Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Oλα τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11.30 ώρα Ελλάδας η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Εν αναμονή των δηλώσεων του έλληνα Αλέξη Τσίπρα αλλά και των δηλώσεων του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τούσκ, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που μεταδίδει το
Γαλλικό Πρακτορείο εμφανίζουν την Αθήνα να έχει δεχθεί εξάμηνη παράταση του προγράμματος. 
Οι πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο είναι ελληνικές.   
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στους συνομιλητές του ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία εντός των 48 επόμενων ωρών.

Μέρκελ:
Σήμερα  υπάρχουν μια σειρά προτάσεις που είναι ένα σημείο εκκινήσεως . Τώρα θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά καθώς ο στόχος είναι Τετάρτη βράδυ να καταλήξουμε σε τελικά αποτελέσματα στο Eurogroup. Ωστε Πέμπτη και Παρασκευή στην τακτική σύνοδο κορυφής να έχουμε αποτέλεσμα 
'Ολοι θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Είναι σαφές όμως ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Πρέπει να δουλέψουμε με συνεκτικό τρόπο είπε η κ. Μέρκελ.
Στο ερώτημα για το θέμα του χρέους η καγκελάριος ανέφερε ότι δεν έγινε συζήτηση στις λέπτομέρειες και δεν μιλήσαμε για σενάρια τριών ή έξι μηνών. Θα δούμε το πρόγραμμα. Η αποπλήρωση του χρέους δεν πιέζει αυτή την στιγμή.
Στο ερώτημα αν θα είναι η τελευταία φορά που συζητείται το ελληνικό θέμα η κ. Μέρκελ: Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. ελπίζουμε ότι το Eurogroup θα έχει πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις ,Δεν ξέρω αν θα το επιτύχουμε.
        

          
Η ελληνική πρόταση έκανε ένα ουσιαστικό βήμα ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ Τούσκ και σημείωσε πως ο  Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί να εργαστεί προς την κατεύθυνση της συμφωνίας.
Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του ανέφερε πως οι ελληνικές προτάσεις παρά την καθυστέρηση που υπήρξε στην υποβολή τους είναι μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση..
Είμαι αισιόδοξος ότι την Τετάρτη στο Eurogroup θα υπάρξουν οι προτάσεις που θα υποβληθούν στην σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη.  
«Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε το χρέος» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Ζ. Κλοντ Γιούνκερ ενώ ερωτηθείς για το αν τον ανησυχούν τα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση άφησε να εννοηθεί πως θα είναι παραμετρικές οι επιπτώσεις.
Και μίλησε για το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ ευρώ που θα διατεθούν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα οποία και θα αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση.
Είπε μάλιστα ότι το 1 δισ θα μπορεί να δοθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.       
   
Λαγκάρντ: Υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις  
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στη βάση μιας διευρυμένης πρότασης αλλά χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία. Υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις ελπίζουμε σε ένα βραχύ χρονικό διάστημα να υπάρχει θετική έκβαση» σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.     
 Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνόδου κορυφής ανέφερε « έχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας τις επόμενες ώρες».
Εξερχόμενος από την σύνοδο ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ Ρέντσι ερωτηθείς για τις ελληνικές προτάσεις περιορίστηκε να απαντήσει « εργαζόμαστε».  
Η Λιθουανή πρόεδρος εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα και τις συνέπειες. 



Το μενού ...εκτός από την Ελλάδα   
Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε δείπνο με το μενού να περιλαμβάνει ψάρι με λαχανικάψητό μοσχαρίσιο φιλέτο με αγκινάρες και σουφλέ πατάτας. Για επιδόρπιο θα σερβιριστεί παγωτό παρφέ λεμόνι και καφές.  

Νέα παρέμβαση του Λευκού Οίκου 


Εν τω μεταξύ, σε νέα παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα προχώρησε ο Λευκός Οίκος, όπως μεταδίδει το Reuters. «Ο Λευκός Οίκος και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ασχολούνται με την Ελλάδα και τους εταίρους» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Τζος Έρνεστ, ενώ πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι αισιόδοξή ότι όλες οι πλευρές θα καταγράψουν πρόοδο». 

Μάρτιν Σούλτς: Οι Ελληνες να δεχθούν την ευρωπαϊκή χείρα 

«Θα βρούμε μία λύση αν από όλες τις πλευρές κάνουν μια κίνηση. Ο Γιούνκερ και ο Ντράγκι έχουν κάνει σημαντικές κινήσεις, έχουν δείξει ότι η ευρωπαϊκή χείρα έχει προταθεί και ελπίζω οι Έλληνες να την δεχθούν. Αν υπάρχει καλή διάθεση και θέληση θα υπάρχει λύση. Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Νωρίτερα, πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατ'ίδίαν με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. 

Τι δήλωσαν οι ηγέτες της ευρωζώνης προσερχόμενοι στη Σύνοδο

Δεν υπάρχει βάση για επίλυση μετά το Eurogroup, δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ  και ως εκ τούτου η συνεδρίαση θα έχει -όπως είπε- θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.      
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε νέες προτάσεις πιο ισχυρές και πιο ακριβείς. Πρέπει να δούμε αυτές τις προτάσεις, σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Όπως ξεκαθάρισε, δεν θα υπάρξουν επίσημες αποφάσεις στη σημερινή Σύνοδο, ελπίζουμε όμως να ανοίξουμε το δρόμο για τη συμφωνία.
Όπως σημείωσε υπάρχει ακόμη δουλειά στις τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ μίλησε για μια συμφωνία συνολική που θα έχει διάρκεια.
«Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, το πνεύμα πρέπει να είναι εκείνο της υπευθυνότητας για όλους», σημείωσε ο κ. Ολάντ. 
«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η Ευρώπη έχει ηθική υποχρεώση προς μία σπουδαία χώρα, όπως η Ελλάδα» ανέφερε ο Ματέο Ρέντσι. «Πρόκειται για μία συζήτηση σχετικά με ποια Ευρώπη θέλουμε» κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Περιμένουμε να δούμε να τελειώνουν τα παιχνίδια στρατηγικής και οι προσπάθειες επίρριψης ευθυνών σε αλλήλους και ο πολιτικός τζόγος. Πρέπει να σεβαστούμε τους ευρωπαίους φορολογούμενους.», δήλωσε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΝτόναλντ Τουσκ, υπογραμμίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει.  
Όπως ανέφερε ο κ. Τουσκ, που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα παρουσία Δραγασάκη και Βαρουφάκη, η πρόταση που παρουσιάστηκε την Δευτέρα  είναι η πρώτη πραγματική πρόταση που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά εδώ και εβδομάδες και κάλεσε τους ηγέτες της ευρωζώνης να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο.

 thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου