Ως το πρώτο άνοιγμα προς την κοινωνία του πολιτικού εγχειρήματος για τη σύσταση ενός διευρυμένου πολιτικού φορέα που θα συσπειρώσει τον κόσμο της κεντροαριστεράς, ικανού να βρεθεί με αξιώσεις απέναντι, αφενός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ,και αφετέρου στην αξιωματική αντιπολίτευση που πλέον απηχεί τις αρχές και τις πολιτικές του φιλελευθερισμού, θα μπορούσε να εκληφθεί η
χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη Καβάλας.
Ομιλητές κατά την πολιτική ομιλία με θέμα την Ελλάδα στην κρίση, προτάσεις- προοπτικές ήταν ο Φίλιππος Σαχινίδης, εκπροσωπώντας την ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών, ο Νίκος Ανδρουλάκης , ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Τσούκαλης, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Στην εκδήλωση, που ομολογουμένως συγκέντρωσε πολύ κόσμο, έδωσε το «παρών» όλο το τοπικό ΠΑΣΟΚ ( Παπανδρεϊκό – Βενιζελικό), αλλά και πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού. Διακρίναμε μεταξύ άλλων, τους τ. βουλευτές Δημοσθένη Δημοσθενόπουλο, Γιάννη Τσακλίδη, Δημήτρη Παπουτσή, Μιχάλη Τιμοσίδη, Ηλία Παπαδόπουλο, τους τ. δημάρχους Κωστή Σιμιτσή, Βασίλη Ξουλόγη, πρ. νομαρχιακούς συμβούλους, όπως τον Γιάννη Στυμπίρη, περιφερειακούς συμβούλους, τον πρώην δήμαρχο Δράμας και πρώην βουλευτή με το «Ποτάμι» Κυριάκο Χαρακίδη, άτομα που υπηρέτησαν επί μακρόν την τοπική αυτοδιοίκηση και πολίτες – ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «πελαργός του μνημονίου δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής», ενώ λίγο αργότερα κατά την εισήγησή του τόνισε: «Πώς μπορεί μια χώρα να έχει μέλλον, όταν το ιδεολογικό τοπίο είναι βαθιά συντηρητικό ;» Ο κ. Ανδρουλάκης συνέδεσε την ελληνική κρίση με το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον, λέγοντας ότι «αν δεν ξαναγίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις, ηγετικές δυνάμεις, τίποτε δεν θα αλλάξει. Η Ευρώπη είναι λαχανιασμένη και δεν υπάρχει μια δύναμη να μας τραβήξει μπροστά».
Ο π. υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, έθεσε το ερώτημα πώς εξηγείται ότι όλες οι χώρες που μπήκαν στα μνημόνια πέτυχαν την έξοδό τους από αυτά, ενώ για την Ελλάδα δεν προοιωνίζεται σύντομα να συμβεί κάτι ανάλογο. Ο κ. Σαχινίδης σημείωσε ότι έχουν βελτιωθεί τα δημοσιονομικά μεγέθη, χωρίς όμως να μειώνεται το ελληνικό χρέος και αυτό επειδή, όπως τόνισε, «αντιμετωπίσαμε τα συμπτώματα της κρίσης και όχι τα γενεσιουργά αίτια αυτής, που εστιάζονται κυρίως στο ότι η παραγωγή της χώρας είναι αφενός μικρή και αφετέρου μη ανταγωνιστική». Είπε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κρίση δεν έχει ανάλογο ιστορικό προηγούμενο, σχετικά πρόσφατο, ει μη μόνον αυτό της δεκαετίας του 1920 σε Ελλάδα και ΗΠΑ. «Χάθηκε από το 2011 και μετά το ¼ του ΑΕΠ, δημιουργήθηκε ένας στρατός ανέργων, γιατί η χώρα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα αίτια της κρίσης που προϋπήρχαν του μνημονίου».
Ως λύση για την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση ο κ. Σαχινίδης βλέπει μόνον την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ακόμη, ευθύνες απέδωσε σε όλο το πολιτικό προσωπικό, ιδιαίτερα δε στην κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία το 2004 αντί την επανίδρυση του χρέους, όπως ευαγγελίζονταν, διπλασίασε το δημόσιο χρέος, αλλά και στην κυβέρνηση του κ. Σημίτη που δεν προχώρησε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, αναφέροντας την έκθεση Σπράου για το Ασφαλιστικό, η οποία προανήγγειλε το σημερινό τέλμα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά δεν αξιοποιήθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου