Εως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου επαρκούν τα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών του κράτους, σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν μιλήσει στο πρακτορείο Reuters.
Σε ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στην
Αθήνα με τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου, το πρακτορείο μεταδίδει ότι η κυβέρνηση έχει δανειστεί χρήματα τα οποία φορείς όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι εταιρείες κοινής ωφελείας πρέπει να μεταφέρουν στην Κεντρική Τράπεζα εάν δεν τα χρειάζονται για άμεση χρήση.«Κινδυνεύουμε να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο»
«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι» αναφέρει ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που αρνήθηκε να κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι «όσο περισσότερος χρόνος περνά χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο».
«Είμαστε σε έναν ανώμαλο δρόμο από τα μέσα του Απριλίου. Ομως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει έως το τέλος του Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου εάν χρειαστεί» δήλωσε στο πρακτορείο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποσά 9 έως 10 δισ. ευρώ μέσω συμφωνιών επαναγοράς ομολόγων από πέρυσι. Από αυτές τις συμφωνίες, οι περισσότερες έχουν ανανεωθεί, αναφέρουν αξιωματούχοι στο Reuters.
«Το ετήσιο κέρδος για τα μετρητά αυτά ήταν κατά μέσο όρο 3,7% στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και η απόδοση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι παρόμοια, καλύτερη απ' ότι θα κέρδιζαν οι φορείς από τις εμπορικές τράπεζες« δηλώνει στο Reuters ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι αυτόν τον μήνα, οι δημόσιοι φορείς, μεταξύ αυτών η Βουλή και ο ΟΑΕΔ, έχουν καταθέσει περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Εκτός από τα ταμειακά διαθέσιμα που φορείς του δημοσίου δεν έχουν καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδας υπάρχουν ορισμένα δισ. ευρώ που τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν σε καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσω repos, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Τι λέει ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση
Σε non paper που διένειμε η κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση, εμφανίζει και πάλι το DNT ως τον «κακό» της υπόθεσης, επιμένει ότι κατά την διαπραγμάτευση έχουν κατοχυρωθεί οι «κόκκινες γραμμές» της και επαναλαμβάνει πως το "προληπτικό πακέτο» είναι αντίθετο με το Σύνταγμα.
Ολόκληρο το σημείωμα της κυβέρνησης:
«Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δισ. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δισ θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δισ.
Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.
Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.
ΤΟ ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.
Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου