Να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία μιας επιτροπής διαλόγου - με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού - και εντός του επόμενου διμήνου να καταλήξουν στις κοινές θέσεις συμφώνησαν στο ραντεβού τους, Φώφη Γενημματά και
Σταύρος Θεοδωράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής του Ποταμιού συμφώνησαν πως το «καινούργιο» που επιδιώκουν να να προκύψει δεν έχει καμιά προοπτική συνεργασίας είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ.
Δήλωση Φώφης Γεννηματά
«Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του Ελληνικού Λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί.»
Θεοδωράκης: Να προστεθεί νέος κόσμος
«Είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στην δημιουργία μιας επιτροπής θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία, μιας επιτροπής που δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι, αλλά οι περισσότεροι θα είναι και προέρχονται από την κοινωνία, μια επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας δώσει ένα πλαίσιο θέσεων και τη δυνατότητα σε αυτό το εγχείρημα να προστεθεί νέος κόσμος» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Ποταμιού. Στη συνέχεια τόνισε: «Είπαμε ότι αυτός ο διάλογος δεν πρέπει να είναι χρονικά απεριόριστος και θα πρέπει μέσα σε 2 μήνες αυτή η επιτροπή που θα ξεπερνά τα κόμματα μας, να μας πει τα συμπεράσματά της».
Η συζήτηση στη Βουλή αφορμή για την επαναπροσέγγιση
Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην βουλή για την Δικαιοσύνη αποτέλεσε την αφορμή για την επαναπροσέγγιση του Ποταμιού με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης την επόμενη μέρα το πρωί κάλεσε στο τηλέφωνο την Φ. Γεννηματά και της ζήτησε να συναντηθούνε προκειμένου να συζητήσουν την προοπτική συνεργασίας των δύο πολιτικών σχηματισμών.
Εξάλλου οι τοποθετήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη μέρα στην Βουλή κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση χωρίς να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση. Φώφη και Σταύρος έστρεψαν τα βέλη τους κατά την κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τις παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη αλλά και για τις σχέσεις που διαμορφώνονται στον χώρο του Τύπου με την κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά». Όπως αναφέρουν στελέχη των δύο κομμάτων, το κλίμα μεταξύ των δύο στο τηλεφώνημα που πραγματοποίησε ο Στ. Θεοδωράκης στην Φ. Γεννηματά ήταν ιδιαίτερα φιλικό.
Τι είπαν στο τηλέφωνο
Μάλιστα φέρεται να είπε ο Στ. Θεοδωράκης: «Φώφη νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε από κοντά. Δεν έχουμε καθίσει στο ίδιο τραπέζι εγώ και σύ για να συζητήσουμε τις προτάσεις μας. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να το κάνουμε». Η κ. Γενημματά συμφωνώντας είπε στον επικεφαλής του Ποταμιού: «Που προτείνεις να συναντηθούμε»; «Να πούμε στο γραφείο μου στην βουλή»; πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης για να δεχτεί το πείραγμα της Φώφης Γεννηματά: «Και γιατί όχι στο γραφείο μου. Εξάλλου συνήθως σε τέτοιου είδους πολιτικές προσκλήσεις έχουν ως χώρο συνάντησης το γραφείο της κυρίας που συμμετέχει στην παρέα», είπε χαμογελώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη που συμφώνησε αμέσως.
Το τηλεφώνημα του επικεφαλής του Ποταμιού στην Φώφη Γεννηματά έδωσε νέα προοπτική στο εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. «Υπάρχει θετική διάθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με δημόσια παρουσίαση των θέσεων μας», σημειώνουν στελέχη του Ποταμιού. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο Στ. Θεοδωράκης είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με την Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος συμπόρευσης των δύο χώρων.
Οι στόχοι του Ποταμιού
Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα επιμείνει στην πρότασή του για το Κοινοβούλιο του Κέντρου δηλαδή για την δημιουργία ενός forum όπου θα συμμετέχουν στελέχη και προσωπικότητες από τον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου δίνοντας προβάδισμα σε νέα πρόσωπα και συλλογικότητες. Το Ποτάμι επιδιώκει μέσα από το Κοινοβούλιο του Κέντρου να δραστηριοποιήσει προσωπικότητες που έχουν διακριτή παρουσία και έχουν καταθέσει προτάσεις με μεταρρυθμιστικό πρόσημο από πρώην στελέχη της Δράσης μέχρι και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστασιοποιηθεί όπως ο Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γ. Φλωρίδης αλλά και ο Γ. Ραγκούσης.
Παράλληλα όμως στο Ποτάμι διαφωνούν με την αναβίωση των παλαιών μηχανισμών και αντιστέκονται στην πρωτοκαθεδρία που αναμένεται να διεκδικήσει ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του Ποταμιού που επιθυμούν προοπτικά την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού αλλά και το ΚΙΔΗΣΟ «με τους παλιούς όμως να κάνουν πίσω και να δώσουν χώρο σε νέα πρόσωπα», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Πού διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ
Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν περίμεναν αυτήν την απρόσμενη εξέλιξη από την πλευρά του Ποταμιού. Η Φώφη Γεννηματά άνοιξε πρώτη τον δρόμο της επικοινωνίας μεταξύ των κομμάτων της Κεντροαριστεράς με την πρότασή της για συμπόρευση σε ένα σχήμα όπου κάθε κόμμα θα διατηρήσει την οργανωτική του αυτονομία και εκλογή επικεφαλής από την βάση.
Στην Χαριλάου Τρικούπη όμως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν με την μη ισότιμη συμμετοχή του κόμματος στο νέο εγχείρημα. Αυτό είναι το σημείο τριβής μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στην συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.
Επί της ουσίας Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι συναντιούνται στην αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και σε αρκετές περιπτώσεις ταυτίζονται στην αντιπολιτευτική τους τακτική. Τα νέα οικονομικά μέτρα, το προσφυγικό αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να πολώσει το κλίμα με την ΝΔ και να διαμορφώσει το νέο δικομματισμό στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, διαμορφώνουν συνθήκες προσέγγισης μεταξύ των δύο κομμάτων της Κεντροαριστεράς.
Ο ρόλος Παπανδρέου
Σε αυτό το κάλεσμα δήλωσε παρών και ο Γ. Παπανδρέου με την επιστολή που έστειλε χτες τον Στ. Θεοδωράκη. Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ μετά την πρώτη απάντηση στην επιστολή της Φ. Γεννηματά όπου ζήτησε την συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο εγχείρημα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματός του.
Με συνεχή δελτία τύπου όπου κατακεραυνώνει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, το ΚΙΔΗΣΟ προσπαθεί να προσεγγίσει ξανά την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμιαν και από την πλευρά των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την συμμετοχή του κόμματος του Γ. Παπανδρέου στην νέα προσπάθεια.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στελέχη που ανήκουν στον κύκλο επιρροής του Ευ. Βενιζέλου βάζουν βέτο για την επαναπροσέγγιση του κόμματος με τον Γ. Παπανδρέου ενώ και στο Ποτάμι εκφράζονται διαφωνίες για την συμμετοχή προσωπικοτήτων από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ που έχουν ταυτιστεί με την διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου