Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Η Τουρκία ζητά την έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών στην Αλεξανδρούπολη

tourkiko-stratiwtiko-elikoptero-prosgeiwthike-stin-aleksandroupoliΈνα πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη μετά την προσγείωση τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Blackhawk στις
11:50, το οποίο μετέφερε οκτώ πραξικοπηματίες από την Τουρκία. 
Το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου λόγω βλάβης ενώ πετούσε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και έλαβε άδεια προσγείωσης στην Αλεξανδρούπολη συνοδευόμενο από ζεύγος F-16.
Στο ελικόπτερο επέβαιναν οκτώ άτομα με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά και με το που πάτησαν στο έδαφο, ζήτησαν πολιτικό άσυλο.  
Οι επιβάτες ανήκουν στο σώμα αεροπορίας του τουρκικού στρατού στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της οποίας συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ίδιοι παραδέχτηκαν επίσημα ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Tελικά πρόκειται για τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγούς και δύο αρχιλοχίες. 

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία: «Ώρα 11.50 στο αεροδρόμιο της Αλεξαδρούπολης προσγειώθηκε τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οκτώ άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν στη διεύθυνση αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι συλληφθέντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο φυλάσσεται».


Έκδοση ζητούν οι Τούρκοι

Όπως μεταδίδει η τουρκική Σαμπάχ, ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου ζήτησε την έκδοση των στρατιωτικών που δραπτεύτησαν στην Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές του απάντησαν ότι είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την Τουρκία και να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο. 
«Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα» αναφέρει σε μήνυμά του στο «Twitter».
Από την πλευρά του το ΓΕΕΘΑ, με επίσημη ανακοίνωσή του τονίζει: «Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό».

Δήλωση Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, σχετικά με την προσγείωση τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη:

«Σήμερα το πρωί, στρατιωτικό τουρκικό ελικόπτερο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου εισερχόμενο στον ελληνικό εναέριο χώρο και ζήτησε την άδεια αναγκαστικής προσγείωσης.
Το ΓΕΕΘΑ αμέσως επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία και ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Δόθηκε εντολή δύο μαχητικά αεροσκάφη να συνοδέψουν το ελικόπτερο μέχρι την ασφαλή προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Εκεί η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τους 8 επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές.
Σε ότι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου