Ανάβει το εσωτερικό μέτωπο στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑστην προοπτική να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Τα πρώτα δείγματα από την πρόσφατη κοινή σύσκεψη της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ και του Προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας κατέγραψαν την έντονη και συνεχόμενη διαφοροποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για οπισθοχωρήσεις από τις εξαγγελίες του
προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της βουλής είχε ψηφίσει αρνητικά για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου σε συνεδρίαση της ΚΟ
Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Βουλής είχε ψηφίσει αρνητικά για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου σε συνεδρίαση της ΚΟ. Χαρακτηριστική ήταν και η αντιπαράθεση που είχε με τον Γ. Δραγασάκη στην χτεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ενημέρωσε τα κομματικά στελέχη ότι η κυβέρνηση προτίθεται να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι την 19η Μαΐου τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα εμπεριέχει και υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς. Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας έθεσαν το θέμα των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος για να λάβουν την απάντηση από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης που φέρεται να είπε: «καλές είναι οι δεσμεύσεις αλλά πρέπει να δούμε τώρα τι κάνουμε». Ο κ. Δραγασάκης δέχτηκε την επίθεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην προώθηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Η αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου πυροδότησε την κόντρα με τον κ. Δραγασάκη ο οποίος την κατηγόρησε ότι δεν βοήθησε την κυβέρνηση με την διάθεση των αποθεματικών της βουλής, όπου η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου απάντησε ότι «η βουλή δεν είναι δημόσια επιχείρηση».
Σημεία αιχμής της εσωκομματικής αντιπαράθεσης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις με αφορμή τον ΟΛΠ, η υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά καθώς και η λήψη μέτρων που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην άποψη ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία θα αποτελούσε νίκη των δανειστών οι οποίοι θα επιβάλουν τους όρους τους καθώς η χώρα βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό της έλλειψης ρευστότητας. Η εσωκομματική αντιπολίτευση – η οποία διαθέτει διάφορές εκφράσεις – υποστηρίζει το σενάριο της ρήξης στην περίπτωση που η συμφωνία δεν είναι συμβατή με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο της κάλπης για να αποφασίσει ο λαός.
Οι αντιδράσεις της Προέδρου της βουλής
Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει διαγράψει μία διακριτή πορεία με εφαλτήριο το κοινοβούλιο όπου αργά αλλά σταθεράδιαφοροποιείται από τις κυβερνητικές επιλογές που κινούνται στην κατεύθυνση να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα τέλη Ιουνίου στην οποία αναμένεται να ενταχθούν μέτρα που υπερβαίνουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Η κ. Κωνσταντοπούλου με την στάση της έχει διευρύνει τον κύκλο επιρροής στην κοινοβουλευτική ομάδα συσπειρώνοντας ένα στρατό ατάκτων. «Κοντά» με την Πρόεδρο της Βουλής φαίνεται ότι είναι η Ραχήλ Μακρή που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα που ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Θ. Διαμαντόπουλος και ο Γ. Μιχελογιαννάκης ο οποίος μόλις χτες ανακοίνωσε ότι διαφωνεί με την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και των περιφερειακών αεροδρομίων.
Το Αριστερό Ρεύμα
Τα στελέχη της τάσης που ηγείται ο Π. Λαφαζάνης καθώς και ο ίδιος ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επαναφέρουν το θέμα του σχεδίου Β και της εναλλακτικής χρηματοδότησης της χώρας από την Ρωσία ή από την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Ανεβάζουν του τόνους της αντιπαράθεσης με τους δανειστές και σε δημόσιες δηλώσεις αρνούμενοι τον έντιμο συμβιβασμό και θέτοντας ως ανώτατο όριο της συμφωνίας την διατήρηση των κόκκινων γραμμών.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι είναι καταλυτικός ο ρόλος του Π. Λαφαζάνη στην στάση που θα κρατήσει το Αριστερό Ρεύμα
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι είναι καταλυτικός ο ρόλος του Π. Λαφαζάνη στην στάση που θα κρατήσει το Αριστερό Ρεύμα καθώς υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα βάλει πλάτη στην κοινοβουλευτική ομάδα να «περάσει» η συμφωνία εάν δεν περιλαμβάνει τα εργασιακά θέματα και το ασφαλιστικό.
Οι πάλαι ποτέ συνιστώσες της ΚΟΕ και της ΔΕΑ
Με προεξέχοντα στελέχη τα μέλη της Π.Γ , Ρούντι Ρινάλνι (ΚΟΕ) και Αν Νταβανέλο (ΔΕΑ) οι πρώην συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν από καιρό κρατήσει αποστάσεις από την Προεδρική πλειοψηφία. Διαφωνούν με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και υποστηρίζουν ότι οι εταίροι οδηγούν την κυβέρνηση σε τρίτο μνημόνιο. Ο Αν Νταβανέλος σε άρθρο του στο rproject.gr αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές και προτείνει να αποφασίσουν για την συμφωνία τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πασοκογενείς
Ο αντιπρόεδρος της βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Τάσης στο κόμμα, έχει ήδη δημοσιοποιήσει την άποψή του ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία θα είναι εις βάρος της χώρας και έχει προαναγγείλει ότι υπάρχει πιθανότητα να μην ψηφίσει στην βουλή. Στα κομματικά όργανα θέτει μετ επιτάσεως την ανάγκη να απευθυνθεί η κυβέρνηση στο λαό είτε επέλθει η συμφωνία είτε όχι.
Η ομάδα των 53
Τα στελέχη της ομάδας των 53 μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας της ΚΕ Τ. Κορωνάκης θέτουν ως απαράβατο όρο την διατήρηση των κόκκινων γραμμών. Ο κ. Κορωνάκης σε κομματική εκδήλωση στου Ζωγράφου πριν από μερικές ημέρες δήλωσε ότιακόμα και εάν επέλθει συμφωνία θα εξεταστεί εάν αυτή είναι συμβατή με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας ανοιχτό το θέμα του δημοψηφίσματος. Παρά το γεγονός ότι οι «53» έχουν ταχθεί στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα ασκούν κριτική και προτείνουν κάλπες εάν κριθεί ότι η συμφωνία δεν είναι θετική για την χώρα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο συρτάρι το δημοψήφισμα σε αυτήν τη φάση των διαπραγματεύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου