Με παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά εστάλη στο Eurogroup το αίτημα για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Όμως παραμένουν ακόμα σημεία απόκλισης μεταξύ των δυο πλευρών, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και η εφημερίδα Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα δεσμεύεται να αναγνωρίσει το τρέχον
πρόγραμμα της Ευρώπης και του ΔΝΤ ως νομικά δεσμευτικό πλαίσιο και δέχεται την εποπτεία της 6μηνης επέκτασης από την τρόικα, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Όπως μεταδίδει η WSJ, στο ελληνικό αίτημα προτείνει την από κοινού στην επιτυχή κατάληξη των ισχυουσών διευθετήσεων» (present arrangements).
Σύμφωνα πάλι με το Reuters, η Αθήνα δεσμεύεται επίσης πως θα τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές.
Κατά τις ίδιες πηγές, η Αθήνα ζητά την παράταση της χρηματοδοτικής σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2012 με τον μηχανισμό EFSF, (επισήμως γνωστή ως Master Financial Assistance Facility Agreement), που είναι η ίδια πρόταση που εξέταζε η προηγούμενη κυβέρνηση, το 2014.
Ωστόσο, ορισμένα «αγκάθια» φαίνεται να παραμένουν.
Πηγή του οικονομικού πρακτορείου Dow Jones Newswires αναφέρει πως εταίροι και Αθήνα έχουν «ακόμα κάποια απόσταση», με βάση το αίτημα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή οι πηγές της WSJ τονίζουν πως η Ελλάδα πρέπει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις της.
Ταυτόχρονα, αναφέρουν πως το ελληνικό αίτημα δεν περιέχει κάποια δέσμευση αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.
Η ελληνική πρόταση θα εξεταστεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενώ η προπαρασκευαστική αξιολόγηση θα γίνει από την ομάδα εργασίας Euro-working Group σήμερα Πέμπτη.
Το ελληνικό αίτημα θα εξεταστεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ενώ οι προπαρασκευαστική επεξεργασία και τα πρώτα συμπεράσματα θα βγουν από την ομάδα εργασίας Euro-working Group που συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου