Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Economist:Τρέχουν τώρα για συμφωνία Τσίπρας & δανειστές

«Όταν οι συζητήσεις πρέπει να σταματήσουν». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου της έντυπης έκδοση του The Economist, στο οποίο περιγράφεται η κατάσταση της Ελλάδας και η κρισιμότητα των στιγμών, τα «δεινά» των Ελλήνων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η
κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στο άρθρο σημειώνεται με νόημα ότι η επίτευξη συμφωνίας τώρα, την οποία θεωρεί πολύ πιθανή, θα ανοίξει απλά τον δρόμο για «το νέο επεισόδιο του δράματος: τη διαπραγμάτευση μια νέας ολόκληρης συμφωνίας διάσωσης».
Ένα ψήφισμα -κάποιου είδους- πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, όσο νωρίτερα γίνεται και να μην αφήσουν τον μήνα να φτάσει στο τέλος του.Ο αρθρογράφος του Economist θεωρεί ως πιο πιθανό ενδεχόμενο τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, γιατί όπως αναγράφει «Το μακρόχρονο οικονομικό δράμα στην Ελλάδα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Από τη νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και μετά, οι πιστωτές της Ελλάδας και η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ανταλλάσσουν απειλές».
«Ένα ψήφισμα -κάποιου είδους- πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, όσο νωρίτερα γίνεται και να μην αφήσουν τον μήνα να φτάσει στο τέλος του» , υπογραμμίζεται, αφού η πτώση της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι καταστροφική. Ο χρόνος και τα χρήματα εξαντλούνται και οι δυο πλευρές πρέπει να έρθουν σε συμφωνία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται κάτω από τη μεγαλύτερη πίεση και οι τακτικές που έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα δεν μπορεί παρά να έχουν  ημερομηνία λήξης. 
Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες «πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί», προτείνεται στο άρθρο που καταλήγει: «Με τόσα πολλά να χαθούν από τις δύο πλευρές και τόσα λίγα να καταχωρηθούν ως κέρδη, μια συμφωνία εξακολουθεί να εμφανίζεται η πιο πιθανή έκβαση, παρά τον έντονο χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων».
Ωστόσο αυτή η συμφωνία αφενώς «δεν θα ξεκλειδώσει αμέσως τα ταμεία για να έρθει "ζεστό" χρήμα από τις εκταμιεύσεις» αφετέρου απλά θα προετοιμάσει το έδαφος για το επόμενο επεισόδιο του δράματος: τη διαπραγμάτευση μια νέας ολόκληρης συμφωνίας διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου