Σεισμό στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει η κατάθεση των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές τα οποία κρίνουν τις επόμενες ώρες την παρουσία της χώρας στην ευρωζώνη.
Στο εσωτερικό μέτωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη έχει εκφράσει την αντίθεσή της με τα μέτρα που εισηγήθηκε η κυβέρνηση, αλλά οι βουλευτές της τάσης έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της βραδινής ψηφοφορίας. Στην ομάδα των «σκληρών» -στην οποία ανήκουν οι 5 που υπέγραψαν το κείμενο διαφοροποίησης (Στ. Λεουτσάκος, Σ. Παπαδόγιαννη, Αν. Νταβανέλος, Κώστας Λαπαβίτσας και Θανάσης Πετράκος)- ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει την ρήξη με τους δανειστές και την προετοιμασία για επιστροφή στην δραχμή.
Από την άλλη πλευρά μέχρι και αυτήν την ώρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μαζί με άλλα στελέχη προσπαθεί να πείσει τα μέλη της τάσης να διαφοροποιηθούν καταγράφοντας την διαφωνία τους, αλλά να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση προκειμένου να μην χρεωθούν την πτώση της κυβέρνησης. Όμως ο Πρωθυπουργός από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη, καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν χωρίς αστερίσκο εκφράζοντας το δίλημμα «ή ψηφίζετε ή πέφτουμε».
Ουσιαστικά στους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας τίθεται το σκληρό δίλημμα από την μία πλευρά να απορρίψουν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση -τα οποία έχουν χαρακτηρίσει ως νέο μνημόνιο, κινδυνεύοντας να χαρακτηριστούν ως τα μοιραία πρόσωπα που έριξαν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς- και από την άλλη να υποστηρίξουν την άποψή τους με αρνητική ψήφο, οπότε θα θέσουν σε αμφισβήτηση την κυβερνητική πλειοψηφία. Σε αυτό το πλαίσιο στην Αριστερή Πλατφόρμα ακούγονται από τώρασκέψεις για άμεσες παραιτήσεις υπουργών που ανήκουν στην τάση (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Κ. Ήσυχος) ενώ δεν απουσιάζουν και σκέψεις για καταψήφιση των προτάσεων της κυβέρνησης και κατόπιν παραιτήσεις βουλευτών που κυριαρχούν στους βουλευτές των αριστερών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τόσο η πρώην ΔΕΑ του Αν. Νταβανέλου και η ΚΟΕ του Ρ. Ρινάλντι χαρακτηρίζουν τα μέτρα ως μνημονιακή εμβάνθυνση και συνέχεια των σκληρών μνημονιακών πολιτικών τις οποίες απέρριπτε η Αριστερά.
Στην καθοριστική ψηφοφορία που θα γίνει αργά το βράδυ αναμένεται το κυβερνητικό κόμμα να καταγράψει απώλειες μετά την ανακοίνωση του Γ. Βαρουφάκη ότι θα απουσιάσει από την ψηφοφορία και την επίμονη αρνητική στάση στην ψηφοφορία που φαίνεται να διατηρούν βουλευτές των αριστερών τάσεων του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι θα υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, κάνοντας παρατηρήσεις για παρεμβάσεις στο τελικό κείμενο με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία για την αποδοχή των μέτρων από την ελληνική πλευρά που είναι απαραίτητη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Η βραδινή ψηφοφορία μετατρέπεται σε μία μάχη που θα καθορίσει το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού καθώς και την συνοχή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και θα αποτελέσει την απαρχή πολιτικών εξελίξεων με πιθανή αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.
thetoc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου