Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Αγρότες: Κάθοδος τρακτέρ την Παρασκευή στην Αθήνα, κατασκήνωση στο Σύνταγμα

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με στήσιμο και νέων μπλόκων αλλά και κάθοδο στην Αθήνα, αποφάσισαν οι αγρότες στην πανελλαδική αγροτική σύσκεψη το μεσημέρι της Κυριακής στη Νίκαια της Λάρισας. 
Υπό το γενικό σύνθημα «συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε, θα νικήσουμε», οι εκπρόσωποι του
95% των μπλόκων (68 τον αριθμό) οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη της Νίκαιας αποφάσισαν ομόφωνα κάθοδο στην Αθήνα, διοργάνωση πανελλαδικού παναγροτικού συλλαλητηρίου και κατασκήνωση-παραμονή στην πλατεία Συντάγματος τουλάχιστον επί διήμερο. 
Επίσης, εγκρίθηκε η πρόταση να μην συμμετάσχουν οι αγρότες στη διακομματική επιτροπή της Βουλής, την Τρίτη, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής της Βουλής. Όπως ανέφεραν,ακόμη και οι αγρότες μπλόκων που δεν συμμετείχαν στην σημερινή συνάντηση στην Νίκαια δεν θα λάβουν μέρος-σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν- στην συνάντηση της Τρίτης.
Οι αγρότες στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι αγωνίζονται «με νύχια και με δόντια για να μην μας πάρουν  τα χωράφια και τα ζώα μας, για να μπορούμε να παράγουμε και από το μόχθο μας, να ζουν με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές μας» και διαμηνύουν: «Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει  η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν».
Πώς θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους
Αναλυτικά, οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Νίκαιας αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή τους, ως εξής: 
«Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα μας - κι ενώ τα  μπλόκα  θα παραμένουν, θα ενισχύονται και θα στήνονται κι άλλα όπου χρειαστεί -  η σύσκεψη αποφάσισε:
  1. Να προχωρήσουμε, από αύριο Δευτέρα, σε παραπέρα κλιμάκωση του συντονισμένου πανελλαδικά κλεισίματος δρόμων, τελωνείων, λιμανιών, αεροδρομίων κλπ.
  2. Να μην συμμετάσχει κανένας εκπρόσωπος μπλόκου στην σύσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία καλεί για την Τρίτη 9 Φλεβάρη, η κυβέρνηση, με στόχο να μας βάλει σ’ ένας «διάλογο - απάτη» που δεν θα οδηγεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας..
  3. Να πραγματοποιηθεί μεγάλο πανελλαδικό – παναγροτικό συλλαλητήριο με κάθοδο στην Αθήνα κατασκήνωση και τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη. Να παραμείνουμε στο Σύνταγμα για δυο τουλάχιστον μερόνυχτα, επιδιώκοντας τη μαζική συμμετοχή και αλληλεγγύη όλων εκείνων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική για να συμπαρασταθεί στον αγώνα για την επιβίωση μας και να στηρίξει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας σε κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους αυτοαπασχολούμενους. Και τα άλλα λαϊκά στρώματα». 
Επίσης οι αγρότες επισημαίνουν ότι «για την οργάνωση του συλλαλητηρίου θα συγκροτηθεί Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, θα επισκεφτεί μαζικούς φορείς της Αθήνας, από τους οποίους θα ζητήσει να καλέσουν τον κόσμο να πάρει μέρος στην αγροτική κινητοποίηση στο Σύνταγμα». 
Τα αιτήματα των αγροτών της Νίκαιας 
Οι αγρότες της Νίκαιας στην ανακοίνωσή τους συνοψίζουν τα αιτήματά τους στα εξής 5: 
  1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
  2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ  που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
  3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
Τα αιτήματα των αγροτών του μπλόκου των Μικροθηβών
Το δικό τους πλαίσιο προτάσεων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής έδωσαν στη δημοσιότητα οι αγρότες του μπλόκου Μικροθηβών, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη στη Νίκαια.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες του μπλόκου των Μιρκοθηβών διατυπώνουν τις ακόλουθες προτάσεις:
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 51% τουλάχιστον.
  • Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.
  • Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε δύο ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.
  • Διατήρηση των 7 κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες αγρότες» με τις τιμές ασφαλιστικής εισφοράς που ισχύουν σήμερα.
  • Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα, είτε απευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές Τ.Α.Α. είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες». Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο Τ.Α.Α.
  • Εφαρμογή για μία τριετία 2016-2019 του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τριετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Α. καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται. 
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
  • Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 51% τουλάχιστον.
  • Εφαρμογή του Ν. 4172/2013 σε όσους πληρούν το ως άνω κριτήριο μετά την τροποποίησή του, για τη φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος και ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη στον Ν. 4328 άρθρο 2 παρ.1. Δηλαδή, φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων – στοιχείων και 27,5% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων.
  • Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.
  • Η επιβεβαίωση εκπλήρωσης του οικονομικού κριτηρίου γίνεται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, ή με την προσκόμιση βεβαίωσης του ΚΕΠΠΥΕΛ κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ή με τα υποβαλλόμενα στοιχεία του τρέχοντος έτους απευθείας από το ΚΕΠΠΥΟ του υπουργείου Οικονομικών.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
  • Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια γι’ όλους.
  • Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες», με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.
  • Για την ίδια κατηγορία «επαγγελματιών αγροτών» μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για αγροτική χρήση.
  • Αυστηρός έλεγχος εκ μέρους του κράτους στις εναρμονισμένες πρακτικές που αναπτύσσονται σε βάρος των αγροτών στον τομέα των εφοδίων και στον τομέα εμπορίας- διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.
  • Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)
  • Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
  • 7Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου