Στην πιο λεπτή φάση διαχείρισης της έκρυθμης κατάστασης στον καταυλισμό της Ειδομένης περνά η κυβέρνηση, με στόχο την εκκένωσή της.
«Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη» επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.
Το κλίμα στην Ειδομένη, είναι ιδιαίτερα φορτισμένο τόσο από την πλευρά των προσφύγων όσο και από την πλευρά των κατοίκων γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, άμεσα. Στόχος είναι να πεισθούν – χωρίς την χρήση βίας – οι φιλοξενούμενοι εκεί να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα φιλοξενίας.
Στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 14.000 μετανάστες και πρόσφυγες και ο αριθμός τους αυξάνεται καθώς καταφθάνουν καθημερινά και άλλοι, ευελπιστώντας να ανοίξουν τα σύνορα.
Οι πρόσφυγες, απελπισμένοι για το κλείσιμο των συνόρων και βιώνοντας εξαιρετικά άσχημες συνθήκες διαβίωσης, κάνουν πορείες διαμαρτυρίας, αρνούνται να σιτιστούν ή να τραφούν, ενώ τα επεισόδια μεταξύ Σύρων και Αφγανών είναι καθημερινά. Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν απελπισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί.
Υπέρ της σταδιακής εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη έχουν ταχθεί τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής που μίλησε για «Νταχάου», όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας καθώς και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος δήλωσε ότι «η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης» ότι ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος και, επομένως, η μόνη λύση είναι η σταδιακή εκκένωσή του.
Δήμαρχος Ειδομένης: Δεν αντέχουμε άλλο
Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης έβγαλε κραυγή αγωνίας και χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη. «Η Ειδομένη είναι καζάνι έτοιμη να εκραγεί» παραδέχθηκε μιλώντας στον Real fm. Υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες υποκινούνται από ελληνικές ομάδες – χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές – καταγγέλλοντας ότι είδε νεαρούς να παρακινούν τους πρόσφυγες σε διαμαρτυρίες. Το εντυπωσιακό επίσης είναι ότι δήλωσε άγνοια για το αν επέστρεψαν οι ΜΚΟ στην Ειδομένη. Τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει να αδειάσει ο καταυλισμός από τους πρόσφυγες, χωρίς την χρήση βίας. «Και τα Χριστούγεννα είχε αδειάσει, πήρε κανείς χαμπάρι;» είπε τονίζοντας ότι πρέπει να οδηγηθούν σε άλλα κέντρα φιλοξενίας με λεωφορεία.
Πρόεδρος κοινότητας: Η Ειδομένη βουλιάζει, δεν αντέχει άλλο
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή, η οποία μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ περιέγραψε επίσης με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση: «Η Ειδομένη βουλιάζει πλέον. Το χωριό πλέον δεν αντέχει. Οικονομικά έχουν καταστραφεί οι κάτοικοι» είπε με έμφαση για να προσθέσει: «Χειροτερεύει καθημερινά. Είναι δραματική η κατάσταση. Υπάρχουν περίπου 14.000 μετανάστες και πρόσφυγες και καθημερινά ο αριθμός αυξάνεται» είπε και τόνισε ότι πρόσφυγες κατέστρεψαν το δημοτικό κατάσταση της Ειδομένης και κάνουν κλοπές σε σπίτια. Αποκάλυψε μάλιστα ότι καθημερινά φτάνουν και άλλοι. «Βλέπουμε ομάδες μέσα από χωράφια. Ερχονται με ταξί τα οποία τους αφήνουν στη γέφυρα Ευζώνων-Ειδομένης και μέσα από τα χωράφια φτάνουν στον καταυλισμό» είπε με έμφαση. Ζήτησε και πάλι να πάρει πρωτοβουλία οργανωμένα το Κράτος να γίνει η μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας. Οπως είπε επίσης, την Τετάρτη, επέστρεψαν κάποιες ΜΚΟ και έδωσαν φαγητό μόνο στα μικρά παιδιά και κάποιοι εθελοντές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κοινοτάρχης Ειδομένης είπε ότι η πολιτεία είναι απούσα «έρχονται εδώ μόνο για επισκέψεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κυρίτσης: Προτεραιότητά μας είναι η εκκένωση της Ειδομένης
Για την συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής πολιτικής, αλλά και τις πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μίλησε ο Γιώργος Κυρίτσης ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του μεσημέρι της Πέμπτης.
Όπως τόνισε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου του ο Γ. Κυρίτσης «Η Ελλάδα κινητοποιήθηκε από το προηγούμενο Σάββατο και έχει καλύψει την πλειοψηφία των υποχρεώσεων της όπως ορίζονται στην συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Προχωράμε στην ενίσχυση μεταναστευτικής πολιτικής σε πρώτη φάση αναβάθμιση της πρώτης υποδοχής σε γενική γραμματεία». Επίσης ανακοίνωση την ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρόσληψη εποχικού προσωπικού όπως επίσης και δημιουργία ακόμη 30.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων μέσα στο επόμενο 20ημερο.
Ανακοίνωσε πως την Τετάρτη θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη διευθέτηση νομικών ζητημάτων που απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και προανήγγειλε τη δημιουργία εποπτικού οργάνου που θα συντονίζει όλες τις υφιστάμενες δομές για το προσφυγικό. Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό, αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας Γιάννης Σταφύλης. Παράλληλα ενισχύεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε πρώτη φάση, είπε ο κ. Κυρίτσης, αναβαθμίζεται η υπηρεσία πρώτης υποδοχής σε Γενική Γραμματεία. «Συζητήσαμε την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τη στελέχωση της γραμματείας», επεσήμανε.
Ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε επίσης πως είναι έτοιμα τα σχέδια για την συμφωνία επανεισδοχής προς την Τουρκία και ανακοίνωσε πως εντός 20 ημερών θα δημιουργηθούν ακόμη 30.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Προτεραιότητά μας είναι η εκκένωση της Ειδομένης, είπε ο κ. Κυρίτσης και επεσήμανε ότι «δίνουμε βάση στην ενημέρωση των προσφύγων και στα μέσα μετακίνησής τους προς τις δομές που υπάρχουν.
Ο Τόσκας έχει προαναγγείλει παρέμβαση της Αστυνομίας στην Ειδομένη
Το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση της Αστυνομίας σε περιορισμένη κλίμακα, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την περασμένη Τρίτη. Σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ειδομένη είπε: «Στην Ειδομένη δεν είναι καλή η κατάσταση. Πρέπει να εκτονωθεί. Δεν φτιάξαμε εγκαταστάσεις στην Ειδομένη για να μη δημιουργήσουμε μία κατάσταση τύπου Καλαί. Φτιάξαμε υποδομές για την υποστήριξή τους. Ήδη έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας. Ο στρατός θα αναλάβει ανάγκες ανθρωπιστικές. Δεν είναι ρεαλιστική η διάλυση 13.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία. Μπορεί να εφαρμοστεί η πειθώ. Όσοι βρίσκονται στα κέντρα, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε η αίτηση ασύλου, είτε η επιστροφή στην Τουρκία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου