Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Μετά τις 9 Απριλίου λεφτά υπάρχουν;

Επίμονες και συγκεκριμένες ερωτήσεις για το αν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός στις 9 Απριλίου, δέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  στην κοινή συνέντευξη τύπου με την καγκελάριο Άγκελα
Μέρκελ. Γιατί στις 09 Απριλίου;
Μετά την διαρροή της επιστολής Τσίπρα προς την Γερμανίδα καγκελάριο –με την οποία και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να μην καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας εφόσον συνεχιστούν οι πιέσεις προς την Ελλάδα- αλλά και την άρνηση του πρωθυπουργού να εμφανιστεί καθησυχαστικός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην καγκελαρία, το «στοίχημα» είναι πλέον το αν καλυφθεί η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ. Αυτή η δόση, ύψους 448 εκατομμυρίων ευρώ είναι που λήγει στις 09 Απριλίου.
Μαζί με δύο λήξεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία λήγουν στις 14 και στις 17 Απριλίου, συνθέτουν το παζλ των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας τον επόμενο μήνα.
Δυστυχώς για την ελληνική πλευρά, οι δανειακές ανάγκες δεν είναι οι μοναδικές που πρέπει να καλυφθούν τις επόμενες εβδομάδες
Δυστυχώς για την ελληνική πλευρά, οι δανειακές ανάγκες δεν είναι οι μοναδικές που πρέπει να καλυφθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ακόμη και αν υποτεθεί ότι θα βρεθούν οι πόροι για να αποπληρωθεί και η επόμενη δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου –ήδη συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να επιστραφούν πόροι 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα του ΤΧΣ, ωστόσο παραμένει ανοιχτό αν τα εν λόγω χρήματα θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία ή στο ΤΧΣ και συνεπώς δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του δημοσίου, και ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές- πολύ μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται από τον Μάρτιο στο εσωτερικό.
Μπορεί το αυξημένο ενδιαφέρον των οφειλετών του δημοσίου για την έκτακτη ρύθμιση να καλλιέργησε αισιοδοξία, ωστόσο, οι στατιστικές που προκύπτουν μέχρι στιγμής δεν δείχνουν τίποτα περισσότερο από εκτυπώσεις ειδοποιητηρίων. Το ζήτημα είναι αν αυτές οι εκτυπώσεις θα φτάσουν στα τραπεζικά γκισέ ή στα γκισέ της εφορίας προκειμένου να αποπληρωθούν.
Οι ημερήσιες εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών δεν ξεπερνούσαν τα 17-20 εκατ. ευρώ. Ούτως ή άλλως, ο Μάρτιος ήταν προγραμματισμένο να είναι ο χειρότερος μήνας από πλευράς εισπράξεων καθώς έχει προϋπολογιστεί να καταβληθούν το πολύ τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη και αν η έκτακτη ρύθμιση υπεραποδόσει –η είσπραξη 200 εκατ. ευρώ μέσα στον Μάρτιο θα θεωρηθεί θαύμα- τα έσοδα θα υπολείπονται περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ των δαπανών του Μαρτίου οι οποίες είναι προϋπολογισμένο να φτάσουν στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη και με πλήρες πάγωμα των υποχρεώσεων του κράτους, τα έσοδα θα φτάσουν οριακά για την κάλυψη των απαραίτητων (τόκων, μισθών, συντάξεων και καταβολή κρατικής συμμετοχής στα ασφαλιστικά ταμεία).
Αν ληφθεί υπόψη ότι και ο Απρίλιος προβλέπεται να είναι ελλειμματικός κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ (σ.σ η δεύτερη κατά σειρά ρύθμιση δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί νωρίτερα από τα μέσα Απριλίου) γίνεται αντιληπτό γιατί τα ξένα μέσα ενημέρωσης πιέζουν να πληροφορηθούν αν θα μπορέσουμε και μετά τις 09 Απριλίου να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας.
Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters την Τρίτη σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις 20 Απριλίου αν δεν λάβει βοήθεια από τους δανειστές, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την κατάσταση. 
«Παρά το γεγονός ότι θα είναι δύσκολο, η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς βοήθεια μέχρι περίπου τις 20 Απριλίου, χρησιμοποιώντας βραχυπρόθεσμο δανεισμό από κρατικούς φορείς», ανέφερε η πηγή στο Reuters. 

Γρήγορη επιστροφή του προγράμματος χρηματοδότησης «στις ράγες» επιδιώκει η Αθήνα

Ένα πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει από το  EuroworkingGroup στη συνεδρίαση της Τετάρτης με έγκριση  της επιστροφής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ποσού 1,2 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ έλαβε την Τρίτη επιστολή -εντολή από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να εξεταστεί άμεσα το ελληνικό αίτημα. 
Το 1,2 δισ ευρώ προέρχεται από τα κεφάλαια που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και είχαν «επιστρέψει» με απόφαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου πίσω στον EFSM. Τα χρήματα αυτά όμως είναι αποκλειστικά για τις τράπεζες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών του δημοσίου.  
Η ελληνική  κυβέρνηση αναμένει επίσης να ανοίξει ο δρόμος και για την επιστροφή ποσού 1,9 δισ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα SMP's. 
Κατά τη διάρκεια του EuroWorkingGroup της Τετάρτης θα εξεταστεί και η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις εργασίες των τεχνικών κλιμακίων και κυρίως ως προς την αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Ντάισελμπλουμ: Η διαδικασία προχωρά εκ νέου

Συγκρατημένα ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τη μεριά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, για το γεγονός ότι «η διαδικασία προχωρά εκ νέου», μιλώντας την Τρίτη στην ολλανδική τηλεόραση. 
Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε την Ελλάδα να αποστείλει έναν νέο κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως έχουν ζητήσει οι πιστωτές της Αθήνας, προκειμένου να εκταμιευθεί μια νέα δόση του δανείου της χώρας.
«Εφόσον έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με έκτακτο δανεισμό, μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι η Ελλάδα «μπορεί ακόμη να αναχρηματοδοτηθεί η ίδια, ευτυχώς».

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου