες οι οποίες, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup αποτελούν ένα «πρώτο βήμα» στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της περαιτέρω «βήμα προς βήμα» προσέγγισης.
Η συμφωνία προβλέπει παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement ή MFAFA) για τέσσερις μήνες -όχι έξι μήνες που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση- ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι υπάρχει «ευελιξία» και θα γίνει χρήση της. Σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των όρων της τρέχουσας συμφωνίας (current arrangement). Η παράταση, επίσης, θα χρησιμεύσει για να γεφυρώσει το χρόνο προς μία επόμενη συμφωνία (follow-up arrangement) μεταξύ του Eurogroup, της Ελλάδας και των «θεσμών».
Τα 10,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα επιστραφούν στο Ταμείο αλλά θα παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο. Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις, ορισμένες εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην επιστολή συνόδευε το ελληνικό αίτημα για παράταση, και οι υπόλοιπες θα περιλαμβάνονται σε δήλωση προθέσεων που καλείται να κάνει η Αθήνα τη Δευτέρα.
Προϋποθέσεις είναι επίσης να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση (rollback) σε μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, καθώς και «μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς». Η Ελλάδα δεσμεύεται επίσης σε εκπλήρωση «όλων των οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως».
Οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, αλλά ο στόχος για πλεονάσματα παραμένει αλλά αυτά θα είναι «τα κατάλληλα» δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.
«Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.
Τι γίνεται από εδώ και πέρα:
Καταρχήν, η Ελλάδα καλείται τη Δευτέρα να καταθέσει ένα κείμενο με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που είναι πρόθυμη να υλοποιήσει, χρησιμοποιώντας τη συμφωνηθείσα ευελιξία. Οι θεσμοί θα κρίνουν εάν αυτό είναι ένα ικανό πρώτο βήμα για να δοθεί η παράταση. Έτσι, από την Τρίτη θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας.
Μέχρι τα τέλη Απριλίου, τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν περιθώριο για την κατάρτιση της τελικής λίστας και για το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα προτιμούσε η διαδικασία να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα για να αποδεσμευτεί η πρώτη δόση.
Επίσης, η κοινή ανακοίνωση αναφέρεται στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική πλευρά χαιρετίζοντας «τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους», καθώς και το ΔΝΤ το οποίο «θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του».
Επίσης, «οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Ακόμη «οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.»
action24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου