Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Με ειρωνικά σχόλια ο Γιάνης κατά κυβέρνησης & Μνημονίου

Λέξη λέξη αποδομεί το Μνημόνιο Τσίπρα ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για “εξευτελιστική συνθηκολόγηση” και ειρωνευόμενος ανοιχτά τις προβλέψεις και τα μέτρα του νέου μνημονίου.
Αναρτώντας ένα κείμενο 62 συνολικά σελίδων στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο
Γιάνης Βαρουφάκης παραθέτει ολόκληρο το Μνημόνιο στα αγγλικά, εμπλουτίζοντάς το σε κάθε παράγραφο με τα δικά του σχόλια, γραμμένα μάλιστα με μπλε γραμματοσειρά. 
Σε αυτό ασκεί σκληρή κριτική για τον ασφυκτικό έλεγχο από την τρόικα, τον οποίο δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι “δεσμεύτηκε να συμφωνεί με την τρόικα, ακόμη και αν διαφωνεί”.
Εκτιμά πως το νέο πρόγραμμα δε βγαίνει, καθώς επιβάλει ακόμη περισσότερη λιτότητα σε μια οικονομία που δεν την αντέχει, ενώ ιδιαίτερη μνεία κάνει για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθούν τα προβλεπόμενα 25 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία. 
"Η τρόικα θεωρεί πως όλη η διαδικασία νομοθέτησης πρέπει να τελεί υπό την έγκρισή της, συμπεριλαμβανομένων των νόμων για την ανώτατη εκπαίδευση, κλπ. Η εθνική κυριαρχία έχει καταπέσει.”
Αναφερόμενος στα θέματα της φορολογίας τονίζει ότι με την απλοποίηση της κλίμακας “εξασφαλίζεται ότι οι φτωχοί θα πληρώσουν περισσότερα και οι πλούσιοι θα έχουν φοροαπαλλαγές”. 
Ειδικά για τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, περισσεύουν τα ειρωνικά σχόλια, ενώ σε ένα σημείο τονίζει χαρακτηριστικά: “Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει έναν παρατηρητή (για τις τράπεζες). Τι γενναιόδωροι που μας αφήνουν να παρατηρούμε”. 
Στη συνέχεια, π.χ. στο θέμα των λιμανιών, επισημαίνει δηκτικά ότι ότι“η Ελλάδα έχει απόλυτα λειτουργικά λιμάνια από την αρχαιότητα και είναι προσβλητικό να μας επιβάλλουν τεχνική βοήθεια γι αυτό το θέμα”
Ωστόσο σημειώνει ότι “από την άλλη πλευρά η τρόικα απολαμβάνει να προσβάλει τις ελληνικές αρχές, οπότε ας είναι”.  

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου