Σε μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική πραγματικότηταμπαίνει τουλάχιστον για μια εβδομάδα η χώρα, χωρίς κανείς αυτή τη στιγμή να είναι σε θέση να προεξοφλήσει τι θα συμβεί στις 6 Ιουλίου οπότε λήγει η ισχύς της απόφασης για τα capital
controls που περιλαμβάνουν ημερήσιο όριο ανάληψης τα 60 ευρώ.
Τα υποκαταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα με προοπτική να επαναλειτουργήσουν και πάλι την Τρίτη στις 7 Ιουλίου αφού θα έχουν επιβληθεί οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και αφού θα έχει διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Αύριο δεν θα λειτουργήσουν τα ΑΤΜ και τα άλλα ηλεκτρονικά δίκτυα συναλλαγών των τραπεζών και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να τεθούν -μετά τις αναγκαίες διευθετήσεις - και πάλι σε λειτουργία από την Τρίτη 30 Ιουνίου.
Ωστόσο υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εκφράζουν αμφιβολίες αν τα τραπεζικά διαθέσιμα είναι επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών έστω και μετά την επιβολή του πλαφόν καθώς αναμένεται να συνεχιστεί η ίδια εικόνα.
Το λεπτομερές πλάνο των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αναμένεται να αποσαφηνιστεί μετά την τυπική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της απαιτούμενης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Πως φτάσαμε στα capital controls
Η ρήξη και το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή και η απόφαση του Eurogroup το Σάββατο να αποφασίσει να λάβει όλα τα μέτρα προστασίας από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία ήταν το τελευταίο σκαλοπάτι προς τους ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων.
Το μεσημέρι της Κυριακής η ΕΚΤ έχοντας πλέον μπροστά της ως βέβαιη προοπτική η Ελλάδα να βρεθεί την Τρίτη εκτός της ομπρέλας προστασίας του προγράμματος αποφάσισε να μην προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες πέραν αυτής που είχαν στη διάθεση τους έως την Παρασκευή.
Με το πάγωμα της παροχής έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA ο Μάριο Ντράγκι και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα έκαναν την τελευταία κίνηση καλής θέλησης προς την Αθήνα προσφέροντας περιθώριο 48 ωρών για πολιτική απεμπλοκή.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ΕΚΤ παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει capital controls και μάλιστα η απόφαση να υλοποιηθεί από την Κυριακή με ειδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Την «έλευση» των capital controls είχε περιγράψει ο Γ. Βαρουφάκης νωρίς το πρωί της Κυριακής σε συνέντευξή του στο BBC αλλά αργότερα μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή Τσίπρα ,Δραγασάκη και Βαρουφάκη, διέψευσε ότι αυτό ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης.
Την πολιτική απροθυμία του Μαξίμου να αναλάβει την ευθύνη αυτή «διευκόλυνε» η εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας που συνεδρίασε στο Υπουργείο Οικονομικών και εισηγήθηκε την επιβολή των πρωτόγνωρων κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα.
Και ακολούθησε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής χρέωσε εμμέσως την ευθύνη για την επιβολή των capital controls στην απόφαση του Eurogroup το οποίο όπως είπε «οδήγησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις».
thetoc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου