Μεϊμαράκης ή Μητσοτάκης; Ποιος από τους δυο θα κυκλοφορεί από τη Δευτέρα με την κονκάρδα του προέδρου της ΝΔ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πέτο; Ποιες θα είναι, στη μια ή στην άλλη περίπτωση, οι συνέπειες για τη ΝΔ, το πολιτικό προσωπικό της, το πολιτικό σύστημα, την πολιτική αντιπαράθεση;
Λογικά ερωτήματα χωρίς απάντηση. Το μόνο που μπορεί να
περιγραφεί αυτή τη στιγμή είναι η τροπή που ενδέχεται να πάρουν τα πράγματα στη ΝΔ και στη χώρα με την εκλογή του ενός η του άλλου. Και αντίστοιχα να εικάσει ποιοι προσδοκούν στην επικράτηση του ενός ή του άλλου και ποιοι την απεύχονται.
Αρχίζοντας από το ενδεχόμενο να κρατήσει με την έγκριση της κομματικής βάσης το αξίωμα του προέδρου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η ΝΔ θα περιέλθει σε κατάσταση άγονης σταθεροποίησης. Καθώς η εκλογή του θα αποδείξει το καραμανλικό ιμπέριουμ, οι πιθανότητες διάσπασης θα ακυρωθούν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να συνταχθεί με το σύστημα Καραμανλή, αφού η ιδέα της εξόδου θα είναι αυτοκτονική.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να στελέχη της ΝΔ θα προσαρμοστούν στην καινούργια κατάσταση, πλην ίσως του Αντώνη Σαμαρά και όσων φυσικά επηρεάζονται απ” αυτόν -όχι και πολλοί. Ο πρώην πρωθυπουργός ή θα απομονωθεί από τον Μεϊμαράκη ή θα επιχειρήσει τη δεύτερη διάσπαση. Με όρους αντιπολίτευσης αυτή τη φορά της ΝΔ, με σκοπό να δημιουργήσειένα κόμμα ανάμεσα στη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή. Ίσως μαζί με την ομάδα του ΛΑΟΣ που ενέταξε το 2012 ο ίδιος στις γραμμές το κόμματος -αν τον ακολουθήσουν κι αυτοί. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ρόλος του στη ΝΔ τελειώνει.
Κατά τα λοιπά, υπό τον Μεϊμαράκη η ΝΔ δεν έχει να περιμένει και πολλά πράγματα. Ο ίδιος στο διάστημα που είναι ήδη επικεφαλής -και κυρίως στην περίοδο που κλήθηκε να χειριστεί κρίσιμα θέματα και εν συνεχεία να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα στα μαρμαρένια αλώνια των εκλογών- έδειξε τα όρια του. Σε γενικές γραμμές η πρόβλεψη είναι ότι με τον Μεϊμαράκη επικεφαλής η ΝΔ, ακόμη και αν δεν διασπαστεί, δεν έχει τύχη στις επόμενες εκλογές- όπως και αν εξελιχθεί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεπώς, ή θα περιμένει να ξαναστηθούν οι κάλπες και μετά από μια νέα ήττα να αρχίσει από την επόμενη μια νέα πορεία με άλλον επικεφαλής ή θα υπάρξουν πρωτοβουλίες αλλαγής ηγεσίας πριν την κάλπη. Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν μπορούν να έχουν χαρακτήρα ανατροπής του Μεϊμαράκη , αφού θα ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά ενδέχεται να προκληθούν με τη συμμετοχή του. Μπορεί δηλαδή να συμβάλει δηλαδή ο ίδιος στη μετεξέλιξη της ΝΔ σε άλλο σχήμα υπό τον Κ. Καραμανλή ή άλλο νεώτερο στέλεχος, αν φανεί στον ορίζοντα. Αυτό θα ήταν ουσιώδης αλλαγή των δεδομένων και η αναμέτρηση της Κεντροδεξιάς με τη σημερινή κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές θα αποκτούσαν άλλη διάσταση.
Ουσιαστικά αυτό είναι το ενδεχόμενο που θέλει να αποφύγει η σημερινή κυβέρνηση. Είναι, όμως, το ενδεχόμενο στο οποίο εικάζεται ότι ποντάρει ο Καραμανλής, αφού συμπυκνώνει δύο προϋποθέσεις: πρώτον, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει περάσει μέτρα που δεν θα μπορούσε να περάσει ποτέ μια κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς και δεύτερον, αποσύρει τη ΝΔ υπέρ ενός νέου πολιτικού φορέα της συντηρητικής παράταξης.
Στο ενδεχόμενο να επικρατήσει ο Κ. Μητσοτάκης τα πράγματα θα γίνουν περίπλοκα, αλλά και εξόχως ενδιαφέροντα στη συντηρητική παράταξη. Το πρώτο συμπέρασμα της επικράτησής του θα είναι η βαριά ήττα του καραμανλισμού, που θα επηρεάσει πρωτίστως το ρόλο, τις προοπτικές, ασφαλώς και τη διάθεση του πρώην πρωθυπουργού. Η αποκαραμανλικοποίηση της ΝΔ θα έχει ήδη συντελεστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ικανοποιήσει με επάρκεια το αίτημα της ανανέωσης που θα εκφράζει η εκλογή του: να κρατήσει ενωμένη την Κεντροδεξιά – με τη ΝΔ ή με νέο κόμμα- και να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά με τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι προφανές ότι σ” αυτό το πλαίσιο τα πρόσωπα που σηματοδοτούν τον καραμανλισμό θα παραγκωνιστούν, αλλά μαζί του θα βγουν στο περιθώριο και άλλοι, όπως η … Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς. Ακόμη και αν υπάρχει μεταξύ τους η ανίερη συμμαχία όπως φημολογείται. Δεν νοείται ανανέωση με τους παλαιοκαραμανλικούς, τη Ντόρα, και τον Σαμαρά στους σημερινούς ρόλους τους.
Όπως δεν νοείται μετατροπή της ΝΔ σε σύγχρονο κόμμα χωρίς σύγχρονο ύφος δημόσιας παρουσίας και λόγου και συνεπώς παραγκωνισμός προσώπων όπως ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης – έστω και αν συντάσσονται με τον Κυριάκο αυτή την περίοδο. Εννοείται ότι η νίκη του Μητσοτάκη την Κυριακή βγάζει από την κούρσα, λόγω ηλικίας, όσους φιλοτέχνησαν για τον εαυτό του ρόλο δελφίνου ως τώρα.
Με άλλα λόγια, η εξίσωση της ΝΔ με την επικράτηση του Κυριάκου έχει πολλούς αγνώστους. Θα χρειαστεί πολύ μεγάλη ικανότητα χειρισμών εκ μέρους του για να τη λύσει. Αν το καταφέρει, τότε η ΝΔ θα προσπαθήσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Με νέες μεθόδους , ώστε να μην έχει συνέπειες ούτε από την επικοινωνιακή υστέρηση έναντι του αντιπάλου του, ούτε από τους οικογενειακούς σκελετούς που θα βγαίνουν διαρκώς από τα συρτάρια. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες.
Αν το καταφέρει, ο γιος του Κ. Μητσοτάκη θα γράψει ιστορία- στην ίδια την οικογένειά του πρωτίστως. Αλλιώς μετά την ενδεχόμενη ήττα του από τον Αλέξη Τσίπρα θα αποδειχθεί ένας ατυχής πειραματισμός και η τράπουλα θα μοιραστεί από την αρχή.
Ποιοι ποντάρουν στο ένα και ή στο άλλο είναι το μυστικό που θα κρίνει την εκλογή της Κυριακής. Η οποία με τη σειρά της θα δείξει αν το αποτέλεσμά της θα κριθεί στις επόμενες εκλογές ή νωρίτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου