Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Η κομματική πειθαρχία, οι διαγραφές, η δεδηλωμένη και οι κάλπες

Βέβαιες θεωρούνται οι κάλπες σε περίπτωση που η επικείμενη συμφωνία δεν ψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο πιο στενός ίσως συνεργάτης του πρωθυπουργού, μόνο τυχαία δεν έθεσε το θέμα της κομματικής πειθαρχίας. 



Αφενός διευκολύνονται διαφωνούντες κυρίως από το χώρο της πλειοψηφίας να υπερψηφίσουν εκφράζοντας στα όργανα - και την κυβέρνηση - τις διαφωνίες τους και αφετέρου «κόβει την όρεξη» στα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού μετώπου» ότι μπορεί με τη δική τους συνδρομή να ψηφιστεί η συμφωνία και συνεπώς να θέσουν αμέσως θέμα «οικουμενικής κυβέρνησης». 

Παράλληλα δυσκολεύονται οργανωμένες τάσεις, όπως π.χ. η Αριστερή Πλατφόρμα, να καταψηφίσουν την συμφωνία , αφού η σχετική ψηφοφορία θα αποτελεί ουσιαστικά (ίσως και τυπικά) ψήφο εμπιστοσύνης ή όχι προς την κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα είχαν αποκαλύψει το Real.gr και η Realnews, που την περασμένη Κυριακή είχε τίτλο: «Μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας: Ψηφίστε τη συμφωνία! Αλλιώς στήνω κάλπες».

Το μήνυμα του Π. Σκουρλέτη
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα εμφανίζουν οι τοποθετήσεις του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, που έως τις εκλογές υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. 

Μόνο απαρατήρητη δεν περνάει η συνέντευξή του χθες στην «Εφημερίδα των συντακτών» , που προειδοποιεί πως «είναι μονόδρομος οι εκλογές αν χαθεί η δεδηλωμένη», ενώ αποστέλλει σαφές μήνυμα προς την ηγεσία: «Μια συμφωνία που δεν θα είναι συμβατή με τον πυρήνα του προγράμματός μας και δεν θα ανοίγει μια άλλη προοπτική για τον λαό μας δεν θα συνιστά έναν έντιμο συμβιβασμό, κατά συνέπεια δεν θα είναι πολιτικά υπερασπίσιμη».

Το «ζύγι» της Πλατφόρμας
Η μετατροπή της ψηφοφορίας για τυχόν συμφωνία ουσιαστικά σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση καθιστά ακόμα μεγαλύτερο το δίλημμα της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλων κορυφαίων στελεχών.

Τυχόν απόφαση για καταψήφιση, κόντρα στην πλειοψηφία, θα σηματοδοτεί πτώση της κυβέρνησης και διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπευθυνότητα
Η «Πλατφόρμα», πάντως, στην τελική της απόφαση για τυχόν συμφωνία δεν θα αξιολογήσει μόνο την συμφωνία, αλλά και ευρύτερα πολιτικά δεδομένα, όπως π.χ. ποια κυβέρνηση θα υπάρχει στη χώρα, αν μπορεί να ανατραπεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς κ.ο.κ.

Προς το παρόν, πάντως, η πεποίθηση είναι κοινή: Ο Αλ. Τσίπρας δεν θα φέρει μια συμφωνία που δεν θα είναι πολιτικά υπερασπίσιμη και η Πλατφόρμα βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Τι θα συμβεί, όμως, αν επιχειρηθεί να βαπτιστεί το κρέας ψάρι;

Το ύψος των απωλειών
Μια συμφωνία επίσης που θα παρέχει κάποιο έστω φως και στο θέμα του χρέους, εκτιμάται ότι θα έχει μικρές απώλειες όταν έρθει στη Βουλή. Το ερώτημα, όμως, είναι τι απάντηση θα υπάρχει σε περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία θα αριθμεί λίγο πάνω από 151 έδρες-από τις 162 που διαθέτει σήμερα. 

Το πιθανότερο σε μια τέτοια περίπτωση είναι η κάλπη να στηθεί άμεσα, αλλά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Λιγότερες πιθανότητες

Ούτως ή άλλως οι κάλπες είναι το πιθανότερο σενάριο σε περίπτωση αδιεξόδων, είτε με τους δανειστές, είτε στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το δημοψήφισμα παραμένει στο τραπέζι, αλλά δεν έχει πλέον τις περισσότερες πιθανότητες στα υπέρ του…


Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου