Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΝΔ : Κλειδί η συμμετοχή για την εκλογή του αρχηγού

Η ημέρα της κρίσης για την Νέα Δημοκρατία έφθασε και οι ψηφοφόροι της καλούνται να εκλέξουν τον 9ο πρόεδρο της (σ.σ. αν θεωρηθεί ως 8ος και ο μεταβατικός πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης που προέδρευσε τους τελευταίους πέντε μήνες), ενώ μεγάλη
είναι η αγωνία για την επόμενη μέρα της συντηρητικής παράταξης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση φθάνει στις εκλογές με πολλά τραύματα από την προεκλογική περίοδο, όπου κυριάρχησε η πόλωση, οι αιχμές, οι εκατέρωθεν βολές.
Ο προβληματισμός είναι μεγάλος σε όλο το φάσμα της Ν.Δ., τόσο σε ανώτατο όσο και σε κατώτερο επίπεδο στελεχών, για το κατά πόσο η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορέσει να πορευθεί ενωμένη το επόμενο διάστημα, καθώς πολλές είναι οι πληγές που αφήνει η εσωκομματική προεκλογική περίοδος που διήρκεσε περίπου δυο μήνες.
Η 22α Νοεμβρίου, η εκλογική D-Day της Ν.Δ. είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα για τη συντηρητική παράταξη, καθώς από το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα εξαρτηθεί η πορεία της την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό σε μια περίοδο που η κυβερνητική κρίση ανοίγει τη συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Αγωνία για την ενότητα

Η αξιωματική αντιπολίτευση φθάνει στις εκλογές με πολλά τραύματα από την προεκλογική περίοδο, όπου κυριάρχησε η πόλωση, οι αιχμές, οι εκατέρωθεν βολές, ενώ αναδείχθηκε στο σύνολό του και το ιδεολογικό στίγμα των υποψηφίων αρχηγών, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα.
Μένει να φανεί εάν την επόμενη μέρα μπορεί όλοι μαζί να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα και εάν και κατά πόσο και σε ποιο χρονικό σημείο θα εμφανιστούν φυγόκεντρες δυνάμεις, καθώς ήδη σε συγκεκριμένα πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία συζητούνται σενάρια για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τα…σπλάχνα της Ν.Δ.

Κλειδί η συμμετοχή

Οι όποιες εξελίξεις και η δρομολόγηση των όποιων κινήσεων από διάφορες πλευρές προϋποθέτει ότι πρέπει να τελειώσουν οι εκλογές στη ΝΔ, ο αυριανός πρώτος γύρος και ενδεχομένως και ο δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή 29 Νοεμβρίου, εάν χρειαστεί.
Το κλειδί όμως της αναμέτρησης της 22ας Νοεμβρίου είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων, μελών και φίλων της Ν.Δ.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα, ποιος θα είναι πρώτος, ποιος δεύτερος, ποιος τρίτος και τέταρτος και ποιος θα εκλεγεί, ενώ εάν γίνει δεύτερος γύρος (σ.σ. χρειάζεται 50%+1 για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτο γύρο, εκτός εάν υπάρξει συμφωνία όλων των υποψηφίων για μη διεξαγωγή του δεύτερου) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμαχίες και κυρίως οι πολιτικές συμφωνίες.
Το κλειδί όμως της αναμέτρησης της 22ας Νοεμβρίου είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων, μελών και φίλων της Ν.Δ., καθώς από τον αριθμό των ψηφισάντων θα κριθεί το αποτέλεσμα. Επίσης υπάρχουν ορισμένοι κρίσιμοι παράγοντες σε αυτή την αναμέτρηση, όπως: α) η κινητοποίηση των μηχανισμών και των βουλευτών, β) η δύναμη που έχει ο κάθε υποψήφιος σε συγκεκριμένες περιφέρειες, γ) η στάση των ψηφοφόρων κατά ηλικία (π.χ. σε άλλα κοινά έχει απήχηση ο Βαγγ. Μεϊμαράκης και σε άλλα κοινά οι υπόλοιποι), κ.α.

Οι συμμαχίες για το β΄ γύρο

Την ίδια στιγμή, τα σενάρια που συζητούνται έχουν τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να είναι το πρόσωπο που θα είναι σίγουρα στο δεύτερο γύρο, ενώ από εκεί και πέρα το κάθε επιτελείο κάνει τις δικές του εκτιμήσεις για ποιο θα είναι το τελικό δίδυμο του δεύτερου γύρου, εάν διεξαχθεί.
Και αυτό διότι, ήδη συζητείται, εάν ο πρώτος το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 42-43% και η διαφορά του με τον δεύτερο είναι από 15 ποσοστιαίες μονάδες και πάνω, να μην γίνει ο δεύτερος γύρος, αλλά αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι.
Από εκεί και πέρα, εάν δεν συμφωνηθεί να μην γίνει ο δεύτερος γύρος, μένει να φανεί ποιες συμμαχίες θα διαμορφωθούν. Π.χ. εάν είναι αντίπαλοι ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είτε με τον Απ. Τζιτζικώστα, είτε με τον Κυρ. Μητσοτάκη είτε με τον Αδ. Γεωργιάδη.

Οι εκτιμήσεις των υποψηφίων

Κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το ποιος θα κερδίσει σε αυτή την κούρσα, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι προηγείται ο Βαγγ. Μεϊμαράκης και ακολουθεί ο Απ. Τζιτζικώστας, αν και όλα θα κριθούν στην κάλπη. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να βασιστεί στη δημοσκοπική εικόνα, αφού κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η σύνθεση του εκλογικού σώματος, στοιχείο που καθιστά μάλλον αδύνατον να γίνουν αξιόπιστες εκτιμήσεις.
Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι αυτός θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ και μάλιστα εκτιμά ότι θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Αντίθετα βέβαιος για την επικράτησή του στην τελική αναμέτρηση, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, εμφανίζεται ο Απ. Τζιτζικώστας. Από την άλλη πλευρά, Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης εκτιμούν πως η αναμέτρηση θα πάει σε δεύτερο γύρο και εκφράζουν βεβαιότητα, καθένας από τη δική του πλευρά, ότι θα είναι μεταξύ των δύο τελικών διεκδικητών της ηγεσίας.
Το βράδυ της Κυριακής, μεταξύ 10-10:30, θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιος είναι πρώτος, ποια περίπου η διαφορά με τον δεύτερο και εάν θα γίνει ή όχι δεύτερος γύρος ή όχι.
Με 3 ευρώ ψηφίζουν σε δυο γύρους
Η ψηφοφορία ξεκινάει στις 7 π.μ. το πρωί της 22ας Νοεμβρίου και λήγει στις 7 μ.μ. το απόγευμα. Σε πολλούς δήμους υπάρχουν πολλά εκλογικά κέντρα στα οποία ψηφίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του υπ. Εσωτερικών.
Όσοι ψηφίσουν υπογράφουν σχετική δήλωση ότι αποδέχονται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, καθώς και τις πολιτικές θέσεις της ΝΔ. Αντίτιμο συμμετοχής στις εκλογές είναι 3 ευρώ.
Στον δεύτερο γύρο, εάν υπάρξει ανάγκη, η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δικαίωμα συμμετοχής σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο, θα έχουν μόνο όσοι συμμετάσχουν  στο πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας και θα ψηφίσουν στο ίδιο εκλογικό κέντρο. Ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ν.Δ. έχει διαμορφωθεί στην ιστοσελίδα www.nd.gr ειδική ενημερωτική σελίδα με τον τίτλο «Εκλογές Ανάδειξης Προέδρου της ΝΔ», όπου παρέχονται πληροφορίες και εκεί υπάρχει και η αίτηση επαναβεβαίωσης ή εγγραφής νέου μέλους, που μπορεί να εκτυπωθεί και να συμπληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου