Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Ξαφνική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις -Αγκάθι πάλι τα εργασιακά

Ξαφνική εμπλοκή στο Brussels Group, με τις διαπραγματεύσεις να σκοντάφτουν και πάλι στα εργασιακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των δανειστών έβαλε και πάλι εμφατικά στο τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ζητώντας από την κυβέρνηση να νομοθετήσει για αυτές και να μην νομοθετήσει
για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Η  κυβέρνηση χαρακτηρίζει ακατανόητη την επιμονή στα όρια της εμμονής κυρίως του ΔΝΤ με τα δύο αυτά ζητήματα, διευκρινίζοντας ότι στο Brussels Group παρουσιάστηκαν συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους καταγράφεται η ευεργετική επίδραση των συλλογικών συμβάσεων στην ανάπτυξη μιας οικονομίας.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών δεν δείχνουν να έχουν γεφυρωθεί μέχρι στιγμής με την κυβέρνηση να επιμένει ότι τα δυο προαναφερθέντα ζητήματα μαζί με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος να αποτελούν για  αυτήν «κόκκινες γραμμές».
Ωστόσο, η Αθήνα διατηρεί την αισιοδοξία της, καθώς όπως λέει στα δημοσιονομικά μέτρα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Από τα μέτρα στα οποία φαίνονται να έχουν καταλήξει είναι η επιβολή μιας έκτακτης εισφοράς για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, ωστόσο την ίδια ώρα δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί παρέμβαση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις. Η όλη συμφωνία πάντως θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχει πρόθεση, από την πλευρά των δανειστών, να ξεκλειδώσουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημειώνεται ότι η Aθήνα είναι μεν διατεθειμένη να ψηφίσει και να εφαρμόσει τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δανειστές από την πλευρά τους θα ανοίξουν το δρόμο για τη ρευστότητα. Νωρίτερα μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος είχε δηλώσει πως «επιδιώκουμε μια έγγραφη δέσμευση για χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και μετά να φέρουμε προς ψήφιση το όποιο νομοσχέδιο».
Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα τον καταργήσει, ωστόσο δεσμεύεται έναντι των δανειστών ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα ελλείμματα και με δεδομένο ότι ο νόμος αλλάζει με νόμο, το πιθανότερο σενάριο θέλει τον ΕΝΦΙΑ να διατηρείται και φέτος.
Πάντως το  Brussels Group θα κάνει ένα διάλειμμα και θα επανέλθει τη Δευτέρα.
Δύσκολo ένα έκτακτο Eurogroup εντός της εβδομάδας
Εντωμεταξύ, αν και αρχικά, πληροφορίες ήθελαν την ελληνική πλευρά να ετοιμάζει αίτημα για έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα, τέτοιο αίτημα δεν υπεβλήθη χθες. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κονκλαβίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκινά  περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με θέμα και την Ελλάδα, απομακρύνει το ενδεχόμενο για έκτακτη σύγκληση Eurogroup, αφού μέχρι την Πέμπτη η εικόνα δεν θα είναι απολύτως σαφής σχετικά με τα περιθώρια ελιγμών ή το ενδεχόμενο ενδιάμεσης συμφωνίας.
Πυρετός διαπραγματεύσεων στην Αθήνα
Την ίδια ώρα πυρετός διαπραγματεύσεων επικρατεί και στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα συνάντηση στο Μαξίμου με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Συγκρατημένοι οι ξένοι αξιωματούχοι
Πάντως χθες για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν φτάσει σε σημείο καμπής, ενώ πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, δεν έχουμε ακόμη την αναγκαία καθαρότητα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Πρόσθεσε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Παρά τη δυσκολία στις συζητήσεις, ωστόσο,ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης», όμως σε αντάλλαγμα αναμένεται από τη χώρα μας να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έγιναν στο Eurogroup και να υιοθετήσει βιώσιμες και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές». Παράλληλα, διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι «Αν θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ανάλογη χρηματοδότηση».
Οι... ηρωικές δηλώσεις των υπουργών
Από την άλλη πλευρά υπάρχει προβληματισμός από τις χθεσινές δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης κατά τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, οι οποίοι έκαναν λόγο για «κατακόκκινες γραμμές». «Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμά μας, αυτό να το ξεχάσουν οι πιστωτές», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζοντας πως «ο λαός στηρίζει την κυβέρνηση».
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης «παραμένουν βαθιά κόκκινες και αμετακίνητες», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, σημειώνοντας πως οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι απλά «κόκκινες», είναι «κατακόκκινες».
Ο κ. Λαφαζάνης σήμερα, εντωμεταξύ,   με δήλωσή του στην εφημερίδα Αγορά διεμήνυσε ότι «Η Αριστερά δεν θα λερώσει τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου ''βούρκου''». Στην ίδια εφημερίδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν και ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, ξεκαθαρίσε πως αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις έναντι της αποπληρωμής των δανειστών.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου