Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Τρία μυστικά δείπνα με μενού την... οικουμενική

Την ώρα που η πολιτική κατεύθυνση του Μεγάρου Μαξίμου εξαρτάται από την ατζέντα που καθορίζουν με τις εντυπωσιακές παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, διεκδικώντας
και οι δυο τους -από διαφορετική σκοπιά και με άλλη σκοπιμότητα ο καθένας- τον ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων, στο παρασκήνιο διεξάγονται σοβαρές διαβουλεύσεις για την πορεία της χώρας. 
Στις… ζυμώσεις αυτές συμμετέχουν επιφανείς εκπρόσωποι της αποκαλούμενης «συστημικής ελίτ», που παραδοσιακά είχε τον τρόπο να κινεί τα νήματα προς τον... ορθό δρόμο. 
Πολιτικά πρόσωπα του παλαιού καθεστώτος, γνωστοί επιχειρηματίες, κορυφαίοι παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, λομπίστες που εκπροσωπούν εξωχώρια συμφέροντα, με επίκεντρο δραστηριοποίησης την Ελλάδα, πανεπιστημιακοί, που είναι «τρόφιμοι» στα... πρυτανεία όλων των κομμάτων, και πρόθυμοι πληροφοριοδότες ξένων πρεσβειών στην Αθήνα (κυρίως της αμερικανικής και της γερμανικής) έχουν εμπλακεί τις τελευταίες εβδομάδες στην αναζήτηση λύσεων, σε περίπτωση αποτυχίας της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα – δεδομένου ότι μπορεί να μην καταφέρει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας το τρίτο Μνημόνιο. Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης Τσίπρα και η διαχείριση της πορείας της χώρας μετά από μια τέτοια αρνητική εξέλιξη βρέθηκαν τις ημέρες των Χριστουγέννων στο επίκεντρο αλλεπάλληλων μυστικών δείπνων, που διοργανώθηκαν σε οικίες κορυφαίων επιχειρηματικών και τραπεζικών παραγόντων, με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και καθηγητών πανεπιστημίων με αναφορές στα κόμματα της αντιπολίτευσης. 
Το ένα εξ αυτών έλαβε χώρα σε πολυτελή οικία στην Κηφισιά, το δεύτερο στο Ψυχικό και το τρίτο σε νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας. Κοινή ήταν η πεποίθηση των συμμετεχόντων σε αυτές τις συνευρέσεις ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα υποβληθεί σε σοβαρή δοκιμασία τους πρώτους μήνες του 2016 και πως ο κίνδυνος να προκληθεί πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα είναι προ των πυλών. 
ΠΑΡΟΝΤΕΣ. Το δείπνο στην Κηφισιά έγινε στην οικία επιχειρηματία με ισχυρή παρουσία στον χώρο της ναυτιλίας και των τραπεζών. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι από δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες. 
Στο Ψυχικό οικοδεσπότης ήταν γνωστός καθηγητής πανεπιστημίου, που στο παρελθόν στήριξε το πολιτικό εγχείρημα του Φώτη Κουβέλη για τη συγκρότηση της ΔΗΜ.ΑΡ. και, στη συνέχεια, το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη. Παρόντες ήταν και δύο πρώην υπουργοί από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν καταγραφεί στα κόμματά τους ως υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων. 
Η συνάντηση στο νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας είχε πιο διευρυμένη σύνθεση και οικοδεσπότης της ήταν γνωστός επιχειρηματίας από τον χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων. Στο συγκεκριμένο πολιτικό ρεβεγιόν, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων με ειδίκευση στην ανάλυση και τη διαχείριση του δημόσιου λόγου, εκτός των άλλων έγινε και κουβέντα για την οριοθέτηση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά. 
Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, με πρωτοβουλία κορυφαίων επιχειρηματιών από τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες δύο μυστικές συναντήσεις, με αντικείμενο τον καθορισμό της στρατηγικής των συγκροτημάτων που εκπροσωπούν σε σχέση με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με φόντο τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν λάβει γνώση για αυτές τις επαφές, στις οποίες όμως δεν αποφασίστηκε η υιοθέτηση κανενός είδους επιθετικής γραμμής, αλλά επικράτησε η άποψη... «αφήστε τον να κυβερνήσει μέχρις ότου πέσει μόνος του, για να μην έχει τη δυνατότητα να μας χρησιμοποιεί ως βολικό εχθρό». 
Η ΖΩΗ. Βεβαίως, αυτό που άρχισαν να διαπιστώνουν στη συνέχεια οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν μια προσπάθεια επικοινωνιακής ενίσχυσης του ηγετικού προφίλ της πρώην προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, θεωρώντας ότι κάποια παραδοσιακά συγκροτήματα, που αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση με τη λογική της φθοράς και της... πτώσης της ως ώριμου φρούτου, θα επιδιώξουν να «αγκαλιάσουν» τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, για να τις στρέψουν με δόλιο τρόπο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. 
Οι πιο αισιόδοξοι στο Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας την κινητικότητα που σημειώνεται σε πολλαπλά επίπεδα αναφορικά με την πορεία της κυβέρνησης, αφενός μεν κάνουν λόγο για τα «τελευταία τινάγματα της γάτας», αφετέρου δε τη συνδέουν με μια προσπάθεια παλινόρθωσης του παλαιού πολιτικού κατεστημένου, μέσα από την ενίσχυση των σεναρίων για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. 
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι στο επιτελείο του πρωθυπουργού που δεν εθελοτυφλούν και μη αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος μη διατήρησης της συνοχής της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε περίπτωση που ο κυβερνητικός σχεδιασμός στραβώσει από ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ψηφοφοριών του επόμενου μήνα στη Βουλή.
Το βέβαιο είναι πως ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά δεν πρόκειται να ρισκάρει την προσφυγή στις κάλπες και αυτό το διαμηνύει και στους στενούς συνεργάτες του όταν τον ρωτούν τι θα συμβεί σε περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης. Εκείνο που φαίνεται να προκρίνεται ως επικοινωνιακό αντιστάθμισμα, για να μην αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις στη Βουλή και για να περιοριστεί η φθορά της κυβέρνησης σε επίπεδο κοινωνίας, είναι η ανάδειξη υποθέσεων φοροδιαφυγής. 
Το συμπόσιο στους Δελφούς και η έκθεση του Stratfor 
Με αφορμή τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που διεξάγονται σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για την πορεία της χώρας και την τύχη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η οικουμενική ταυτότητα ενός οικονομικού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Φεβρουαρίου, στους Δελφούς. Την ευθύνη για την οργάνωσή του έχει αναλάβει η διεθνούς κύρους εταιρεία SGT του κ. Συμεών Τσομώκου.
Το θεματικό πλαίσιο του πρώτου οικονομικού φόρουμ στους Δελφούς, που χαρακτηρίζεται ως «Μικρό Νταβός», είναι η αναζήτηση ουσιαστικών προτάσεων για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την ανόρθωση της ελληνικής κοινωνίας, τη δεκαετία 2020-2030. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα αποτελέσει ένα βήμα διαλόγου μεταξύ καταξιωμένων προσωπικοτήτων του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, τη διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τους μακροπρόθεσμους στόχους που πρέπει να θέσει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις του αύριο.
Αν και παραμένει άγνωστο εάν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση μπορεί να ερμηνευθεί ο «χρησμός» για την επόμενη φάση της διακυβέρνησης της χώρας (καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ποιο θα είναι το τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά τις δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το φορολογικό των αγροτών), εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά τη διαδικασία της συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην παρούσα, δύσκολη οικονομική συγκυρία. 
Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο οικονομικό φόρουμ θα παραβρεθούν κορυφαίες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η οικουμενικότητά του αποτυπώνεται στον κατάλογο των προσκεκλημένων. Μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, καθώς και πολλά ακόμη μέλη της κυβέρνησης. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Γιάννη Στουρνάρα, των πρώην πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου, τα ονόματα των οποίων έχουν πρωταγωνιστήσει στα σενάρια περί συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, καθώς και των πρέσβεων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Αγγλίας. 
Επίσης, θα παραστούν εκπρόσωποι κορυφαίων think tanks, όπως οι Αντριάνο Μποσόνι και Αντωνία Κολιμπασάνου από το Stratfor, που στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα προέβλεψε πολιτική αστάθεια, αμελητέα ανάπτυξη, εκτόξευση της ανεργίας και κοινωνικές αναταραχές, που μπορεί να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα εντός του 2016. 
Στην υπό διαμόρφωση λίστα με τους ομιλητές περιλαμβάνονται ακόμη οι Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θάνος Βερέμης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Παναγής Βουρλούμης, πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ, Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην υπουργός Παιδείας, Τάσος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός, Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο των δανειστών, Νίκος Δένδιας, πρ. υπουργός Αμυνας, Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΒ, Ελευθερία Μαμιδάκη, αντιπρόεδρος της Mamidoil-Jetoil S.A., Γ. Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Αντώνης Μανιτάκης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χρήστος Μεγάλου, CEO της Tite Capital Ltd., Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Πανούσης, πρώην αναπληρωτής υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός Οικονομικών, Ντιρκ Ρέινερμαν, Program Manager of Southern Europe της World Bank, Πίτερ Σπίγκελ, Brussels Bureau Head των «Financial Times», Νίκη Τζαβέλλα, πρώην ευρωβουλευτής, Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στο LSE, Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην υπουργός Οικονομικών, και Ντέιβιντ Χόρνερ, διευθυντής του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών. 

parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου