Αντίστροφα μετράει ο χρόνος αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές, καθως η θηλειά της χρηματοδοτικής ασφυξίας κάθε μέρα που περνά σφίγγει όλο και περισσότερο.
Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της διαπραγμάτευσης
«βελτιώνεται συνεχώς», υπάρχει «ακόμη πολύς δρόμος» για να φτάσουμε σε συμφωνία, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup ΓερούνΝταισελμπλουμ την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι δεν «βλέπει» Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.
Την επόμενη εβδομάδα έχει πάντως προγραμματιστεί διπλή συνεδρίαση του Euro Working Group, το απόγευμα της 8ης και το πρωί της 9ης Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Απριλίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Bloomberg: Πως η Ελλάδα μπορεί τα βγάλει πέρα το 2015
Τη δική του εκτίμηση για το πως θα μπορούσε να «τα βγάλει πέρα» η Ελλάδα το 2015 κάνει το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο σε ανάλυσή του, η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, όσο στενεύουν τα χρονοδιαγράμματα ο κίνδυνος οι ευρωπαίοι να χάσουν την υπομονή τους και να προκαλέσουν μια έξοδο από το ευρώ αυξάνεται.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μαζί με τη δόση του ΔΝΤ, η Ελλάδα πρέπει να βρει 17 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2015.
Αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να τα βρει με τους ακόλουθους τρόπους:
1) Το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσφέρει 2 δισ. ευρώ.
2) Τα 1,9 εκ. δισ. από τα κέρδη των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, τα οποία θα μπορέσουν να αποδεσμευθούν μόνο εάν υπάρξει συμφωνία.
3) Το ΔΝΤ θα μπορούσε να απελευθερώσει τη δόση των 3,5 εκ. που σχετίζεται με την 6η αξιολόγηση, και πάλι όμως μόνο όταν υπάρξει συμφωνία. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να απελευθερώσει και τις δόσεις της 7ης και της 8ης αξιολόγησης.
4) Απελευθέρωση 1.8 δισ. ευρώ από τον EFSF, πάλι εφόσον υπάρξει συμφωνία.
5) Ό,τι απομένει θα μπορούσε να καλυφθεί με την αύξηση του ορίου εντόκων από την ΕΚΤ αλλά και μέσα από τη ένταξη σε έναν προληπτικό μηχανισμό στήριξης.
Ωστόσο η Ελλάδα θα πρέπει να ανησυχεί για το πως θα πληρώσει τους λογαριασμούς της επόμενης χρονιάς, αναφέρει το Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης μετά τη λήξη της 4μηνης παράτασης.
Το κακό σενάριο είναι ότι η καλή θέληση εξαφανίζεται και η Ελλάδα εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η χώρα δεν προλάβει να φτάσει σε ένα συμβιβασμό έγκαιρα.
Υπάρχουν ωστόσο και πολιτικά ρίσκα, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg.
Οι επιπτώσεις από τις διαφωνίες που μπορεί να προκύψουν εντός του κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει αντισταθμιστούν από την υποστήριξη του Α. Σαμαρά. Ο τελευταίος έχει επισημάνει τη διάθεσή του να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ενότητας για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει τις υποσχέσεις του μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια, σημειώνει το πρακτορείο.
Reuters: Η Αθήνα είπε στους δανειστές ότι ξεμένει από χρήματα στις 9 Απριλίου
Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια του EuroWorking Group της Τετάρτης, η ελληνική πλευρά είπε στους δανειστές ότι θα ξεμείνει από χρήματα στις 9 Απριλίου, ζητώντας τμηματική καταβολή πριν υπάρξει καταληκτική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή τους, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι το αίτημα απορρίφθηκε.
Όπως σημείωσαν οι εν λόγω αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας είπε στη τηλεδιάσκεψη ότι μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να είναι «μετά θάνατον» για την χώρα καθώς «δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πάμε μετά τις 9 Απριλίου». Συμπλήρωσε ότι η αναβολή εκταμίευσης χρημάτων έως ότου επιτευχθεί μία συμφωνία με τους εταίρους δεν είναι ρεαλιστική.
Οι υπόλοιποι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ανέφεραν ότι προκειμένου να λάβει η Ελλάδα τη δόση που απομένει, θα πρέπει να συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις και να τις εφαρμόσει και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να απελευθερωθούν κεφάλαια στις 9 Απριλίου.
Το δημοσίευμα προκάλεσε πάντως την κατηγορηματική διάψευση από μέρους του ελληνικού υπουργείου οικονομικών, το οποίο σημείωσε ότι «τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου