Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ανω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ασφαλιστικό: Ολο το παρασκήνιο

Δύσκολο απόγευμα είχε στην Κουμουνδούρου ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος κλήθηκε -χωρίς την παρουσία Τσίπρα- να παρουσιάσει την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος τον "οδικό χάρτη" προς την άμεση μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, την οποία η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει το συντομότερο, την
ώρα που κάποια στελέχη του κόμματος τάσσονται υπέρ της "ακινησίας" στην παρούσα φάση.
Ο υπουργός, παρουσίασε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα και λόγω της απομείωσης των αποθεματικών των Ταμείων αλλά και της ανεργίας επιχειρώντας να εξηγήσει ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος όχι μέσα από οριζόντιες μειώσεις αλλά από εξορθολογισμό με προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Κατά πληροφορίες ο αρμόδιος υπουργός μίλησε για εθνική κατοχυρωμένη σύνταξη στα 384 € και από εκεί και πάνω, θα προστίθεται ένα ανταποδοτικό τμήμα των εισφορών του κάθε ασφαλισμένου.
Παράλληλα μίλησε και για ενιαίους κανόνες λειτουργίας για το μέλλον.
Υποστήριξε ότι για φέτος υπάρχει διαφορά εκτίμησης με τους δανειστές κατά 100 ως προς την εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί και εξήγησε γιατί πρέπει η παρέμβαση να ξεκινήσει άμεσα και γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν "ισοδύναμα" που ....σπανίζουν στον τον καιρό.
Να κάνουμε αλλαγές από τη νέα χρονιά
Το παράδοξο πάντως είναι ότι στην Κουμουνδούρου -στη συνεδρίαση μετείχε και το τμήμα εργατικής πολιτικής- κάποιοι φαίνεται να μην έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης ( που θα εξασφαλίσει για το 2016 το 1% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση).
Μάλιστα ακούστηκε η άποψη στη συνεδρίαση της ΠΓ να μην γίνει τώρα η παρέμβαση στο Ασφαλιστικό, αλλά όταν η χώρα βγει από την οικονομική κρίση, ή τουλάχιστο μετά την έλευση του νέου έτους.
Άλλα στελέχη πάντως ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησαν το λόγο από τον υπουργό εργασίας για τους "δράκους" που περιείχε η πρόταση σοφών, με την οποία διαφώνησαν αρκετοί υπουργοί ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Προσωπική κριτική δεν ασκήθηκε στον αρμόδιο υπουργό αλλά οι τοποθετήσεις των στελεχών τόνιζαν την ανάγκη να διαφυλαχθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση η παρτίδα δε θα είναι εύκολη, καθώς το Ασφαλιστικό θα έρθει μετά τα νομοσχέδια της ανακεφαλαιοποίησης και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων. Αν κρίνει κανείς από τις πληροφορίες για το πως υποδέχτηκαν στη χτεσινή συζήτηση τα στελέχη της ομάδας των 53, αλλά και το τμήμα εργατικής πολικής του ΣΥΡΙΖΑ πολλές από τις προτάσεις, τότε η υπερψήφισή της μάλλον θα είναι η δυσκολότερη από όσα ως τώρα εγκρίθηκαν από τη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση στις αρχές της εβδομάδας να λάβει τις τελικές αποφάσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου