Σε πλήρη εξέλιξη και σε διαφορετικά επίπεδα βρίσκονται οι διεργασίες για την συγκρότηση του ενδιάμεσου χώρου, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου
και Θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά και του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.
Η εκδήλωση, που για πολλούς θεωρείται ορόσημο, αποτελεί την πρώτη επίσημη ανοιχτή πρωτοβουλία της επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του 9,84 στο Γκάζι, στις 6 το απόγευμα.
Κεντρικό θέμα της θα είναι «Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για μια νέα αρχή στη χώρα» ενώ βασικοί ομιλητές θα είναι οι καθηγητές κ. Νικ. Διαμαντούρος, Γ. Σωτηρέλλης και Ξεν. Κοντιάδης, ενώ από την Επιτροπή Διαλόγου θα μιλήσουν οι κ. Δ. Τσιόδρας και Ν. Κανελλόπουλος.
Στην σημερινή εκδήλωση αναμένεται να δώσουν το παρών οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την επιτροπή, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Επίσης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Ανάλογες εκδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Ειδικότερα, για τις 15 Ιουνίου υπάρχει προγραμματισμένη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την Οικονομία και την Ανάπτυξη, όπου θα δοθεί και συνέντευξη τύπου από μέλη της επιτροπής, ενώ οι επόμενοι σταθμοί θα είναι το Ηράκλειο και η Πάτρα.
Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, για τις αρχές Ιουλίου, τα μέλη της επιτροπής σχεδιάζουν μεγάλη πανηγυρική εκδήλωση στην Αθήνα, όπου θα καταθέσουν και το πολιτικό πλαίσιο, το οποίο προετοιμάζουν αυτή την περίοδο.
Συναντήσεις Σημίτη με Γεννηματά και Θεοδωράκη
Διεργασίες φαίνεται ότι θα υπάρξουν και σε ένα δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, καθώς, εντός της εβδομάδας αναμένεται να κλειστούν συναντήσεις του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τους αρχηγούς των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.
Οι συναντήσεις θα είναι ανεπίσημες και θα κρατηθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως άλλωστε και όσες έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στους δύο αρχηγούς την εκτίμηση του ότι θα πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα τις διαδικασίες συγκρότησης και ενοποίησης του ευρύτερου χώρου, ο οποίος είναι σήμερα κατακερματισμένος.
Μάλιστα, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο πρώην πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλία του στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε υποστηρίξει ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς αλλά δεν αρκεί», προσθέτοντας ότι «πρέπει να συμμετάσχουν πολλοί περισσότεροι».
Επίσης, θα μεταφέρει στους δύο αρχηγούς ότι τον ίδιο τον ενδιαφέρει ο χώρος και όχι ο ρόλος με αφορμή μάλιστα και τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μετά από έκκληση στελεχών της Κεντροαριστεράς.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, στελέχη του ευρύτερου χώρου ζητούν από τον Κώστα Σημίτη να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράση για την ενοποίηση του ευρύτερου χώρου καθώς, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, με το αυξημένο κύρος που διαθέτει μπορεί να ενώσει την παράταξη, να λειτουργήσει ως εγγυητής για μια μεταβατική περίοδο χωρίς να δημιουργήσει κραδασμούς αλλά και να απειλήσει τις φιλοδοξίες όσων θα ήθελαν να ηγηθούν.
Την επόμενη ημέρα από τα σχετικά δημοσιεύματα, κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού ξεκαθάρισαν ότι «ο Κώστας Σημίτης, έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη ενός ρεύματος μεταρρύθμισης από όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Η επισήμανση αυτή δεν σημαίνει και την ανάληψη οργάνωσης αυτού του έργου. Το συγκεκριμένο έργο ανήκει σε αυτούς που συμμετέχουν σήμερα ενεργά στην πολιτική ζωή και εκπροσωπούν τις διάφορες τάσεις της Κεντροαριστεράς»
Μάλιστα, οι ίδιο κύκλοι, υποστήριξαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει για την ανάγκη ενότητας του χώρου καθώς και ενός νέου ξεκινήματος.
Υπέρ της ανάμειξης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη έχουν ταχτεί δημόσια και άλλα στελέχη που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως οΝίκος Μπίστης και ο Χρήστος Βερελής.
Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει σε συνέντευξη του τον πρώην πρωθυπουργός ως ιδανική λύση για το νέο Κεντροαριστερό φορέα, ενώ και ο Νίκος Μπίστης, επίσης, σε συνέντευξή του είχε εκφράσει την άποψη ότι ο κ. Σημίτης είναι το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να λειτουργήσει ως ο εγγυητής της επόμενης μέρας.
Επίσης, την Κυριακή, ο ανεξάρτητος βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος διαγράφηκε από την Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε συνέντευξη του υποστήριξε ότι θα ήθελε να επανέλθει ο Κώστας Σημίτης ως «ομπρέλα».
«Με το κύρος που έχει να ανασυγκροτήσει το χώρο. Δεν τον θέλω ούτε σαν κομματάρχη ούτε σαν «ταξιθέτη» ούτε σαν «προπονητή». Τον θέλω σαν μια συγκολλητική ουσία, που θα μαζέψει όλους αυτούς τους ανθρώπους, για να κάνουμε μια νέα αρχή με κάτι καινούριο. Ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε Ποτάμι. Ένας καινούριος χώρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, απαντώντας σχετικά με τις ενστάσεις που διατυπώνονται αναφορικά με την ηλικία του πρώην πρωθυπουργού ο κ. Γρηγοράκος τις είχε χαρακτηρίσει σε άρθρο του πολιτικά αβάσιμες.
«Ο εβδομηντατετράχρονος υποψήφιος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Μπ. Σάντερς, τυγχάνει πρωτοφανούς αποδοχής στους νέους ψηφοφόρους», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Χρονοδιάγραμμα επιτροπής και επόμενη ημέρα
Σύμφωνα με αρκετά στελέχη του χώρου πολλά θα κριθούν κατά την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής, καθώς τότε θα πρέπει να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του εγχειρήματος. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, η επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή της περί τα μέσα Ιουλίου, καταθέτοντας και δίνοντας στη δημοσιότητα το πολιτικό πλαίσιο των θέσεων της που έχει ανάγκη η χώρα, μετά από ένα κύκλο διαβουλεύσεων, συζητήσεων και εκδηλώσεων που ήδη λαμβάνει χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα είχε αποφασιστεί μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη κατά την πρώτη συνάντηση τους. Πάντως, δεν λείπουν μέσα από την επιτροπή φωνές που ζητούν παράταση του χρόνου καθώς και ύπαρξη ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη ως προς την επόμενη ημέρα.
Για την προετοιμασία των πολιτικών αυτών θέσεων, δημιουργήθηκαν αρκετοί κύκλοι συζητήσεων (workshops), για τη δικαιοσύνη, τη Διοίκηση – Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Οικονομία, την Παιδεία κ.α.
Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη της, έχει καταγραφεί και συνεχίζει να καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στις συζητήσεις, από ένα ευρύτατο φάσμα προσωπικοτήτων και πολιτών.
Τέλος, μετά την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής και την κατάθεση του πολιτικού πλαισίου και των συμπερασμάτων θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη μια νέα συνάντηση μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη προκειμένου να συζητήσουν και να καθορισουν τα επόμενα βήματα τους, όπως άλλωστε είχαν συμφωνήσει και κατά την πρώτη τους συνάντηση στη Βουλή, η οποία είχε πραγματοποιηθεί μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής του Ποταμιού. Η συνάντηση τους αυτή θεωρείται κρίσιμη καθώς θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, κατά πόσο το ψηφιδωτό της κεντροαριστεράς θα ολοκληρωθεί στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που οι ίδιοι ανέλαβαν.
Με αφορμή και τη σημερινή ανοιχτή εκδήλωση μίλησαν τέσσερα στελέχη της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.
Αθηνά Δρέττα – Μέλος της «επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις»
«Η χώρα σωρεύει κάθε μέρα ερείπια. Οικονομικά, κοινωνικά, θεσμικά, ανθρώπινα. Λέξεις, ιδέες και πρόσωπα εξαϋλώνονται. Η κλασική πολιτική αντιπαράθεση δεν αφορά, δε συγκινεί, δεν συνεγείρει.
Ζούμε την ελληνική εκδοχή της εποχής των άκρων! Απέναντι σε αυτό πολίτες από τη φιλελεύθερη δεξιά μέχρι τη μεταρρυθμιστική αριστερά, είναι η ώρα να βάλουν στην άκρη πικρίες και απογοητεύσεις. Να συγκροτήσουν χωρίς καθυστερήσεις το νέο μεγάλο φορέα της κεντροαριστεράς.
Δε μας χωρίζουν απόψεις. Μας χωρίζουν στρατηγικές. Μη το αφήσουμε να συμβεί και αυτή τη φορά».
Θεόδωρος Μαργαρίτης - Μέλος της συντονιστικής γραμματείας της «επιτροπής διαλόγου και θέσεων για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις»
«Ήδη, από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ δημιούργησε την Δημοκρατική Συμπαράταξη και οδήγησε σε ένα ενθαρρυντικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Τώρα, μπορεί να γίνει το επόμενο σημαντικό βήμα με τη σύμπραξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μαζί με το Ποτάμι και άλλες κινήσεις στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Είναι απαραίτητη η διερεύνηση των προγραμματικών συμπτώσεων, πράγμα για το οποίο εργάζεται η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και η κοινή δράση στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Το εγχείρημα αυτό χρειάζεται, επίσης, ένα αξιόπιστο πολιτικό σχέδιο, ανταγωνιστικό τόσο προς τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της ΝΔ όσο και τον αριστερό λαϊκισμό και τον πολιτικό κυνισμό του ΣΥΡΙΖΑ».
Γιάννης Μεϊμάρογλου – Μέλος της συντονιστικής γραμματείας της «επιτροπής διαλόγου και θέσεων για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις»
«Την ώρα που ο αριστεροακροδεξιός λαϊκισμός βυθίζει τη χώρα ολοένα και περισσότερο, την ώρα που η συντηρητική παράταξη δείχνει ανίκανη να υπερβεί τις κάθε λογής δεσμεύσεις της, οι μεταρρυθμιστικές κεντρώες, σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες δυνάμεις επιχειρούν να συγκροτήσουν τον δικό τους ενιαίο πολιτικό φορέα.
Καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες την Δευτέρα 6/6 στις 6μμ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για να στηρίξουν μ' ενθουσιασμό το νέο εγχείρημα.
Ένα μεγάλο βήμα για τον προοδευτικό μεσαίο χώρο, μια μεγάλη ευκαιρία για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Ελλάδας».
Αποστόλης Πάνας – Μέλος της «επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις»
«Η επιτροπή με σταθερά βήματα υλοποιεί το έργο της, στόχος μας είναι η ουσία και όχι η επικοινωνία.
Μέχρι τέλος Ιουνίου θεωρώ ότι θα έχει επιτευχθεί ο στόχος καταλήγοντας σε συμφωνία στο πεδίο των πολιτικών θέσεων .Αυτό θα είναι και το διακύβευμα που θα δώσει το μήνυμα για τις επόμενες κινήσεις. Η ενοποίηση του χώρου είναι ιστορική ανάγκη και πρέπει να πετύχει».
Του Χρ. Δρούζια
ependisinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου