Μεταξύ Ποταμιού και ΝΔ τοποθετεί τη Δράση ο πρόεδρός της Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με την ευκαιρία του συνεδρίου του κόμματος, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο.
Ταυτόχρονα, η Δράση μετέχει στις διαβουλεύσεις με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ με σκοπό, όπως λέει ο ίδιος, την προώθηση του διαλόγου, με επίκεντρο τη μείωση του πελατειακού και συντεχνιακού κράτους.
Είναι αντίθετος στην επωαζόμενη συμφωνία με τους θεσμούς, γιατί ρίχνει το βάρος στην αύξηση των φόρων και όχι στη μείωση των δαπανών και πιστεύει ότι από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική σταθερότητα.
Ο κ. Σκυλακάκης θεωρεί επιτυχία το γεγονός ότι στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα παρευρίσκονται και θα χαιρετίσουν προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σ. Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση Α. Διαμαντοπούλου.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Έχετε αυτό το Σαβββατοκύριακο συνέδριο. Γιατί τώρα και τί προσδοκάτε απ' αυτό;
Το Συνέδριό μας είναι ανοικτό. Που σημαίνει ότι μπορούν να το παρακολουθήσουν και απλοί πολίτες. Στόχος μας, να αποτελέσει ευκαιρία και αφορμή για να συναντηθούν μεταρρυθμιστικές δυνάμεις με διαφορετική πολιτική προέλευση. Δυνάμεις που συμμερίζονται την ανάγκη για ένα μικρότερο μη πελατειακό κράτος, που θα μειώσει τους φόρους και θα αφήσει χώρο στον ιδιωτικό τομέα. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Σταύρου Θεοδωράκη, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιώργου Καμίνη και πολλών ακόμα σημαντικών προσωπικοτήτων, πολιτικών και άλλων, είναι για μας τιμητική και αποτελεί μια πρώτη επιτυχία του Συνεδρίου πριν ακόμα ξεκινήσει.
Πού τοποθετείται η Δράση σε σχέση με τα κόμματα του κεντρώου χώρου;
Η Δράση βρίσκεται, στην πολιτική γεωγραφία, στο κέντρο. Μεταξύ του Ποταμιού και της Νέας Δημοκρατίας, αν θα έπρεπε να προσδιορίσουμε τη θέση της με ακρίβεια. Εξ ου και είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που ανήκει στο ALDE, δηλαδή το κεντρώο κόμμα της Ευρώπης, τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών. Για τον λόγο αυτό και στο Συνέδριό μας τοποθετείται, με μήνυμά του, ο Γκι Φερχόφσταντ, ο επικεφαλής του ALDE στο ευρωκοινοβούλιο, που λέει -και αυτό είναι είδηση- ότι η συμφωνία που ετοιμάζεται από τους θεσμούς είναι κατά τη γνώμη του «στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που πρέπει να γίνει. Αντί να μειώνει τις δαπάνες αυξάνει ξανά τους φόρους, αντί για μεταρρυθμίσεις σε βάθος κάνει διακοσμητικές αλλαγές, αντί για να μεταρρυθμίζει το κράτος, βλέπουμε τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους». Η θέση αυτή είναι πολύ σημαντική και αποτελεί την απάντηση σε όσους μας ρωτούν γιατί λέμε όχι στην συμφωνία με την Ευρώπη και ζητάμε εκλογές. Το λέμε γιατί είναι η λάθος συμφωνία και συμφωνεί μαζί μας ο Γκι Φερχόφσταντ, ο πιο ευρωπαϊστής πολιτικός ηγέτης σήμερα στην Ευρώπη.
Συμφωνείτε με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ, αφετέρου συζητάτε με ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ. Δεν είναι μια αντίφαση;
Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τον διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική, μεταρρυθμιστική πρόταση διακυβέρνησης. Στη βάση της πρότασης αυτής είναι η μείωση του μεγέθους και του πελατειακού και συντεχνιακού χαρακτήρα του κράτους. Υπάρχουν δυνάμεις σε πολλούς πολιτικούς χώρους που έχουν αρχίσει και αγκαλιάζουν αυτή την ατζέντα. Δεν ξέρω αν στο τέλος θα μπορέσουν να βρεθούν μαζί στην ίδια κυβέρνηση και να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε.
Ο δημοσιονομικός κόφτης είναι κακή ή καλή εξέλιξη;
Η απώλεια εθνικής κυριαρχίας δεν είναι ποτέ καλή εξέλιξη. Κατέστη όμως αναγκαστική λόγω της αναξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς και των διαρκών διαπραγματεύσεων, που δεν γίνονται για να κερδίσουμε κάτι, αλλά μόνο για να μετατεθούν οι ευθύνες της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό. Στην ουσία, οι διαπραγματεύσεις αυτές θα μπορούσαν να διαρκούν μερικές ημέρες και να μην προκαλούν την απίστευτη δυσφήμιση και αβεβαιότητα που δημιουργεί η επί μήνες παράτασή τους στον Έλληνα πολίτη και φορολογούμενο. Χρειάζεται όμως το γκροτέσκο αυτό θέατρο, για να πεισθούν οι ιθαγενείς ότι τα μέτρα λαμβάνονται γιατί επιμένουν για αυτά οι κακοί ξένοι. Λες κι αν δεν υπήρχαν ξένοι, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα μοίραζαν μέλι και γάλα. Πρόκειται για την αποθέωση του ανορθολογισμού και της κοροϊδίας εαυτών και αλλήλων. Για την οποία βέβαια ο κύριος υπεύθυνος είναι το εκλογικό σώμα.
Τι χρειάζεται τώρα η ελληνική οικονομία;
Επενδύσεις και δουλειές. Έχουμε τις μικρότερες επενδύσεις και τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη. Και δυστυχώς, η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν από κοινού να δολοφονήσουν τα κίνητρα για επενδύσεις και εργασία στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε πολύ σύντομα. Φοροδιαφυγή, μετανάστευση κι άλλων ικανών ανθρώπων και επιχειρήσεων και εκδίωξη όσων θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές άμεσα ή θα μπορούσε από την παρούσα Βουλή να προκύψει πολιτική σταθερότητα;
Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκτιναχτεί προς τα πάνω αν ο ιδιωτικός τομέας δεν αντιμετώπιζε την αμείλικτη αυτή φοροκαταδίωξη. Το ερώτημα είναι αν αυτό θα μπορούσε ως πολιτική να προκύψει από την παρούσα Βουλή. Η δική μου απάντηση είναι όχι. Αποκλείεται. Οι σημερινοί κυβερνώντες για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν κανένας Έλληνας να βγάζει πάνω από 1000 ευρώ (εξαιρούνται πάντα οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι). Όσο αποτελούν την πλειοψηφία του κοινοβουλίου αυτή είναι η πολιτική που θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Μια πολιτική που διαιωνίζει τη φτώχεια και την ανεργία και αναπαράγει συνεπώς την πολιτική αστάθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου