Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ηγεσία της ΝΔ, προκάλεσε πολλά σχόλια, κυρίως γιατί δεν ήταν αναμενόμενη. Έτσι συμβαίνει πάντα, με την απρόβλεπτη εξέλιξη.
Δημιούργησε και πολλές προσδοκίες, που προβλήθηκαν έντονα, σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ.
Η αναταραχή, που δημιουργηθηκε στο ΠΟΤΑΜΙ, είναι κατανοητη, γιατί υπάρχει μεγάλη πολιτική συγγένεια, στην ρητορική και την πολιτική του Μητσοτάκη και
ενός σημαντικού μέρους των στελεχών του.
Κυριως ομως ,ειναι η αντιπαθεια που ένιωσαν οι ψηφοφοροι του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για τον Τσιπρα, μετά τον Γενάρη , η αδυναμία παρουσίασης εναλλακτικής πολιτικής από το ΠΟΤΑΜΙ και η προοπτικη ήττας του Συριζα από την ΝΔ.
Για τους ίδιους λόγους, το ΠΟΤΑΜΙ έχασε το 50 %των ψηφοφόρων του τον Σεπτέμβρη, κυρίως προς την ΝΔ του Μειμαρακη.
Η αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, ωφειλεται σε μεγάλο βαθμό σε ψυχολογικούς λογους ,στην ελλειψη αυτοπεποιθησης και συνοχής και λιγότερο στην πολιτική πίεση, που ασκεί ο Μητσοτάκης .
Το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τον Σεπτέμβρη, είχε περισσότερες μετακινήσεις από επιστροφές, προς τον Συριζα, σε σχέση με την ΝΔ.
Η εκλογική του βάση ενισχύθηκε, κυρίως από την μη κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου και την συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ.
Είναι βέβαιο ότι επιδίωξη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ένταση και η δικομματικη πόλωση.
Τώρα ουσιαστικές διαφορες δεν έχουν, όπως και το 2010. Αντιμνημονιακοι ήταν τότε και οι δύο, μνημονιακοι τώρα είναι και οι δύο .
Πέρα από τους υψηλούς καταγγελτικους τόνους, που θα υιοθετήσουν, ο ένας για άλλον, σε ένα συμφωνουν και ο Παυλόπουλος το συμβολίζει και το θυμίζει. Το ΠΑΣΟΚ, είναι ο βασικός υπεύθυνος της κρίσης και τους βολεύει να το λένε και τα ΜΜΕ τους βοηθάνε για τους δικούς τους λόγους.
Η φθορά της κυβέρνησης είναι ραγδαία και χωρίς προηγούμενο.
Η ΝΔ, θα ήταν από τις αρχές του Δεκέμβρη μπροστά στις δημοσκοπησεις, αν δεν είχε γελοιοποιηθει και είχε καταφέρει να εκλέξει αρχηγό, όποιος και αν ήταν αυτός ,τον Νοέμβρη.
Αυτό, θα γινόταν, γιατί οι απώλειες του Συριζα ,από την επομένη των εκλογων, είναι πολύ μεγαλύτερες, από τις απώλειες της ΝΔ .
Ο Μητσοτάκης, πρέπει πρώτα να ενώσει την ΝΔ, που είναι τρία κόμματα σε ένα και αυτός εκπροσωπεί, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, το μικρότερο.
Να διατυπώσει εναλλακτική σοβαρή πρόταση και μετά, να διεκδικήσει ψήφους από ομορους χώρους.
Για όλα αυτά έχει δρόμο και δεν είναι εύκολος.
Δυστυχώς όμως τα προβλήματα των κομμάτων, διογκωνουν τα προβλήματα της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η χώρα θέλει ηρεμία, συνεννόηση των κομμάτων για να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμισεις και να έρθουν επενδύσεις, από Έλληνες και ξένους.
Η μετωπική σύγκρουση, που σχεδιάζουν τα δύο κόμματα, θα φέρει μεγαλύτερη αβεβαιότητα και θα παρατείνει την κρίση.
Οι πολίτες, περισσοτερο απογοητευμενοι θα γυρίσουν την πλάτη στα δημοκρατικά κόμματα και ένα μέρος τους, το πιο θυμομενο, θα στραφεί προς τα άκρα.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ.
Αν ο Συριζα και η ΝΔ δεν το αντιλαμβάνονται και δεν το θέλουν, για λόγους κομματικης ιδιοτελειας, η χώρα το χρειάζεται και οι πολίτες το καταλαβαινουν και το θέλουν.
Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από τον Τσιπρα, ο κόσμος κατάλαβε, ότι δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση.
Αρχίζει και καταλαβαίνει ότι το 2010, εκεί που είχαμε φθάσει δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή.
Είναι βέβαιο ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα το παραδεχθουν ποτέ, το έχουν κάνει όμως στην πράξη.
Το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΙΝΗΜΑ, η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ και κάθε δύναμη της λογικής και του μέτρου, πρέπει να το πουν, μαζί με την ουσιαστική και έμπρακτη αυτοκριτική τους.
Πιο σημαντικό όμως είναι να πάρουν γενναίες πρωτοβουλίες. Να μην μείνουν καθηλωμένα, στα μικρά κεκτημένα τους. Σύντομα θα τα χάσουν και αυτά, χωρίς να βοηθήσουν την χώρα.
Να καλέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στο τραπέζι της Εθνικης συνεννόησης.
Να προτείνουν τις βασικές
προϋποθέσεις, που πρέπει να υπάρξουν άμεσα, για να μην συνεχιστεί ο καταστροφικος κατήφορος.
α )Άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, με κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών, στο πρώτο κόμμα .Αυτή η αλλαγή είναι η λυδια λίθος της εθνικής συνεργασίας, γιατί θα αναγκάσει τα κόμματα να λένε αλήθειες και να συνεργαζονται.
β)Ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στο πολιτικό σύστημα, την οικονομία και το κράτος, που θα ενσωματώνει τα μνημονια και θα τα υπερβαίνει
γ )Τρία χρόνια πολιτικής συνέχειας χωρίς εκλογές.
Μόνο έτσι θα έρθουν επενδύσεις, μόνο έτσι θα έρθει ανάπτυξη και απασχόληση.
Μόνο έτσι θα υπάρξει ουσιαστική λύση στο ασφαλιστικό, την υγεία και την παιδεία.
Να προχωρησουν ,με ανοικτές διαδικασίες ,στην συγκρότηση μιας μεταρρυθμιστικης, προοδευτικής συμμαχίας, γιατι νομιζωκαι παλι θα εχουμε εκλογικους αιφνιδιασμους.Μιας συμμαχίας που θα ανατρέψει τον σημερινό συντηρητικό δικομματισμο της αδράνειας και των αδιεξοδων.
Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός νέου κόμματος, του μεταρρυθμιστικου κέντρου και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατιας, με νέα οργανωτική φιλοσοφία, ανάλογη των Ευρωπαϊκών κομμάτων, όπου ο επικεφαλής του κόμματος δεν μπορεί να ηγηθεί του εκλογικου συνδιασμού ,για να αποτρεπονται οι μηχανισμοί και η κομματικοποιηση του κράτους.
Αυτά πρέπει να κάνουν τα κόμματα του ΚΈΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και όχι να ψάχνει το καθένα και ακόμη χειρότερα η κάθε μικρή ομάδα μέσα σε αυτά ,την διασωση τους.
Η κοινωνία περιμένει αυτές τις λυτρωτικες πρωτοβουλίες, χωρίς προσωπικές ιδιοτελειες και μικροκομματικα κίνητρα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου