Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ «ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Φώφη Γεννηματά στο στούντιο, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνομιλεί μαζί μας, καλώς ήρθατε κα Γεννηματά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλή σας μέρα.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή… Τι είναι; Περιοδεία είναι αυτή; Είναι επίσκεψη και συνάντηση με φορείς; Περί τίνος πρόκειται;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχουμε ξεκινήσει περιοδείες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα, γιατί θέλουμε να βγούμε από τα γραφεία, θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο, να ακούσουμε τα προβλήματα, να αναδείξουμε τα προβλήματα και να επιδιώξουμε μαζί τους να βρούμε και λύσεις.
Το ΠΑΣΟΚ κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να ξαναβρεθεί με την ελληνική κοινωνία, να ξαναβρεθεί με όλους αυτούς που στήριξε τα προηγούμενα χρόνια και που το στήριξαν.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άκουσα τον κ. Τσίπρα να είναι πολύ σκληρός. Τον άκουσα προχθές στη Βουλή να λέει «Ποιοι μιλάνε;». Αυτό το «ποιοι μιλάνε» για τα παλιά…
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Συγνώμη κ. Διαμαντόπουλε, αλλά του το είπα πρώτα αυτό.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, το ξέρω ότι το είπατε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μάλλον μου το επέστρεψε.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά είναι εκείνος ο Πρωθυπουργός. Προφανώς από αυτόν ζητούμε τις ευθύνες και να τον ρωτάμε τι θα γίνει και που θα πάει η ιστορία.
Αυτό δεν έχει τέλος; Δηλαδή κάποια στιγμή οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν πρέπει να βάλουν μια διαχωριστική γραμμή με το χτες; Διότι έτσι δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Μετά την αποτυχία της… Αποτυχία δεν ήταν με τον Πρόεδρο η συνάντηση των Αρχηγών;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ήταν υπονομευμένη εξ αρχής.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έρχομαι αμέσως σε αυτό που με ρωτήσατε.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή ήταν μπλόφα; Ήταν προσχηματική;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ήταν προσχηματική. Ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα γιατί πολύ απλά αναζητούσαν συνενόχους σε προειλημμένες αποφάσεις. Αυτό ήταν το ζήτημα.
Και είναι κρίμα πραγματικά που χρησιμοποιήθηκε η συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακριβώς για επικοινωνιακούς λόγους. Έστειλα επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μίλησα η ίδια και με τον Πρωθυπουργό και του το είπα και τηλεφωνικά, πως είναι λάθος αυτό που γίνεται. Έπρεπε να βρεθούμε, να συζητήσουμε για το προσφυγικό, όπως πρέπει να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.
Του το έχω θέσει αυτό, του το έχω ζητήσει και στη Βουλή. Δεν μπορούμε όμως σε ένα Συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών να συζητάμε ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής για τα οποία έχει ευθύνη η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή και εκεί, με ανοιχτές πόρτες, ενώπιον του ελληνικού λαού να γίνει συζήτηση για το ποιες πρέπει να είναι οι λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, όπως ας πούμε το ασφαλιστικό.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε όμως τι σας λέει συνέχεια η Κυβέρνηση κα Γεννηματά; Το καλοκαίρι ψηφίσαμε όλοι μαζί 3ο Μνημόνιο, τώρα έρχεται η ώρα των εφαρμοστικών, γιατί τώρα στρίβετε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Χαίρομαι πάρα πολύ που μου το ρωτάτε αυτό, γιατί θέλω να σας πω ακριβώς τι είπαμε το καλοκαίρι.
Το καλοκαίρι ψηφίσαμε αυτή τη συμφωνία η οποία είναι η δυσκολότερη συμφωνία που έρχεται για την Ελλάδα, διότι η Κυβέρνηση είχε φτάσει σε αυτό το επίπεδο αναξιοπιστίας, ώστε αν δεν υπήρχε η στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, δεν θα ξεκινούσε καν τότε η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και ξέρουμε ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα, να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη.
Του είπαμε τότε «εντάξει εμείς αναλαμβάνουμε ευθύνη, στηρίζουμε τη χώρα μας αλλά έλα να συμφωνήσουμε τα επόμενα βήματα. Έλα να συμφωνήσουμε ότι θα εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα, ότι δεν θα γίνουν εκλογές τουλάχιστον μέχρι να γίνει η πρώτη αξιολόγηση…» -εγώ έλεγα «μέχρι το τέλος του προγράμματος»- «… έλα να συμφωνήσουμε ότι θα επαναδιαπραγματευτούμε με την τρόικα και τους εταίρους τα πολύ δύσκολα και υφεσιακά μέτρα αυτής της συμφωνίας, γιατί όλοι μαζί θα έχουμε άλλη δυνατότητα και άλλη ισχύ να τα διαπραγματευτούμε και βεβαίως να δούμε πως θα εξειδικεύσουμε αυτή τη συμφωνία και πως θα φτάσουμε στους εφαρμοστικούς νόμους, έτσι ώστε αυτοί οι νόμοι να μην κάνουν ακόμη χειρότερες τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας για τους Έλληνες πολίτες».
Αυτά του τα έστειλα και γραπτά, τα έθεσα και στη Βουλή. Όχι μόνο δεν πήρα καμία απάντηση, αλλά η απάντηση ποια ήταν; Η απάντηση ήταν να πάει σε εκλογές, να αγνοήσει 220 βουλευτές που τον στήριζαν και πέντε Κόμματα και όλους τους κοινωνικούς εταίρους που ήταν μαζί μας και να σχηματίσει μετά τις εκλογές μια Κυβέρνηση, με τα ίδια ακριβώς προβλήματα που είχε η προηγούμενη, δηλαδή με οριακή πλειοψηφία πριν απ’ όλα. Για να μην αναφερθώ στο πολιτικό στίγμα του συνεταίρου του.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να συμπεράνω ότι με αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστείτε μαζί του το επόμενο διάστημα.
Κυρία Γεννηματά, φοβόμαστε ότι οι επόμενες στροφές είναι επικίνδυνες και δύσκολες, η Κυβέρνηση διαθέτει μια μικρή πλειοψηφία των 153 και έχει μπροστά της τα μεγάλα ζητήματα: ασφαλιστικό, αγρότες, κόκκινα δάνεια. Η κοινωνία είναι ματωμένη, επιβάλλονται περαιτέρω φόροι, φοβόμαστε μήπως οι Κυβερνήσεις στα χρόνια μας είναι Κυβερνήσεις μικρού βίου και τότε μπορεί να χρειαστεί στήριξη.
Εσείς, σας ακούω να λέτε ότι «με αυτό τον Τσίπρα και με αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ εγώ δεν βλέπω τρόπο μπροστά να μπορώ να συνεργαστώ». Συμπεραίνω καλά ή κάνω λάθος;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η πρότασή μας είναι πάρα πολύ καθαρή και πολύ συγκεκριμένη γιατί εμείς πιστεύουμε στη συνεργασία. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε απαιτούν ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και απαιτούν πριν απ’ όλα εθνική στρατηγική.
Τι λέμε λοιπόν; Λέμε απλά πράγματα: χρειάζεται η χώρα ένα εθνικό σχέδιο, χρειάζεται μια προγραμματική συμφωνία που να έχει ένα προοδευτικό πρόσημο και αυτό το σχέδιο και αυτή την προγραμματική συμφωνία πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να τα στηρίξουν, Κυβερνήσεις με όλα τα Κόμματα που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τα φιλοευρωπαϊκά Κόμματα.
Εάν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι και δεν στηρίξουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα γυρνάμε συνέχεια γύρω από την ουρά μας.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα μιλάτε για μια οικουμενική ή για μια άλλου τύπου συγκυβέρνηση;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Οικουμενική δεν μπορεί να είναι γιατί το ΚΚΕ δεν στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, διαφωνεί εκ των προτέρων και φυσικά δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα μεγάλο σχήμα ας πούμε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Άρα γι’ αυτό δεν χρησιμοποιώ τον όρο «οικουμενική». Όμως υπάρχουν πολλές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις σε αυτή τη Βουλή, όπως υπήρχαν και στην προηγούμενη.
Τα κατάφεραν το καλοκαίρι να ενώσουν τις δυνάμεις τους γιατί κάποιοι λένε «μα θα επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία;». Γιατί έγινε το καλοκαίρι; Εγώ τους προκαλώ να μου απαντήσουν. Ποιος δυναμίτισε αυτή τη συνεργασία του καλοκαιριού; Ποιος γύρισε την πλάτη στη συνεργασία; Ο κ. Τσίπρας γύρισε την πλάτη και πιστεύει ότι μπορεί αυτές τις δυσκολίες που εσείς περιγράψατε, να τις διαχειριστεί μόνος του.
Πιστεύει ότι μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον κίνδυνο του Grexit που παραμένει στην αυλή μας και σε κοινωνική έκρηξη που μπορεί να οδηγήσουν όλα αυτά τα αδιέξοδα που δημιουργούνται καθημερινά. Ας το πράξει όμως. Ας κυβερνήσει! Ανέλαβε την ευθύνη να κυβερνήσει και λέει «νιώθω ασφαλής με τους 153». Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι Έλληνες νιώθουν ασφαλείς.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν νιώθουμε ασφαλείς γενικότερα με το πολιτικό σύστημα. Βλέπουμε ότι ακόμη δεν έχει λήξει η προηγούμενη περίοδος, ακούμε τους κυβερνητικούς σήμερα να μιλούν για τα παλαιότερα Κόμματα με πολύ σκληρό τρόπο.
Από την άλλη μεριά βλέπουμε την καινούργια Κυβέρνηση να μην θέλει να συνεργαστεί, δηλαδή αισθανόμαστε περαιτέρω ανασφάλεια. Αυτή η ανασφάλεια φαίνεται στην αγορά, φαίνεται στη ζωή μας, φαίνεται στα πάντα και ψάχνουμε να βρούμε με ποιο τρόπο θα κάνουμε το επόμενο βήμα.
Εσείς λέτε ότι είστε διατεθειμένη να συνεργαστείτε αλλά όχι κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαροι οι όροι και οι προϋποθέσεις και πρέπει όλη η συνεργασία να στηρίζει μια συγκεκριμένη συμφωνία και ένα σχέδιο. Για παράδειγμα του είχα πει τότε, «ξεκίνα, φέρε στη Βουλή την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Φέρε την αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα που έχεις 220 βουλευτές –του είπα το καλοκαίρι- έτσι ώστε ακόμη κι αν δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα και κάποια στιγμή πάμε σε εκλογές, αυτή η Βουλή να έχει διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορεί να κυβερνηθεί με σταθερή Κυβέρνηση την επόμενη μέρα». Δεν το έκανε ούτε αυτό.
Και μάλιστα ήταν στις προγραμματικές του δεσμεύσεις. Ένα Κόμμα που θέλει να λέγεται Αριστερό και έχει σημασία του την απλή αναλογική, δεν μπορεί να ταμπουρώνεται πίσω από ένα bonus των 50 εδρών για να κατοχυρώσει την εξουσία του και να κάνει μετά έφοδο στο κράτος με τη λογική «φύγε εσύ – έλα εσύ, θα βάλω τους δικούς μου» με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς αξιοκρατία.
Ένας άνθρωπος που θέλει να λέει ότι φέρνει το νέο σε τόσο δύσκολες συνθήκες για την Ελλάδα, δεν μπορεί να μην έχει προτεραιότητα την αξιοκρατία. Είναι βαθιά γερασμένος.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία εντάξει κα Γεννηματά αλλά τότε ρίξτε τον!
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς κάνουμε σκληρότατη κριτική στην Κυβέρνηση αυτή, αλλά δεν είναι …
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε τι θέλω να πω; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος, πρέπει οι υπόλοιπες δυνάμεις να ενώσουν την προσπάθειά τους στο να τελειώνουμε το συντομότερο δυνατό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς κάνουμε σκληρότατη κριτική γιατί ο ρόλος της αντιπολίτευσης –δεν είμαστε καν η Αξιωματική Αντιπολίτευση- είναι να αναδεικνύει τα προβλήματα και ταυτόχρονα να πιέζει την Κυβέρνηση για να βρεθούν λύσεις.
Το θέμα μας δεν είναι η πολιτική αστάθεια, το θέμα είναι η χώρα να πάει μπροστά. Αυτή την προσπάθεια κάναμε και το καλοκαίρι. Εμείς δεν στηρίξαμε την Κυβέρνηση Τσίπρα το καλοκαίρι, στηρίξαμε την Ελλάδα. Και όσο προχωρούν οι εξελίξεις και όσο φαίνονται τα προβλήματα και οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Ευρώπη, με την τρομοκρατία, με τον φανατισμό, με τη βία, είναι ολοφάνερο γιατί ήταν τόσο σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Για λόγους ασφάλειας γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς πριν απ’ όλα, πριν και από την οικονομία.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Γεννηματά, νομίζω ότι αυτό που δεν έγινε το καλοκαίρι και πήγαμε μετά σε εκλογές με ό,τι ακολούθησε μέχρι σήμερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγκάζεται να εφαρμόζει πιο σκληρά μέτρα από ό,τι έχουν εφαρμοστεί ποτέ, αυτό που δεν έγινε το καλοκαίρι λοιπόν θα γίνει αναγκαστικά μέσα στην επόμενη χρονιά.
Διότι και το προσφυγικό και τα μέτρα και τα προαπαιτούμενα, τα δάνεια, οι φορολογίες και τα λοιπά είναι πολύ βαριά και νομίζω σας το λένε όλοι, σε όλους σας, σε όλους τους Αρχηγούς των Κομμάτων. Γι’ αυτό εγώ θεωρώ ότι ήταν λάθος η κίνηση του κ. Τσίπρα να καλέσει τους Αρχηγούς των Κομμάτων με τον Πρόεδρο, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προετοιμασία. Γιατί έτσι καίγεται και στην πολιτική συνείδηση του ελληνικού λαού η προσπάθεια συναίνεσης και αυτό βαραίνει ακόμη περισσότερο στην κατάσταση που υπάρχει.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ακριβώς γι’ αυτό ήμουν τόσο αρνητική …
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, εγώ δεν έχω άλλη εκτίμηση.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γιατί πιστεύω βαθιά στην ανάγκη για συναίνεση, αλλά η συναίνεση θέλει μια συγκεκριμένη ατζέντα. Δεν μπορείς να έρχεσαι στο Συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών και να λες «η πρότασή μου είναι να κάνουμε μια Επιτροπή για το ασφαλιστικό» που σε 15 μέρες θα φέρει ένα νόμο στη Βουλή για ψήφιση. Δεν είναι αρκετό. Έχεις υποχρέωση ως Πρωθυπουργός να έρθεις στη Βουλή με μια συγκεκριμένη πρόταση.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επί του ασφαλιστικού κα Γεννηματά, για να πάμε και σε επιμέρους ζητήματα, ακούτε διαρκώς την Κυβέρνηση να λέει «ένα κάρο φορές κόψατε τις συντάξεις και τώρα μας επιτίθεστε ότι είμαστε ανάλγητοι και ότι θα προχωρήσουμε σε νέα μείωση συντάξεων». Γυρίζουμε πάλι στο «για δες ποιος μιλάει» που έλεγε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στη Βουλή.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Του υπενθύμισα τότε όταν το είπε αυτό, ότι ναι, έγιναν περικοπές τα προηγούμενα χρόνια. Αποδείχθηκε, ότι αυτές οι περικοπές δεν ήταν αρκετές για να λυθεί το ζήτημα του ασφαλιστικού.
Όμως όταν γίνονταν αυτές οι περικοπές, υπήρχε ένα δυσθεώρητο έλλειμμα, το οποίο έπρεπε να εξαφανιστεί μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο. Δεν δόθηκε ποτέ χρόνος στις προηγούμενες Κυβερνήσεις για να εξαλείψουν το έλλειμμα που αντιμετώπιζε η χώρα. Η μεγάλη «πρωτοτυπία» για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν ότι παρέλαβε τη χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα και βρέθηκε στο 3οκαι δυσκολότερο Μνημόνιο όχι γιατί χρειαζόταν με βάση τα οικονομικά δεδομένα όταν παρέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου, αλλά γιατί διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο τα πράγματα το επτάμηνο πριν τις εκλογές και πριν από αυτό το Μνημόνιο, που οδήγησε τα πράγματα σε αυτό το αδιέξοδο, με την αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση και βεβαίως με το δημοψήφισμα.
Επομένως έχουμε το Μνημόνιο και τον προϋπολογισμό ενός αχρείαστου Μνημονίου. Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοούμε. Θα μου πείτε «τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», δεν μπορούμε όμως να τραβάμε μια γραμμή στις ευθύνες και σε όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες. Πρέπει να αποτυπωθεί η αλήθεια.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα στα επιμέρους …
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σε σχέση με το ασφαλιστικό εμείς ξεκινήσαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια…
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Γεννηματά, γλιτώνουμε τη μείωση των συντάξεων; Τι λέτε; Υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει αυτή η κατηφόρα των συντάξεων;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχει η δυνατότητα να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων και μάλιστα υπήρχε η δυνατότητα. Σας θυμίζω ότι το περίφημο e-mail Χαρδούβελη δεν προέβλεπε μειώσεις στις κύριες συντάξεις, είχαν αποδεχτεί οι εταίροι τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που είχε ετοιμάσει η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η Κυβέρνηση συνεργασίας. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση αυτή, την καθυστέρησε και βεβαίως η ύφεση στην οποία βρισκόμαστε και πάλι, οδηγεί σε νέα ανεργία. Η ανεργία σε μείωση πόρων στο σύστημα του ασφαλιστικού και άρα αρχίζει ξανά ο φαύλος κύκλος.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αλλά περιγράφουμε το χτες. Πρέπει να το ξεπεράσει το πολιτικό σύστημα αυτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό προσπάθησα να σας πω πριν, ότι εμείς δεν μένουμε στο χτες. Ένα σκέλος της δουλειάς μας είναι να αναδεικνύουμε τις ευθύνες. Αυτό όμως που κάνουμε και γι’ αυτό είμαστε και σήμερα εδώ, είναι να προσπαθούμε να βρούμε και λύσεις όπως σας είπα στην αρχή.
Ξεκινάμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να σχεδιάσουμε αυτό το πρόγραμμα που έχει ανάγκη η χώρα. Η αφετηρία δίνεται την Τετάρτη στο ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ και μέσα στο 1ο τρίμηνο του ’16 θα ολοκληρώσουμε μια μεγάλη προγραμματική Συνδιάσκεψη. Αυτή η δουλειά δεν γίνεται με εμάς και τους συμβούλους μας στα γραφεία μας. Διαμορφώνεται με την ελληνική κοινωνία και τους φορείς και γι’ αυτό είμαστε και στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουμε με ανθρώπους που ζουν στην καθημερινότητα τα προβλήματα και έχουν άποψη για το πώς θα δοθεί λύση.
Το κάναμε και για το ασφαλιστικό. Συζητήσαμε για το ασφαλιστικό με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και παρουσιάσαμε ένα πλαίσιο, που έγινε απ’ όλους αποδεκτό. Αυτό βέβαια θέλει ακόμη εξειδίκευση, όμως εμείς παρουσιάσαμε ιδέες και προτάσεις για το πώς δεν θα φτάσουμε σε μείωση συντάξεων που δεν πρόκειται να ψηφίσουμε.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να τις ψηφίσετε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε περαιτέρω μείωση συντάξεων.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ρωτήσω, σε αυτούς που λένε ότι «το ΠΑΣΟΚ πέθανε και γιατί η Φώφη προσπαθεί να το αναστήσει αφού δεν την βοηθάνε και πολύ – πολύ τα παλιά βαριά ονόματα», τι λέτε;
Και μάλιστα προσθέτουν και το εξής: «τώρα ο Τσίπρας έγινε ΠΑΣΟΚ, κατέβηκε πιο κάτω στην πολιτική κλίμακα».
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Από πού να αρχίσω τώρα κ. Διαμαντόπουλε με αυτά που λέτε. Πρώτα απ’ όλα ο Τσίπρας δεν έγινε ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε Σοσιαλδημοκράτης. Εγώ θεωρώ ότι αυτό όλο είναι ένα άλλοθι που προσπαθεί να στήσει, επειδή έγινε ο άνθρωπος των Μνημονίων. Στην πραγματικότητα είναι επιλογή του η υλοποίηση του Μνημονίου. Γιατί; Γιατί δεν έχει προτάσεις.
Δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για να βελτιώσει τη συμφωνία που έφερε και δεν έχει ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις και ικανότητες, να διαμορφώσει προτάσεις που θα δώσουν την ώθηση στη χώρα να φύγει μπροστά από τα Μνημόνια. Να δούμε από πού θα αρχίσει η ανάπτυξη, πως θα έρθουν οι επενδύσεις, πως θα εμπνεύσουμε σταθερότητα, πως θα δώσουμε μηνύματα ότι είμαστε μια φιλοεπενδυτική χώρα. Δεν μπορεί να τα κάνει όλα αυτά.
Το μόνο που μπορεί να κάνει λοιπόν είναι να υλοποιήσει το Μνημόνιο και θέλει ένα άλλοθι για να μην φαίνεται έτσι. Το άλλοθί του είναι ότι δήθεν θέλει τώρα αυτός να εκφράσει τη Σοσιαλδημοκρατία. Δεν υπάρχει όμως στην πραγματικότητα τίποτε το σοσιαλιστικό, το σοσιαλδημοκρατικό, το μεταρρυθμιστικό στο ΣΥΡΙΖΑ και στην Κυβέρνηση.
Επειδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη στη χώρα για μια ισχυρή Σοσιαλδημοκρατική Παράταξη που να πιστεύει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, είμαστε εδώ. Και είμαστε αποφασισμένοι να την κάνουμε πάλι ισχυρή αυτή την Παράταξη.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το νέο ΠΑΣΟΚ; Το παλιό ΠΑΣΟΚ έφυγε ένα κομμάτι του πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μείνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ; Πως είναι τα πράγματα; Είναι δύσκολα για σας πολύ, νομίζω το ξέρετε το βλέπω στα μάτια σας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν το αμφισβητώ ότι είναι δύσκολο, αλλά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος από τη φύση μου, έχω μάθει να παλεύω και παλεύω και τώρα και δεν παλεύω μόνη μου. Βλέπω ότι τα μηνύματα είναι θετικά, κάθε μέρα και περισσότερο μας ακούν και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ξαναχτίσουμε αυτό το χώρο. Έχει βαθιές ρίζες ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι μπορεί να βγάλει νέα κλαδιά.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μεγάλη στενοχώρια όμως. Δεν έχει μεγάλη στενοχώρια; Δηλαδή όταν βλέπετε τον Τσίπρα να σας κουνάει το δάχτυλο και να σας λέει «τόσα χρόνια δέστε τι κάνατε εσείς, σε εμένα τα φορτώνετε μέσα σε εννιά μήνες», ένα βάρος πολιτικό αυτό, έχει τη σημασία του. Δηλαδή αυτή την αυτοκριτική το υπάρχον προηγούμενο πολιτικό σύστημα δεν έχει κάνει πλήρως, ή αν την έχει κάνει δεν την έχει αποδεχτεί ο πολίτης όμως.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να σας πω τι κάναμε και ποιο ήταν το λάθος; Αφήσαμε να ισοπεδωθεί όλη η προηγούμενη περίοδος ανυπεράσπιστοι. Δεν κάναμε αυτοκριτική συγκεκριμένη, επιτρέψαμε να βρουν στο ΠΑΣΟΚ όλοι, το άλλοθι. Του φόρτωσαν όλα τα προβλήματα και όλα τα λάθη όχι μόνο τη διαχείρισης της κρίσης, αλλά όλης της μεταπολίτευσης και αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος.
Η μεταπολίτευση με όλα της τα προβλήματα και τα λάθη και τα στραβά, ήταν η καλύτερη περίοδος για την Ελλάδα για τη σύγχρονη Ελλάδα και ανέβηκε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Να βρούμε τα λάθη, να δούμε τα στραβά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τα διορθώσουμε. Αλλά όχι να ρίξουμε το ανάθεμα στο ΠΑΣΟΚ για να γλιτώσουν όλοι οι υπόλοιποι από τις υπόλοιπες ευθύνες.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, έσκασε η βόμβα στα χέρια σας, λογικό ήταν. Ο μουτζούρης έμεινε σε εσάς το 2009 όταν χρεοκοπήσαμε, ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Αυτό είναι ευθεία μομφή στους προκατόχους σας (Γιώργο Παπανδρέου, Βαγγέλη Βενιζέλο) που δεν χειρίστηκαν καλά, δεν θωράκισαν καλά το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε επιθέσεις άδικες και μη. Αυτό λέτε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτή είναι μια αυτοκριτική για όλους μας και βεβαίως είναι και μια κριτική και για τη σημερινή Κυβέρνηση. Γιατί έχουν πλήρως ξεχάσει τις ευθύνες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2009. Δεν τους έχω ακούσει ποτέ να αναφέρονται στα τεράστια ελλείμματα που παρέδωσε η Δεξιά και μου κάνει μεγάλη εντύπωση.
Μου κάνει μεγάλη εντύπωση γιατί καθημερινά ο κ. Τσίπρας κατηγορεί και μιλάει για το ΠΑΣΟΚ και δεν αναφέρθηκε ποτέ στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, στο τεράστιο έλλειμμα που παραλάβαμε στην εκτόξευση του δημοσίου χρέους.
Και εγώ τους προκάλεσα στη Βουλή και τους είπα στην τελευταία συζήτηση που είχαμε, ότι «…. Δεν θέλουμε πια κανένας να μας κουνάει το δάχτυλο, θα θέλουμε να καταθέσουμε και θα καταθέσουμε εμείς πρόταση για εξεταστική -η οποία δεν είναι προανακριτική για να μη συγχέονται- από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα και να καταγραφούν τα πάντα. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτε. Αλλά να μιλήσουμε και για τον εκτροχιασμό του 2004-2009 και για τον εκτροχιασμό του 2015 που οδήγησε στο 3ο και σκληρότερο Μνημόνιο. Όποιος δεν υπογράψει όμως αυτή την εξεταστική, δεν θα δικαιούται μετά να κουνάει το δάχτυλο ξανά στο ΠΑΣΟΚ.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Γεννηματά σας ευχαριστώ, καλή σας συνέχεια.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ σας ευχαριστώ.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τα ξαναπούμε σύντομα. Καλή μάχη!
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου