Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Βενιζέλος: «Πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση Τσοχατζόπουλου»

Η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, μετά την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, συνεχίστηκε με την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο βαρύ τίμημα που πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου και τόνισε ότι «δωροδοκία μπορεί να υπάρξει όταν υπάρχει ηθική προδιάθεση. Έχω υποστεί μεγάλη πολιτική φθορά από τη δικαζόμενη υπόθεση. Το κόμμα μας έχει υποστεί από αυτή την υπόθεση τεράστια ζημιά».
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:

Μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχονται από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ, και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριο σας με κάλεσε ως μάρτυρα ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του που λάμβαναν συχνά μέρος και επιπλέον από τη ανάληψη δέκα χρόνια αργότερα από εμένα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Ο κ. Βενιζέλος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν επί των ημερών του για τις εξοπλιστικές συμβάσεις και την εμπέδωση διαφάνειας στο πεδίο των εξοπλισμών για να σημειώσει ότι από τότε που ήταν υπουργός ο Ακης Τσοχατζόπουλος έχουν αλλάξει πάρα πολλά.
Μίλησε αναλυτικά για τις αλλαγές στις αμυντικές δαπάνες, την ανάθεση του ελέγχου των εξοπλιστικών συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και λοιπά.
Πρόεδρος: Μπορεί να είναι δυνατή η δωροδοκία σε τέτοιες περιπτώσεις;
Βενιζέλος: «Η σχολική εφορεία ενός νηπιαγωγείου, για αγορά κιμωλιών, μπορεί να δωροδοκηθεί;», διερωτήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, για να απαντήσει. «Μπορεί σε κάθε περίπτωση, στα εξοπλιστικά στα φάρμακα παντού. [Μπορεί] όταν υπάρχει η ηθική προδιάθεση».
Πρόεδρος: Αρα μπορεί έστω κι αν υπάρχουν τόσες επιτροπές, τόσες διαδικασίες να υπάρχει δωροδοκία;
Βενιζέλος: Κυρίε Πρόεδρε, έχω υποστεί την πολιτική φθορά της υπόθεσης που δικάζεται. Η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα μας από αυτή την υπόθεση είναι τεράστια. Αυτό φαίνεται από αποτελέσματα του Μαϊου και του Ιουνίου του 2012 όταν η προδικασία για την υπόθεση αυτή ήταν σε πλήρη εξέλιξη.
Εισαγγελέας: Μπορεί να υπάρξουν δωροδοκίες λέτε. Τότε ήταν ευκολότερο;
Βενιζέλος: Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν σε νομοθετικό και όχι μόνον επίπεδο και τώρα μπορεί να υπάρξουν δωροδοκίες. Δυσκολότερα αλλά μπορεί να υπάρξουν.
Εισαγγελέας: Τί μπορείτε να μας πείτε για αυτές τις συμβάσεις;
Βενιζέλος: Μετά την ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση το 2004 έγινε Εξεταστική Επιτροπή αλλά εκεί δεν ετέθησαν θέματα δωροδοκιών. Αυτό μάλιστα το ανέφερε και το κοινό πόρισμα ΚΚΕ και Συνασπισμού τότε. Ούτε η ΝΔ έκανε λόγο για ποινικά ευρήματα.
Εισαγγελέας: Είναι βαρύνουσα η γνώμη του υπουργού που εισηγείται ένα οπλικό σύστημα;
Βενιζέλος: Πάντα είναι βαρύνουσα η γνώμη του όταν εισηγείται τέτοια θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου