Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Κύμα καταλήψεων, έφτασαν και στο προαύλιο της Βουλής

Σε κλοιό καταλήψεων μπαίνουν κτήρια σε όλη τη χώρα από αντιεξουσιαστές, καθώς συνεχίζεται για 30η μέρα η απεργία πείνας κρατουμένων με την κατάσταση υγείας του Μιχάλη Νικολόπουλου (κατηγορούμενου για συμμετοχή τους Πυρήνες της Φωτιάς) να χαρακτηρίζεται κρίσιμη.


Μπήκαν και... στη Βουλή


Πριν από λίγη ώρα 20 αντιεξουσιαστές μπήκαν από την είσοδο της Β. Σοφίας στο προαύλιο της Βουλής και έφτασαν μέχρι την πόρτα που βλέπει στο Προεδρικό Μέγαρο. Ζήτησαν μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας, την κατάργηση του λεγόμενου "τρομονόμου" και των φυλακών τύπου Γ. Αφού φώναξαν συνθήματα και πέταξαν φέιγ βολάν, στη συνέχεια αποχώρησαν.


Τελικά οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν από τη Βουλή και κάθισαν στο πεζοδρόμιο της Β. Σοφίας όπου αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, δήλωσε: «Αναρχικοί, με και χωρίς κουκούλες, εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής. Η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη. Η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή. Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;».

Με αφορμή την εισβολή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Δριβελέγκας, ζήτησε την παραίτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση.  

Να προασπίσει την έννομη τάξη, κάλεσε πριν από λίγο την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας: «Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι κάτι το απολύτως προκλητικό. Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον και να προασπίσει την έννομη τάξη. Το πιο απίστευτο δεν είναι αυτό που συνέβη, αλλά ότι δεν υπήρξε ούτε μια σύλληψη. Νομίζω ότι επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας το οποίο μεγάλη προσπάθεια σταματήσαμε τον Ιούνιο του 2012» ανέφερε.

«Πριν από μια εβδομάδα είχα δηλώσει ότι φοβάμαι πως το επόμενο βήμα θα είναι οι αντεξουσιαστές να μπουν στην Κατεχάκη. Έκανα λάθος, μπήκαν στη Βουλή. Μιλάμε για ξέφραγο αμπέλι. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Δείτε τα φέιγ βολάν που πέταξαν στο προαύλιο της Βουλής:


Μπαράζ καταλήψεων από αντιεξουσιαστές

Ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησε σε κατάληψη του Εμπορικού Επιμελητηρίου στα Χανιά. Υπό κατάληψη βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, στην πλατεία Κορνάρου. Οι νεαροί κατέλαβαν το γραφείο ανάρτησαν πανό και ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. 

Σε κατάληψη του δημαρχείου της Νέας Σμύρνης προχώρησαν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ ομάδα περίπου 30 ατόμων κατέλαβε νωρίς το πρωί και το κτήριο του δημαρχείου Ξάνθης. Νωρίτερα σε κατάληψη των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας, προχώρησαν αντιεξουσιαστές οι οποίοι κατόπιν αποχώρησαν.

Σε κατάληψη του Κτηρίου Διοίκησης του ΑΠΘ, προχώρησαν αμάδες νεαρών και στη Θεσσαλονίκη.

Συγκέντρωση και μοτοπορεία το απόγευμα στην Αθήνα

Την ίδια ώρα συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρωί αντιεξουσιαστές εκδίωξαν πανεπιστημιακούς από τα Προπύλαια -όπου πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κατάληψης με πρωτοβουλία της Πρυτανείας- επικαλούμενοι... το άσυλο.


Στις 18.00 το απόγευμα αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και μοτοπορεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει εν τω μεταξύ αποστείλει παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για την κατάληψη της Πρυτανείας. 

Μετά τις 7 συλλήψεις που έχουν δίνει τις δύο προηγούμενες ημέρας, ταυτοποιήθηκαν άλλα 9 άτομα τα οποία βρίσκονται μέσα στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα συμπεριληφθούν και εκείνοι στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την κατάληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου