Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Έρχονται (;) πιο αυστηρά capital controls

Ασκήσεις επί χάρτου πραγματοποιούνται σε ανώτερο τραπεζικό επίπεδο για ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς στα capital controls την ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι επίκειται χαλάρωσή τους.

Η αδυναμία των τραπεζών να προσελκύσουν τις καταθέσεις, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές με ενδεχόμενο νέο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις επιτείνουν την ανησυχία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που φοβούνται ακόμη μεγαλύτερες εκροές καταθέσεων.
Όλοι θα θυμούνται το Σάββατο 27 Ιουνίου όπου επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και οι τράπεζες έκλεισαν. Σχεδόν δέκα μήνες μετά, τα capital controls συνεχίζουν να παραμένουν στην καθημερινότητα παρά το γεγονός ότι υπουργοί της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι επίκειται η άρση τους το επόμενο διάστημα. Και όσο κρατάει το καθεστώς αυτό, ένα είναι σίγουρο: ότι οι καταθέσεις δεν φαίνεται προς το παρόν να γυρίζουν στις τράπεζες.
Υψηλόβαθμα στελέχη σε δηλώσεις  τονίζουν ότι είναι κρίσιμο η χώρα να πάει ένα βήμα πιο μπροστά, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη.
Το κλειδί, υπογραμμίζουν τα ίδια στελέχη, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης. Όσο καθυστερεί η συμφωνία της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των θεσμών και πάει από Μάρτιο, Απρίλιο και από Απρίλιο, Ιούνιο και.. βλέπουμε η αβεβαιότητα πλανάται πάνω από την οικονομία.
Είναι γεγονός ότι η προοπτική αποτυχίας να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη όχι μόνο να μην αρθούν τα capital controls αλλά να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο.
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες δίνουν «μάχη» για να επιστραφούν οι καταθέσεις που βρίσκονται κρυμμένες σε σεντούκια και στρώματα, η αγορά στενάζει από ρευστό, τα ταμεία στις τράπεζες αδειάζουν και υψηλόβαθμα στελέχη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κατάσταση είναι δραματική.
Όλα αυτά δείχνουν ότι κυβέρνηση και τραπεζίτες συμβιβάζονται με την ιδέα της παραμονής των capital controls για πολύ ακόμη. Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι η δυνατότητα ανάληψης 1.680 ευρώ τον μήνα ανά δικαιούχο υπερκαλύπτει τις ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού και δεν βλέπουν τον λόγο όχι μόνο γιατί να αρθούν τα capital controls αλλά και γιατί να μην μειωθεί το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων (!).
Άλλωστε αναλυτές εκτιμούν ότι για όσο διάστημα διαρκεί η αβεβαιότητα, ως προς τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, οι καταθέσεις δεν πρόκειται να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα και τα capital controls δεν πρόκειται να αρθούν. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το σύνολο των καταθέσεων στις τράπεζες υποχώρησε τον Φεβρουάριο στα 121,6 δισ. ευρώ από 122,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των αποταμιεύσεων

ependisinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου