Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά θα δώσουν το παρών, στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ο πρωθυπουργός μπορεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής και όχι ως μέλος της ομάδας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ομάδα των αριστερών κομμάτων, ωστόσο, η σχέση του με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές
φαίνεται πως έχει περάσει σε μια πιο στενή φάση.
Πέρα, όμως από την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην παρουσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, η οποία θα βρίσκεται εκεί ως μέλος της ομάδας.
Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με την ησυχία τους τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που προαναγγέλει η επιμονή του Πάνου Καμμένου να απομακρυνθεί ο Γιάννης Μουζάλας από την κυβέρνηση και η απειλή του ότι θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα.
Η δήλωση στήριξης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Γιάννη Μουζάλα και η επίθεση που εξαπέλυσε στον Πάνο Καμμένο, από το βήμα της βουλής, το μεσημέρι της Τετάρτης, ξάφνιασε πολλά στελέχη του κόμματος.
«Η Φώφη άνοιξε παράθυρο στον ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία» σχολίαζαν βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί για την στάση της κ. Γεννηματά.
Η έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση, σε μια δύσκολη στιγμή από το θέμα Μουζάλα, προκαλεί ωστικό κύμα στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο Βασίλης Κεγκέρογλου πήραν αποστάσεις από την δήλωση της κ. Γεννηματά και ζήτησαν την παραίτηση Μουζάλα, επικρίνοντας τόσο τις δηλώσεις του για το όνομα των Σκοπίων όσο και την πολιτική του στο μεταναστευτικό. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε, μάλιστα, την σύγκληση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλής για να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας της γείτονος και η στάση της κυβέρνησης στο θέμα.
Το ενδεχόμενο της μελλοντικής συμπόρευσης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό σχήμα διχάζει το ΠΑΣΟΚ.Υπάρχουν στελέχη που στέκονται αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με πρώτο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ρητά έχει απορρίψει πολλές φορές ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και δεν είναι ο μόνος, αφού πολλά στελέχη και βουλευτές δηλώνουν παρασκηνιακά ότι θα υπάρξει διάσπαση στο κόμμα, αν υλοποιηθεί το σενάριο της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ που θα σημάνει και την συγχώνευση του ΠΑΣΟΚ στην κεντροαριστερά του Αλέξη Τσίπρα.
Η έκπληξη ήρθε την Τετάρτη και από το Ποτάμι, το οποίο στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα του Γιάννη Μουζάλα και χαρακτήρισε «ολίσθημα» την ονομασία Μακεδονία που χρησιμοποίησε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής για τα Σκόπια.
Ο μόνος που διαφώνησε με αυτή την τακτική ήταν ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος επέκρινε τον Γιάννη Μουζάλα για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Σταύρου Θεοδωράκη και είναι ενδεικτικό ότι κύκλοι της κυβέρνησης εμφανίζονταν ικανοποιημένοι από τη στάση του Ποταμιού στο θέμα Μουζάλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου