Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Κυριάκος Πιερρακάκης : Η ημέρα "κλειδί" είναι η 20η Ιουλίου

Η ημέρα "κλειδί" είναι η 20η Ιουλίου, οπότε και λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ. Εκεί θα κριθεί το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων. Εν αντιθέσει με το ΔΝΤ, αδυναμία αποπληρωμής του ομολόγου αυτόματα θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε επανεκτίμηση της βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών και των
στοιχείων του ενεργητικού τους, τα οποία έχουν σήμερα χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρα για τον ELA που έχει ήδη εισρεύσει στη χώρα. Στα στοιχεία ενεργητικού βρίσκονται τα δάνεια των τραπεζών (όπου τα μη εξυπηρετούμενα μοιραία θα αυξηθούν) καθώς και υπερεκτιμημένες μελλοντικές φορολογικές απολαβές (που σίγουρα θα επανεκτιμηθούν προς τα κάτω). Αν, η ΕΚΤ, με βάση το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που τη διέπει κρίνει - όπως λογικά θα κρίνει - πως τα στοιχεία του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να επανεκτιμηθούν προς τα κάτω, το ίδιο μοιραία θα συμβεί και με τα στοιχεία του παθητικού, δηλαδή τις καταθέσεις. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει είτε σε κούρεμα των καταθέσεων, αντίστοιχο της υποβάθμισης των στοιχείων ενεργητικού, είτε - στο πυρηνικό σενάριο - σε ρευστοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η πολυπλοκότητα του προβλήματος έχει πολλαπλασιαστεί. Θα παλέψουμε για το καλύτερο, θα προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε κάθε έκβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου