Σάββατο 30 Απριλίου 2016

"Φτερά" έκαναν 1,9 δισ. ευρώ από τις τράπεζες

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο. Η μείωση είναι αποτέλεσμα της μείωσης των καταθέσεων που διατηρούν τα φυσικά πρόσωπα σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και προθεσμιακές καταθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις
επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 210 εκατ. ευρώ, ή 0,17% σε μηνιαία βάση, και διαμορφώθηκαν στα 121,47 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2003, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα βρίσκονταν στα επίπεδα των 138,6 δισ. ευρώ. 
Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2016, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Ο Μάρτιος υπήρξε ένας από τους πιο ήρεμους μήνες το τελευταίο διάστημα με τις μικρότερες εκροές καταθέσεων, που εντούτοις συνεχίζονται. Βασική αιτία είναι ότι δεν εχει ξεκινήσει ακόμη η καταβολή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας.

Οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν εξαιρετικά δύσκολοι, με δεδομένο ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει με πρώτο μήνα καταβολής της πρώτης δόσης τον Ιούλιο.

Επιβαρυντικά στο τραπεζικό σύστημα λειτουργεί η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, που εντείνεται τις τελευταίες μέρες λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας και της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αποσταθεροποιητικός παράγοντας είναι και το «σκούπισμα» από την κυβέρνηση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του δημόσιου τομέα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιούλιο του 2015, οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα επίπεδα των 42 δισ. ευρώ, ωστόσο η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) περιόρισε σημαντικά τη «φυγή» κεφαλαίων από τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου