Χαώδης είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα τα δύο τελευταία 24ωρα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, με τη χώρα ολόκληρη να μετατρέπεται, ουσιαστικά, σε ένα απέραντο hotspot.
Η καταπάτηση της συμφωνίας των Βρυξελλών -μόλις λίγες ώρες μετά τη σύναψή της- από
τα Σκόπια αλλά και η στάση που τηρεί η Αυστρία φαίνεται ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση.
Διάβημα του ΥΠΕΞ στην Αυστρία
Ηδη το ΥΠΕΞ επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
«Ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, χθες, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.
Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας».
Μουζάλας: Λυπάμαι για την Αυστρία, πανικόβλητη συμμαχεί με άλλες χώρες
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά της Αυστρίας, λέγοντας ότι «λυπάμαι για την Αυστρία, πανικόβλητη συμμαχεί με άλλες χώρες», ενώ έκανε λόγο ακόμη και για «πραξικοπηματική ενέργεια» από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η οποία χθες σφράγισε τα σύνορά της, εγκλωβίζοντας στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες!
Νωρίτερα, ο κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες, αυξάνοντας τις διπλωματικές πιέσεις.
«Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίζεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας κατάργησαν την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα» είπε ο κ. Μουζάλας και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. «Το παλεύουμε. Εχουμε σχέδιο. Θα τα καταφέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα με ποιο ακριβώς τρόπο θα αντιδράσει η Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απάντησε: "θα κάνουμε διαβήματα, θα ασκήσουμε διπλωματικές πιέσεις. Και με κάποια από αυτά τα κράτη θα ξαναβρεθούμε στην ΕΕ, όταν μοιράζονται χρήματα για τις αγροτικές καλλιέργειες ή για την παιδεία, όταν θα υποστηρίξουμε την ένταξή τους στην ΕΕ".
Σε ερώτηση αν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η προειδοποίηση από ελληνικής πλευράς απευθύνεται σε όποιο κράτος ψήφισε αυτές τις διατάξεις και διατηρεί μια στάση εξόχως ανθελληνική επειδή -όπως είπε- είναι εξόχως ρατσιστική και αντιπροσφυγική η συμπεριφορά τους.
"Εξαιρώ την Αυστρία δεν θέλω να τη χαρίσω στους Βίσενγκραντ, έχει υποδεχτεί 100.000 ανθρώπους. Νομίζουμε όμως ότι αντιδρά σπασμωδικά, με λάθος τρόπο, κάνει κακό αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στην ιδέα της Ευρώπης" πρόσθεσε.
Ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" πάνω από το σκάφος του λιμενικού, ανοιχτά της Μυτιλήνης, όπου μαζί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες παρακολούθησαν μια ακόμα επιχείρηση διάσωσης, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες, προχωράει με σχέδιο και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί.
Έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και "σχέδιο Β" για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, ενώ διαβεβαίωσε ότι όσοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος καταγράφονται και πιστοποιούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Τόνισε δε, ότι αν η Τουρκία μπλοκάρει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τότε θα αναλάβει μεγάλη ευθύνη. "Εμείς είμαστε υπέρ του σχεδίου του ΝΑΤΟ" ξεκαθάρισε ο κ. Μουζάλας και, καταλήγοντας, είπε ότι η Ελλάδα παλεύει και θα τα καταφέρει ενάντια στις ξενοφοβίες και στις επιθέσεις που δέχεται η χώρα.
Κοτζιάς: Μη φιλική ενέργεια η μη πρόσκληση της Ελλάδας
«Η αυριανή συνάντηση στη Βιέννη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.
«Η αυριανή συνάντηση στη Βιέννη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.
Η μη πρόσκληση της χώρας μας σε αυτή τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα.
Εξάλλου, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις, οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών.
Εξάλλου, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις, οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών.
Αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών καιθα αποδειχθούν ατελέσφορες καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού.
Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφυγική και ανθρωπιστική, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθώντας να τονίζει προς όλες τις πλευρές την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών της κρίσης και όχι όσων την υφίστανται».
«Κόκκινος» συναγερμός στην κυβέρνηση
Η καταπάτηση της συμφωνίας των Βρυξελλών σήμανε «κόκκινο» συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία απαντά με διαβήματα, διπλωματική πίεση και κατασκευή νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.
Στο μίνι υπουργικό, που συγκάλεσε χθες το απόγευμα μετά τους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου, έγινε αποτίμηση της κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τη στάση της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών και αποφασίστηκε η ελληνική πλευρά να δράσει άμεσα.
Μεταξύ άλλων, ορίστηκε ως «ταβάνι» για τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούσαν ακόμη να μείνουν στην Ελλάδα οι 50.000. Μετά από αυτόν τον αριθμό και η χώρα μας εξετάζει τον έλεγχο των ροών στα σύνορά της, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός εγκλωβισμένων προσφύγων καθιστά τις τοπικές κοινωνίες «καζάνι που βράζει».
Ακόμη, σχεδιάζεται η κατασκευή 4 με 5 ακόμη κέντρων προσωρινής φιλοξενίας στον άξονα Ειδομένη-Πειραιάς (σε στρατόπεδα), με την ελπίδα ότι έτσι θα καταστεί εφικτή η διαχείριση του μεταναστευτικού «μπαμ» που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει με Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ώρες και να εκφράσει την αγωνία της Αθήνας για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται όσο οι βόρειοι γείτονες κλείνουν σαν φερμουάρ τα σύνορά τους. Επίσης, στην ήδη δύσκολη κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η υπαναχώρηση της Τουρκίας αναφορικά με τα συμφωνηθέντα.
Και σε αυτή την εμπλοκή ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει και να ζητήσει βοήθεια από τους πιο δυνατούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου