Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : ΝΔ ΤΡΙΑ ΚΌΜΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Τελικά, οι εκλογές της ΝΔ, ήταν θετικές για την ίδια και την χώρα. Το ερώτημα είναι, θα έχουν την ανάλογη συνέχεια ;
Όταν προκηρυχθηκαν, οι εκλογές για πρόεδρο στην ΝΔ, έγραψα ένα άρθρο με τίτλο:
"ΠΑΣΑΡΕΛΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΌΤΗΤΆ"
Σημειωνα, ότι η ΝΔ , τώρα περνά την δική της κρίση, γιατί μεχρι τωρα κρυβόταν πίσω από το ΠΑΣΟΚ και την εξουσία.

Πρόσθετα, πως δεν θέλει και δεν μπορεί να καταλάβει, ότι πρέπει να αλλάξει και πως την εκλογή θα κρίνουν οι δύο οικογένειες.
Η ιδρυτική, του Καραμανλή και η συμπληρωματικη, του Μητσοτάκη.
Τώρα ,που ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος και το τελικό αποτέλεσμα, είναι,εύκολα αναγνώσιμο, μπορώ να παρατηρήσω ,ότι οι βασικές μου εκτιμήσεις επιβεβαιωθηκαν .
Μπορεί πολιτική και μάλιστα σύγχρονη ταυτότητα, να μην ανέδειξαν,όμως κατεδειξαν , ότι ουσιαστικά υπάρχουν τρεις ταυτότητες.
Τρεις ταυτότητες, που συνυπάρχουν στο ίδιο κόμμα, λόγω του εκλογικου νόμου και της εξουσίας.
Από την ιδρυση της κουβαλά αυτή την τεχνητή πολυσυλλεκτικοτητα, η ΝΔ.
Μόνο ,που τότε την εξέφραζε ο ιδρυτής της, την τροφοδοτουσαν η συγκυρία και οι ανάγκες της εποχής και λειτούργησε θετικά και για την χώρα .
Σήμερα, υπάρχει ισχυρή δεξιά, με ακροδεξιο υπόβαθρο και εκφράστηκε κυρίως από τους δύο υποψήφιους, που έμειναν έκτος δεύτερου γύρου.
Υπάρχει, η Κεντροα -φιλελευθερη ταυτότητα, που εκφράστηκε από τον Μητσοτάκη.
Και η Καραμανλικη , που εκφράστηκε με τον Μειμαρακη. Η ομάδα αυτή είναι η μεγαλύτερη, αλλά και η ασθενεστερη ιδεολογικά .Έχει ως ιδεολογία τον ιδρυτή της και συγκολλητικη ουσία την εξουσία.
Εάν, συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα περάσει πρώτη, στις δημοσκοπησεις και πολλοί θα την δουν, ως εναλλακτική κυβερνητική λύση.
Εναλλακτική λύση, για την εξουσία μπορεί να γίνει, όχι όμως για την χώρα.
Η μεγάλη απογοήτευση από τον Συριζα, θα την φέρει πρώτη, στις δημοσκοπησεις, αλλά με πολύ λιγότερες θετικές γνώμες, από τις τελευταίες εκλογές.
Στο τέλος, του διαβολεμενου πρώτου διμήνου του 2016 , η χώρα θα βρεθεί μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο.
Η κυβέρνηση, με την κοινοβουλευτικη δεδηλωμενη, στον αέρα και την απογοήτευση των πολιτών στα ύψη, θα έχει δυο επιλογές:
α )Την συνεργασία, με τα κόμματα της αντιπολιτευσης .
β)Την προσφυγή, σε νέες εκλογές.
Εάν επιλέξει την προσφυγή στις εκλογές, θα προηγηθεί μια περίοδος ακραίας πόλωσης στα όρια του διχασμου. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα, θα είναι καταστροφικό για την χώρα.
Η συνεργασία με την αντιπολιτευση, που είναι η σωστή επιλογή, πρέπει να γίνει αφού υπάρξουν συγκεκριμενες δεσμεύσεις και αλλαγές. Δεν πρέπει να επαναληφθεί, το τραγικό λάθος του Καλοκαιριού, με την άνευ όρων ψήφιση, του 3ου μνημονίου.
Αυτό θα είναι ακόμη πιο μεγάλο λάθος και θα βλάψει πιο πολύ την χώρα, γιατί θα την οδηγήσει σε μεγαλύτερο αδιέξοδο και σε διάλυση τα κόμματα του κέντρου.
Πρώτα, πρέπει να ψηφιστεί η αλλαγη του εκλογικου νόμου, με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και μετά η συμφωνία συνεργασίας.
Η συνεργασία, πρέπει να γίνει με βάση ένα τριετές μεταρρυθμιστικο πρόγραμμα, που θα ενσωματώνει το μνημόνιο και θα το υπερβαίνει.
Η αλλαγη του εκλογικου νόμου, θα οδήγησει στην σταθεροποιηση της πολιτικής ζωής, μέσα από την ανασυνθεση των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος.
Θα εξαφανίσει το κίνητρο, του ακραιου λαϊκισμού και του διχασμου, που είναι η αυτοδυναμία και η νομη της εξουσίας, με το μπόνους των 50 εδρών, ανεξάρτητα ψήφων.
Από την ΝΔ, θα προκύψουν δύο κόμματα τουλάχιστον.
Από τον χώρο του Συριζα, επίσης δύο.
Ο χώρος του μεταρρυθμιστικου κέντρου και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατιας, θα ανασυνθεθει και θα αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο.
Εξελίξεις θα υπάρξουν και στον χώρο της Χρυσής Αυγής, με την "Λεπαινοποιηση", του χώρου.
Ο Τσιπρας, αν δει ότι παγιωνεται η δημοσκοπικη πρωτιά της ΝΔ, ή θα πάει σε διχαστικες εκλογές, ή θα επιδιώξει ειλικρινή συνεργασία, τουλάχιστον με τα κόμματα του κέντρου.
ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ και ΠΟΤΑΜΙ, πρέπει να πάρουν θετικές καθαρές και αποφασιστικες πρωτοβουλίες, αμέσως μετά τις γιορτές,
Δεν πρέπει να περιμένουν την Ρωσικη ρουλέτα του Τσιπρα, όπως το Καλοκαίρι.
Γατί ,κάποια στιγμή κάποιος, μπορεί να πατήσει , την σκανδάλη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου