Σήμερα, περισσότερο από χθες, η χώρα απειλείται από μια νέα εθνική περιπέτεια με την επάνοδο της ύφεσης και της συζήτησης περί Grexit. Επίσης απειλείται από την ανεξέλεγκτη διόγκωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, το ασφαλιστικό και το φορολογικό να έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Τα ζωτικά θέματα εξωτερικής πολιτικής φαίνεται να περιπλέκονται και η θέση της Ελλάδας
να εξασθενεί επικίνδυνα. Οι κίνδυνοι και απειλές αυτές μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά μόνο από μια ισχυρή κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών-φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Όλο και περισσότερο εδραιώνεται η πεποίθηση πως οι λύσεις απαιτούν εθνική ενότητα και ομοψυχία. Μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικό περιβάλλον, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών.
Ο χώρος του προοδευτικού κέντρου, η ισχυρή προοδευτική συμμαχία σοσιαλιστών και δημοκρατών είναι απαραίτητο να συμμετέχει σε αυτήν την εθνική προσπάθεια. Προϋπόθεση βέβαια για αυτό αποτελεί η συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα που θα εκφράζει τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας. Προς τη κατεύθυνση αυτή κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι οποίες δημιούργησαν την αίσθηση για γρήγορες εξελίξεις στην προσπάθεια ανανέωσης του χώρου της κεντροαριστεράς. Μετά, όμως και από το Συνέδριο του «Ποταμιού» παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης της προσπάθειας για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.
Ένας από τους λόγους αυτής της επιβράδυνσης που παρατηρείται είναι το δίλημμα της ομοσπονδιοποίησης ή της αυτοδιάλυσης των υπαρχόντων πολιτικών σχηματισμών. Αν και φαντάζει ψευτοδίλημμα στη παρούσα συγκυρία, εντούτοις διαφαίνεται πως οι προσωπικές στρατηγικές και αρχηγικές φιλοδοξίες φρενάρουν τις αναμενόμενες εξελίξεις που προσδοκούν οι σοσιαλδημοκράτες και προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες. Παρόλα αυτά, καταβάλλονται προσπάθειες αύξησης του ρυθμού στις προσπάθειες σύγκλισης και υπέρβασης των εμποδίων. Θεωρούνται ελπιδοφόρα βήματα η πρόταση ενοποίησης των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ώστε να γίνουν η τρίτη δύναμη στη Βουλή και η συμφωνία που επετεύχθη στη συνάντηση της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη στις 31/3/16 για τη δημιουργία της κοινής Επιτροπής «Θέσεων και Διαλόγου».
Φυσικά, γίνεται περισσότερο κατανοητό πως η συγκόλληση απλώς των σχημάτων δεν θα οδηγήσει πουθενά. Η πρόταση του προέδρου του «Ποταμιού» για τη δημιουργία του «Κοινοβουλίου του Κέντρου», αναδεικνύει πως για την δημιουργία της Σοσιαλδημοκρατίας είναι απαραίτητος ο διάλογος. Για την επίτευξη της κοινωνικής, πολιτικής και εκλογικής διεύρυνσης απαιτείται η συμμετοχή της κοινωνίας. Απαιτείται η δημιουργία πολιτικής ώθησης από τα κάτω προς τα πάνω. Η δημιουργία «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» σε κάθε Δήμο θα επέτρεπε την ενεργό εμπλοκή των πολιτών που έχουν συνειδητά επιλέξει την αποχή και την αδράνεια, αλλά είναι έτοιμοι να στρατευθούν σε μια αξιόπιστη και αποτελεσματική εναλλακτική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης.
Η Κεντροαριστερή Κίνηση Κιλκίς θεωρεί πως δεν αποτελεί λύση οποιαδήποτε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ. Και οι δύο επιδιώκουν να αποτελέσουν τους δύο πόλους ενός συρρικνωμένου και αδιέξοδου δικομματισμού, που θα αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος και θα επιφέρει νέα δεινά για τον τόπο. Θεωρεί επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της συγκρότησης ισχυρής Προοδευτικής Παράταξης, προκειμένου να υπάρξουν νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα μπορούν να οδηγήσουν σε κυβερνήσεις ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Οι πολιτικοί σχηματισμοί που συμμετέχουν στην προσπάθεια συγκρότησης της μεγάλης προοδευτικής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, πρέπει σήμερα να συνειδητοποιήσουν πως ο χρόνος εξαντλείται. Είτε αποδεχθούν την αυτοδιάλυσή τους είτε την «Ομοσπονδιοποίηση» του χώρου, πρέπει να βιαστούν για να μην απογοητεύσουν τους σοσιαλδημοκράτες έλληνες πολίτες. Πρέπει να βιαστούν για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα δώσει τη δυνατότητα πολιτικής έκφρασης σε εκείνους τους έλληνες πολίτες που δεν έλκονται από την ρητορική του εθνικολαικισμού και του νεοφιλελευθερισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου