Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ ανακοίνωσε την η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά στις 9 Μαρτίου, ωστόσο για την Αθήνα επεφύλαξε σκληρά μηνύματα.
Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας στην Λευκωσία, ο Ντράγκι είπε στην ουσία «όχι» στο στο ενδεχόμενο αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων λέγοντας : Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα στηρίζεται σε κανόνες. Και πρόθεσε ότι «οι κανόνες της ΕΚΤ απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση».
Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί μέχρι τον Ιούλιο ή Αύγουστο να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος QE δεδομένου ότι ήδη οι τίτλοι που κατέχει η ΕΚΤ υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε ανά εκδότη (33%) και έτσι θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές και μετά αγορές.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η ΕΚΤ έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. και το ποσό έχει διπλασιαστεί σε δυο μήνες. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Υπό αυτή την έννοια η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης και όλων των άλλων κρατών. Είναι ίδρυμα με κανόνες. Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει την χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι είναι πρόοδος που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος».
Οι ελληνικές τράπεζες, είπε ο Ντράγκι, είναι φερέγγυες αλλά σημείωσε ότι η ΕΚΤ ζήτησε να είναι διαθέσιμο το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ για τυχόν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι αγορές τίτλων θα διαρκέσουν ως τον Σεπτέμβριο του 2016. Τόνισε ωστόσο πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί μέχρι να διαπιστωθούν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Ο διοικητής της ΕΚΤ υποστήριξε πως αρχίζουν να εμφανίζονται πιο ευνοϊκές εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης, οι οποίες ενισχύονται από τα επιπρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.
Όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και η εικόνα από τις αρχές του 2015 δείχνει να βελτιώνεται.
Περιμένουμε ότι η ανάκαμψη αναμένεται σταδιακά να διευρυνθεί και να ενισχυθεί.
Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2016 λόγω και της πτώσης του ευρώ αλλά και των μέτρων της ΕΚΤ. Το 2017 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,1%.
Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ θα επιβλέπει προσεκτικά τους κινδύνους για την εξέλιξη των τιμών, δίνοντας έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις συναλλαγματικές μεταβολές και τις εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας.
Ο ίδιος επισήμανε πως οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας προϋποθέτουν ότι θα εφαρμοστούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα.
Όπως υπογράμμισε η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι κλειδί για την επιτυχία των μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου