Αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τα επικείμενα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και -κυρίως- τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του τρίτου
Μνημονίου.
Ο προβληματισμός ανατπυσσεται γύρω από την τάση των 53+(Ε. Τσακαλώτος, Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Β. Κατριβάνου, Ανν. Καβαδία, Χρ. Καραγιαννίδης), η οποία το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει δυναμική επανεμφάνιση, τόσο με ένα πολιτικό μανιφέστο όσο και με τη δημιουργία ξεχωριστής ιστοσελίδας που απηχεί της απόψης της, θυμίζοντας την iskra.gr του Π. Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας που αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας την ΛΑ.Ε. και μένοντας τελικά εκτός Βουλής.
Σε πρόσωπο - κλειδί εξελίσσεται ο ίδιος ο υπουργός ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος, άτυπος επικεφαλής της Κίνησης, καθώς η παραμονή του στην κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει το βαρόμετρο για την επόμενη ημέρα σε κόμμα και κυβέρνηση.
Η οκτάωρη θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της περασμένης Κυριακής ήταν ενδεικτική των προθέσεων των 53, καθώς προειδοποίησαν ανοιχτά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι οι περίπου 11 έως 14 βουλευτές που ελέγχουν, δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Όπως αναφέρουν και στο μανιφέστο τους, προκρίνουν τη λύση της ηρωικής εξόδου και της διαφυγής μέσω εκλογών, παρά «να λέμε ότι το δικό μας μνημόνιο είναι καλύτερο από τα άλλα».
Η στάση των 53+ και η αντίφαση
Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος έχει θέσει «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίουκάτω από τα 9.000 ευρώ, προειδοποιώντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι σε αντίθετη περίπτωση προτιμά να υποβάλει την παραίτησή του.
Προβληματική είναι και η παραμονή στην κυβέρνηση του έτερου υπουργού των 53+ Θοδωρή Δρίτσα, καθώς ενώ υπογράφτηκε ησύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco, εκείνος εξακολουθεί δημοσίως να εκφράζει τη διαφωνία για την ιδιωτικοποίηση, παραμένοντας ταυτόχρονα στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας.
Παράλληλα, οι 53+ στοχοποιούν και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να αναλάβει πολιτικό κόστος και σχεδιάζει τον προσυνεδριακό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο που εξυπηρετεί την πλειοψηφία γύρω από τον Αλ. Τσίπρα.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι τα σενάρια παραίτησης του Ε. Τσακαλώτου συνδέονται και με την επιθυμία του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκου Παπά να μετακινηθεί σε παραγωγικό υπουργείο (π.χ. Ανάπτυξης), πράγμα ασυμβίβαστο με την παραμονή Τσακαλώτου στο Οικονομικών, καθώς οι σχέσεις των δύο δεν είναι και οι καλύτερες.
Στην στάση των 53+ υπάρχει πάντως και μια εγγενής αντίφαση, καθώς ο Ε. Τσακαλώτος είναι ο υπουργός που ηγείται της διαπραγμάτευσης και ο υπεύθυνος εισηγητής για όλα τα μέτρα που θα συμφωνθούν για τους δανειστές, γεγονός που αδυνατίζει την κριτική της τάσης προς τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Η απάντηση Τσίπρα
Από την πλευρά του, το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα διαμηνύει στους εσωκομματικούς «αντιπάλους» ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην συμβάλουν με την τακτική τους σε σενάρια «αριστερής παρένθεσης» και επαναφοράς της Δεξιάς στην εξουσία.Υποστηρίζουν άλλωστε ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει χρέος να εφαρμόσει τη συμφωνία του καλοκαιρίου, διαπραγματευόμενη ταυτόχρονα σκληρά και προσπαθώντας να λειάνει τις πιο επώδυνες πλευρές του τρίτου Μνημονίου.
Σε δεύτερο επίπεδο επικρέμαται πάντα η απειλή των εκλογών, η οποία αποτελεί ένα από τα όπλο του Αλ. Τσίπρα προς τους διαφωνούντες βουλευτές, καθώς τυχόν νέα αναμέτρηση στις κάλπες σύντομα, θα διεξαχθεί πάλι με λίστα, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τον πρώτο λόγο στην σειρά κατάταξης των ψηφοδελτίων.
Άλλες εκτιμήσεις ωστόσο αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναζητά έναν ισχυρό λόγο για να απευθυνθεί σε ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-ΕΚ με στόχοτη διέρευνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και μια κρίση εντός του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τους 53+ θα μπορούσε να αποτελέσει η κατάλληλα αφορμή.
Τις εκτιμήσεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει ενδεχόμενη πολιτική διεύρυνση ενίσχυσε πάντως και η κοινή παρουσία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Φώτη Κουβέλη και του Γιάννη Δραγασάκη σε εκδήλωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα με τίτλο «Μνημόνια-Αριστερά-Προοδευτική Διακυβέρνηση».
Το σενάριο του ανασχηματισμού
Οι εύθραυστες ισορροπίες που υπάρχουν στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης αλλά και οι πληροφορίες που θέλουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να μην διατηρούν αγαστές σχέσεις, έχουν δώσει την ίδια στιγμή τροφή σε σενάρια για ανασχηματισμό, αμέσως μετά το ενδεχόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ενδεικτικές -σύμφωνα με ορισμένους- ήταν οι βολές που εξαπέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ερμηνεύθηκαν ως αντίδραση στη φημολογία που θέλει την απομάκρυνση του σε περίπτωση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.
thetoc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου