Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Στη Βουλή δικογραφία για τον πρώην υφυπουργό Αθ. Σκορδά

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος δυο υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
Για ηθική αυτουργία στο αδίκημα κατηγορείται ο
διευθυντής του γραφείου του πρώην υφυπουργού Αθανάσιου Σκορδά.
Ερευνώνται και πιθανές ποινικές ευθύνες του Αθ. Σκορδά
Η  δικογραφία διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία διαφθοράς, που άσκησε τις διώξεις, στη Βουλή προκειμένου να ερευνηθούν τυχόνποινικές ευθύνες και του πρώην υφυπουργού, Αθ. Σκορδά.
Διαβιβάστηκε επίσης στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για τη διερεύνηση πιθανών φορολογικών αδικημάτων.
Η υπόθεση, την έρευνα της οποίας διενήργησαν οι επίκουρες εισαγγελείς διαφθοράς, Αγγελική Τριανταφύλλου και Πόπη Παπανδρέου, μετά από παραγγελία της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, αφορά σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος που δόθηκε ως επιχορήγηση στην εταιρεία Ελληνική Βιομηχανία Ανακύκλωσης ΑΒΕΕ.
Η εταιρεία συμμετείχε σε πρόγραμμα για την ενίσχυση και επέκταση μονάδων για τη διαχείριση των αποβλήτων, πλην όμως αν και έλαβε κρατική επιχορήγηση, δεν προχώρησε ποτέ στην υλοποίηση της επένδυσης!
Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από τις πράξεις των κατηγορουμένων ανέρχεται στις 800.000 ευρώ. Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων η δικογραφία για τα μη πολιτικά πρόσωπα διαβιβάστηκε σε ανακριτή.
Η υπόθεση
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι :
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στα 2,5 εκατομμύρια  ευρώ με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε ποσοστό40%. Πιστοποιήθηκαν από τον έλεγχο συνολικές δαπάνες ύψους 1.8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρχαν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των τιμολογίων.
Για το λόγο αυτό το 2010 αποφασίστηκε η απένταξη της εταιρείας από το πρόγραμμα και η επιστροφή της επιχορήγησης που είχε λάβει. Η εταιρεία απ΄ την πλευρά της κατέθεσε αίτηση θεραπείας και η αρμόδια επιτροπή έκρινε κατά πλειοψηφία ότι θα πρέπει το αίτημα να γίνει εν μέρει δεκτό. Κρίθηκε συγκεκριμένα ότι η επένδυση θα έπρεπε να προχωρήσει για το ύψος των δαπανών για τις οποίες υπήρχαν όλα τα απαραίτητα παραστατικά, δηλαδή για ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.
Με την απόφαση περί συνέχισης της επένδυσης διαφώνησε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος ζήτησε η υπόθεση να διαβιβαστεί στις εισαγγελικές αρχές και τοΣΔΟΕ, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ.
Τελικά, στα τέλη του 2012 αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία είχε βάλει«λουκέτο» από το 2010 και είχε πουλήσει τα μηχανήματά της σε άλλη εταιρεία.
Στη συνέχεια όμως , υπάλληλοι του υπουργείου μετά από συνεννόηση με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Σκορδά συνέταξαν σχέδιο το οποίο περιλάμβανε την μερική αποδοχή του αιτήματος θεραπείας και την ανάκληση της απόφασης περί απένταξης με την αποδοχή παλαιότερου πρακτικού, που δεν είχε αποδεχθεί ο κ. Ξυνίδης. Οπότε και εκδόθηκε σύμφωνη απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Α. Σκορδά.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου