Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά τη «χρυσή τομή» με τους πιστωτές προκειμένου να καταλήξει σε μια συμφωνία που δεν θα προκαλέσει τριγμούς στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δυο (πρώην) συνιστώσες της Κουμουνδούρου εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στα μέτρα
των δανειστών και προτείνουν έναν εναλλακτικό δρόμο για τη διαπραγμάτευση.
Το ανεπίσημο όργανο της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς (ΔΕΑ) πραγματοποιεί το απόγευμα εκδήλωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με κεντρικούς ομιλητές το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Νταβανέλο, τη Σόφη Παπαδογιάννη από την αριστερή πλατφόρμα και τον Γιάννη Μηλιό.
Στην εκδήλωση, με τίτλο «Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές», θα κάνουν παρέμβαση το μέλος της πολιτικής γραμματείας, Πάνος Λάμπρου, και το μέλος της κεντρικής επιτροπής, Γιώργος Σαπουνάς, και αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν οι διαφωνούντες με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που ήδη τάσσονται ανοιχτά κατά της λιτότητας και μιας νέας συμφωνίας-μνημονίου.
Το iskra κατά του σχεδίου Γιούνκερ
Διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και το σχέδιο Γιούνκερ για τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα φέρουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία με τους πιστωτές. Με κείμενο που δημοσιεύθηκε στο iskra.gr,(που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας) και έχει τίτλο «Σχέδια για άνευ όρων υποταγή της χώρας ετοιμάζουν οι δανειστές» εκφράζεται η αντίθεση σε νέα μέτρα και επισημαίνεται ο κίνδυνος για ένα τελεσίγραφο τύπου «take it or leave it» από την πλευρά των δανειστών.
Αναλυτικά το κείμενο του iskra:
«Σε πλήρη χρηματοδοτική ασφυξία θέλουν να εξωθήσουν την ελληνική οικονομία οι δανειστές, αξιώνοντας την άνευ όρων υποταγή της κυβέρνησης στα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα και στην εφαρμογή αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων.
Μέσα σ’ αυτό κλίμα διεξάγεται το βράδυ της Δευτέρας (18/5) στις 22.30 (21.30 ώρα Βρυξελλών) άλλη μία τηλεδιάσκεψη του Brussels Group.
Ακόμη πιο κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη (20/5), κατά την οποία δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί νέος στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας αυξάνοντας το ‘κούρεμα’ στα εχέγγυα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για μετρητά, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). ‘Μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εκροή των καταθέσεων και να ωθήσει τον Τσίπρα σε μια συμφωνία’, αναφέρει το Bloomberg, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις των δανειστών να επιβάλλουν στην ελληνική κυβέρνηση μια συμφωνία με αθέμιτους και επώδυνους για τον ελληνικό λαό συμβιβασμούς.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το οποίο είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία, ως μοχλός πίεσης αλλά και αποπροσανατολισμού λειτουργούν τα διάφορα σενάρια που ‘διαρρέουν’ ο διεθνής και εγχώριος Τύπος. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτούς τους σχεδιασμούς παίζουν τόσο οι ‘μανδαρίνοι’ των Βρυξελλώνκαι του Βερολίνου όσο και τα επιτελεία των πιο κερδοσκοπικών μερίδων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Από αυτή την άποψη, αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο τελεσίγραφο τύπου Κύπρου στην Ελλάδα φέρεται να θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ειδικότερα σύμφωνα με το πρακτορείο, τουλάχιστον ένα μέλος του ΔΣ πρότεινε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα μια ‘take it or leave it’ (‘ή αυτό ή τίποτα’) πρόταση. Ωστόσο, το ΔΝΤ ανέφερε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου. Η πρόταση ωστόσο φέρεται να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να αναγνωστεί και η αναφορά της JP Morgan στις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των λεγόμενων ‘θεσμών’. Η JP Morgan επιβεβαιώνει ότι η πίεση στις ελληνικές αρχές να καταλήξουν σε μια συμφωνία κλιμακώνεται, ενώ εξαπολύει επίθεση στο ρόλο και στη στάση της ‘Αριστερής Πλατφόρμας’ του ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ εξαιρετικά αρνητική εντύπωση προκάλεσε αποκλειστικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ‘Το Βήμα’, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν όπου τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.
Πρώτη προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να νομοθετηθούν μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (!) , αλλαγές στο ΦΠΑ και αύξηση της έκτακτης εισφοράς για ορισμένα εισοδηματικά κλιμάκια και άνω. Παράλληλα η συζήτηση για ασφαλιστικό και εργασιακά μετατίθεται για το φθινόπωρο. Πάντως την ύπαρξη του κειμένου διέψευδαν μέχρι στιγμής τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και εκπρόσωπος του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί.
Έχει γίνει πρόδηλο πλέον ότι οι δανειστές, όταν αναφέρονται σε ‘μεταρρυθμίσεις’, στην πραγματικότητα εννοούν αντιλαϊκού χαρακτήρα απορρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, σαν αυτή του λιμανιού του Πειραιά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Υπό αυτό το πρίσμα το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να επιδείξει μία αυξημένη αντίσταση απέναντι στις εντεινόμενες απειλές, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και τις πιέσεις να βάλει στο ‘ψυγείο’ το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα. Μια συμφωνία με τους ‘θεσμούς’ ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει».
thepaper
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου