Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Εμπλεξαν τις...κόκκινες γραμμές Αθήνα & δανειστές

 Η Αθήνα «κρύβει» στο εσωτερικό το πολυνομοσχέδιο και δηλώνει πως «δεν παίρνει μέτρα αν δεν πάρει χρήματα» και οι δανειστές - ΔΝΤ και Ευρωζώνη - δεν κρύβουν πως είναι «προετοιμασμένοι για plan B» αν η κυβέρνηση δεν προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων. 

Σκληρό παιχνίδι από την κυβέρνηση

   

« Θα πάρουμε μέτρα μόνο αν διασφαλίσουμε ότι θα πάρουμε χρήματα» μετέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή την ώρα που στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και των κόκκινων γραμμών.     
'Οπως δήλωνε κορυφαίος υπουργός και στενός συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα  η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αν δεν υπάρξει σαφής διαβεβαίωση και δέσμευση ότι θα ανοίξει η στρόφιγγα χρηματοδότησης είτε μέσω της ΕΚΤ είτε με συμφωνία για εκταμίευση χρημάτων από το πρόγραμμα. 
Εξηγούσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πέσει στη ίδια παγίδα που έπεσε με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όταν   οποία ενώ «έπεσαν υπογραφές αλλά δεν έπεσε χρήμα»
Γιαυτό ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί ως φόρμα συμφωνίας αλλά όχι ως τελικές ρυθμίσεις.

Τσίπρας: είμαστε κοντά σε συμφωνία    

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι αισιοδοξεί «ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που θα ορίζεται και από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει από τη δική μας πλευρά».      
 Η αίσθηση της κυβέρνησης όπως μεταφέρθηκε στο υπουργικό είναι ότι υπάρχει πρόοδος στο επίπεδο τόσο του Euroworking Group όσο και του Brussels Group και ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει συμφωνία.
Εικόνα προόδου δίνουν και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο  Brussels Group όπου την Πέμπτη τέθηκαν επί τάπητος μακροοικονομικά ζητήματα,  αλλά και οι δημοσιονομικοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα με προβλέψεις για τα πλεονάσματα μέχρι το 2022. 
Από τις Βρυξέλλες πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση έλεγαν πως η ελληνική πλευρά αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς και θεωρεί ότι είναι εφικτή η σύγκληση έκτακτης συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου η οποία θα καταγράψει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες δύο μέρες για τα «ώριμα θέματα», δηλαδή αυτά στα οποία οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Και  ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα.
ΔΝΤ και Ευρωζώνη μιλούν για σχέδιο Β 
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για διάφορα ενδεχόμενα όσον αφορά στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς μάλιστα συγκεκριμένα αν υπάρχει  «σχέδιο Β» για την Ελλάδα απάντησε θετικά. «Στο ερώτημα αν η Ολλανδία είναι προετοιμασμένη, ή αν Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, η απάντηση σε αυτό είναι “ναι”» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη του ολανδικού κοινοβουλίου. 
Μιλώντας ενώπιον βουλευτών του ολλανδικού κοινοβουλίου στη Χάγη δήλωσε επίσης ότι «επιδιώκουμε μία σταθερή συμφωνία που θα οδηγήσει σε μέτρα μεταρρυθμίσεων». 
Ακόμη ανέφερε ότι το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων μπορεί να περιλαμβάνει τον κατώτατο μισθό. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και αποφασίσει μόνη της για την προσαρμογή του ορίου του ELA.

Εκπρόσωπος ΔΝΤ: Δεν αρκούν μερικά μόνο μέτρα, θέλουμε πλήρες πακέτο 

Η συμφωνία της Ελλάδας με το ΔΝΤ δεν μπορεί να κλείσει και το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιεύσει καμία δόση προς την Ελλάδα αν πρώτα η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο, συνολικό και συνεκτικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων. 
Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στην έδρα του στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Ράις είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία «με μερικά επιμέρους μέτρα μόνο»που προτείνει η Ελλάδα ενώ απέφυγε να προσδιορίσει ένα χρονικό πλαίσιο για το πότε αναμένει να υπάρχει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Brussels Group. 
Ο κ. Ράις όμως έστειλε και δεύτερο μήνυμα σήμερα από την Ουάσινγκτον, ότι δηλαδή το ΔΝΤ συνεχίζει στην «σκληρή γραμμή» που είχε χαράξει η Κριστίν Λαγκάρντ με το γράμμα που είχε αποστείλει στον Γέρουν Ντάισελμπλουμ την επομένη της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Σε εκείνο το γράμμα η κα Λαγκάρντ άφηνε να εννοηθεί ότι η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από το σύνολο των μεταρρυθμίσεων με τις οποίες είχε συμφωνήσει η Ελλάδα με το Μνημόνιο, βρίσκοντας τη λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη «περιοριστική». Ο κ. Ράις είπε σήμερα ότι τα όσα ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε εκείνο το γράμμα της τότε, ισχύουν και σήμερα. 
Λίγο αργότερα ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο κ. Ράις διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο είναι διατεθειμένο να επιδείξει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα διατηρώντας όμως- όπως τόνισε- αμετάβλητους τους στόχους του προγράμματος που έχουν συμφωνηθεί και δεν αλλάζουν. 
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegelπου σύμφωνα με non paper του οργανισμού, το ΔΝΤ μελετάει την περίπτωση ενός Grexit, ο εκπρόσωπος τύπου απάντησε ότι «αυτό (σ.σ.:Grexit) είναι κάτι που δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί, αλλά ότι «είναι δουλειά του Ταμείου να εξετάζει διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες». Πρόσθεσε πάντως ότι «η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ». 
Σε άλλη ερώτηση για την αποπληρωμή των δόσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ο κ. Ράις ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να πληρώσει τις δόσεις των δανείων προς το Ταμείο και μέχρι στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή της.
Σημείωσε ότι η επόμενη πληρωμή της Ελλάδας προς το Ταμείο μετατέθηκε λόγω Πρωτομαγιάς στις 6 Μαίου και είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ, προερχόμενη από τόκους προηγούμενων δανείων που είχε λάβει η χώρα από το ΔΝΤ. «Στις 12 Μαίου ακολουθεί και δεύτερη πληρωμή ύψους 450 εκατ. ευρώ» επισήμανε. 
Το βλέμματα είναι στραμμένα επίσης και στην ημερομηνία της 14ης Μαίου όπου - όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου- αναμένεται συνάντηση Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι στην Ουάσινγκτον. 

Δεν βλέπει συμφωνία μέχρι την Κυριακή η Κομισιόν

Νωρίτερα την Πέμπτη, αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωνε ότι δεν θεωρεί πιθανή συμφωνία μέχρι την Κυριακή. Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία συμφωνίας.  

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της Πέμπτης, τέθηκαν επί τάπητος μακροοικονομικά ζητήματα,  αλλά και οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Συζητήθηκαν ακόμη οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και έγιναν προβλέψεις για τα πλεονάσματα μέχρι το 2022. 
Όπως ανέφεραν από τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς και θεωρεί ότι είναι εφικτή η σύγκληση έκτακτης συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου η οποία θα καταγράψει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες δύο μέρες για τα «ώριμα θέματα», δηλαδή αυτά στα οποία οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο να δοθεί σε πρώτη φάση ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα.
Σε δεύτερη φάση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα με στόχο πλέον τη συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου