Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Τι θα περιέχει η εισήγηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Η Σοσιαλδημοκρατία που θέλουμε», στον δρόμο για την Προγραμματική Συνδιάσκεψη

Ως «επιτακτική ανάγκη», περιγράφουν την ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου στην Ελλάδα, οι συγγραφείς του αντίστοιχου κειμένου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενόψει Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, σημειώνοντας μάλιστα πως οι λόγοι είναι πολύ σοβαροί και μιλώντας για «πολιτική ομαλότητα και
σταθερότητα».
Στο προσχέδιο της εισήγησης με τίτλο «Η Σοσιαλδημοκρατία που θέλουμε…», η σχετική ομάδα εργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μιλά για την ανάγκη να αλλάξουν πολλά στον χώρο.
«Χρειάζεται να απεμπλακούμε πλήρως από τον κρατισμό και τις πελατειακές σχέσεις, σπάζοντας ταυτόχρονα την απομόνωση από τις ευρύτερες κοινωνικές ανησυχίες και αβεβαιότητες. Να συγκρουστούμε μέχρι τέλους με όλες εκείνες τις δυνάμεις που αντιστάθηκαν σθεναρά στην οικοδόμηση ενός αξιόπιστου κράτους δικαίου, που θα υποστηριζόταν από έναν ευέλικτο κρατικό μηχανισμό και θα υπηρετούσε ένα ορθολογικό κοινωνικό κράτος. Χρειάζεται να προωθήσουμε τη δημιουργία ενός κράτους που θα ενισχύει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και θα παρέχει καθολικές υπηρεσίες σε νευραλγικούς τομείς (υγεία, παιδεία, ασφάλεια, μεταφορές κλπ.)», λένε.
Μιλούν ακόμα για την ανάγκηνα αντισταθούν στο να βαπτίζεται ως «λαϊκό» κάθε συντεχνιακό και λαϊκίστικοαίτημα, όπως και στο να εκλαμβάνεται ως «λαϊκιστικό» κάθε λαϊκό αίτημα. «Η χώραχρειάζεται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις»,λένε, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμίσεις για τη σκοπιμότητα και τηνωφελιμότητα των οποίων δεν θα έχουν πεισθεί  μόνο οι διάφορες «ελίτ» αλλά καιευρύτερα λαϊκά στρώματα. Μεταρρυθμίσεις που δεν θα αφορούν μόνο το κράτος καιτο δημόσιο τομέα, αλλά και τη λειτουργία της αγοράς και βεβαίως την παραγωγικήαναδιάρθρωση της χώρας.
«Αυτή η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία είναι αναγκαία αλλά και εφικτή. Για να υλοποιηθεί είναι απαραίτητη η ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών και όχι η συντήρηση και η ανακύκλωση των ίδιων πρακτικών που μας έφεραν στην κρίση», λένε μεταξύ άλλων.
Ριζική ανασυγκρότηση όμως, ζητούν και για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, καταλογίζοντάς της αδυναμία να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο τις τελευταίες δεκαετίες και πάντως στα χρόνια της κρίσης.
«Οι αξίες μας είναι διαχρονικές και επίκαιρες», λένε, σημειώνοντας πως η βασική αξιολογική τοποθέτηση της Σοσιαλδημοκρατίας παραμένει αναλλοίωτη και δεν είναι άλλη από την οικοδόμηση της δίκαιης δημοκρατικής κοινωνίας της ισότητας, της αναδιανομής, της κοινωνικής συνοχής, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης. Για να μπορέσει το αξιακό μας σύστημα να απελευθερώσει και να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, λένε, χρειάζεται μια νέα ισορροπία σε τέσσερις βασικές παραμέτρους:
-στη σχέση μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών.
-στη σχέση μεταξύ συλλογικού και ατομικού συμφέροντος.
-στη σχέση μεταξύ του δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού.
-στη δέσμευση για διαρκή καταπολέμηση των ανισοτήτων, στη βάση της γνώσης ότι καμία  αναδιανομή δεν μπορεί να είναι μόνιμη και σταθερή εάν δεν στηρίζεται σε μια σταθερή ανάπτυξη βασισμένη σε μια υγιή, εξωστρεφή μη κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.
Και για το ίδιο το αξιακό μας σύστημα, πάντως, ζητούν διαρκή επικαιροποίηση,  λαμβάνοντας υπόψη την ταχέως μεταβαλλόμενη σύγχρονη πραγματικότητα.
Ειδικά για την Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία, εκτιμούν ότι πρέπει και μπορεί να προωθήσει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, με καταληκτικό στόχο τον καθολικό μετασχηματισμό της χώρας, σε τρεις κυρίως άξονες:
α.  Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη
β.  Ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος,  με στέρεο πολιτικό σύστημα  και θεσμούς με ισονομία και δικαιοσύνη για μια δίκαιη κοινωνία
γ.  Ευρωπαϊκή ενοποίηση για σταθερή προοπτική και ισχυρή παρουσία στο διεθνές σύστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου