Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Σπέκχαρτ: Η Ελλάδα είναι πιο σημαντική απ ότι νομίζει ο κόσμος

Τις δηλώσεις του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα,Ντάνιελ Σπέκχαρτ, επαναφέρει στο προσκήνιο άρθρο του περιοδικού Fortune με τίτλο «Will debt negotiations force Greece into Russia's orbit?».
Οι Ευρωπαίοι και η Γερμανία
ειδικότερα έχουν υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα, αρνούμενοι να χαλαρώσουν τους όρους του προγράμματος, από φόβο ότι αν ενδώσουν στην Ελλάδα θα ενισχυθούν τα αριστερά κόμματα άλλων χωρών όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Αλλά αυτή η λογική βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος,αναφέρει ο Σπέκχαρτ, αφού μπορεί να κοστίσει στη Γερμανία και την Ευρωζώνη πολύ περισσότερο τόσο σε ρευστό όσο και γεωπολιτική ισχύ.
«Η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική από ότι νομίζει ο κόσμος», σημειώνει ο Σπέκχαρτ. «Η συμβατική σοφία λέει τώρα ότι μπορούμε να επιτρέψουμε ένα Grexit και να καυτηριάσουμε την πληγή, αλλά δεν είναι τόσο απλό», προσθέτει.
Ο Σπέκχαρτ είχε αναφερθεί πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Fortune στον κίνδυνο απομάκρυνσης της Ελλάδας από τη σφαίρα επιρροής της Δύσης και της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι ηΕλλάδα είναι ένα κρίσιμης σημασία κράτος για την άσκηση της αμερικανικής και δυτικής επιρροής τόσο στην Μέση Ανατολή, όπως και στην Αν. Ευρώπη. Ο πρώην πρέσβης σημειώνει επίσης το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία.
Μπορεί με οικονομικούς όρους μια έξοδος της Ελλάδας να μην είναι τόσο σημαντική -αναφέρει το δημοσίευμα- αλλά σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη διεξάγουν πολιτικές μάχες στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η εξώθηση μιας χώρας όπως η Ελλάδα -που βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτών των περιοχών- μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο δαπανηρή μακροπρόθεσμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου