Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ο εκλογικός νόμος φέρνει πιο κοντά Σταύρο και Φώφη

o-eklogikos-nomos-fernei-pio-konta-stauro-kai-fwfiΣτα σχέδια του Μ. Μαξίμου με τον εκλογικό νόμο ήταν η δημιουργία ρηγμάτων στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Σε ένα βαθμό η κυβέρνηση πέτυχε να …κερδίσει την ψήφο του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου για τον εκλογικό νόμο.

Από την άλλη πλευρά όμως η ολομέτωπη επίθεση του κυβερνώντος κόμματος σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού αναζητώντας μέλη του κοινοβουλίου που θα μπορούσαν να δώσουν θετική ψήφο ανεβάζοντας τον αριθμό των βουλευτών που θα υποστηρίξουν το νομοσχέδιο στον μαγικό αριθμό των «200», δημιούργησε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η Φώφη Γεννηματά με την δήλωσή της ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει εκλογικό νόμο σε ..δόσεις και πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, έστειλε ένα διπλό μήνυμα:
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι η ίδια δεν είναι διατεθειμένη να δεθεί στο …άρμα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η στρατηγική του τρίτου πόλου απέναντι στο κυβερνών κόμμα και στην ΝΔ θα ακολουθηθεί μέχρι τέλους.
Η κ. Γεννηματά είχε να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό του κόμματός της την άποψη κορυφαίων στελεχών οι οποίοι υπερασπίστηκαν την θέση πως το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική.
Το  σκεπτικό τους ήταν ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει μία τακτική πλήρους άρνησης όπως έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο παρελθόν και από την άλλη για να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το κυβερνών κόμμα αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο μιας μελλοντικής συνεργασίας.
Από την άλλη πλευρά όμως η κ. Γεννηματά είχε να αντιμετωπίσει την ΚΟ η οποία σε ποσοστό πάνω από 80% δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει καμία διάταξη μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των επιθέσεων και του τεταμένου κλίματος που έχει διαμορφωθεί από το 2011 και έπειτα.
Η στάση της κ. Γεννηματά και το ΟΧΙ που είπε προς την κυβερνητική πρόταση, αποτελεί για πολλούς εντός του ΠΑΣΟΚ δείγμα γραφής για την στάση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον. 
Το μήνυμα απεστάλη και προς το Ποτάμι το οποίο λίγες ημέρες πριν είχε διαμηνύσει στο ΠΑΣΟΚ με ομιλία του επικεφαλής Στ. Θεοδωράκη προς την ΚΟ, να μην υποστηρίξει η Χαριλάου Τρικούπη την κυβερνητική πρόταση για απλή αναλογική.
Η απόφαση της κ. Γεννηματά να πει ΟΧΙ στην πρόταση του Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο, σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, κρατά ζωντανή την προοπτική ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς με την εκλογή αρχηγού από την βάση τον Σεπτέμβριο. 
Γεγονός είναι πως οι προσπάθειες του Μαξίμου να βρει βουλευτές από την Κεντροαριστερά που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο του εκλογικού νόμου έχουν πέσει στο κενό.
Πέραν του Θ. Θεοχαρόπουλου, από το ΠΑΣΟΚ δεν διαφαίνεται να υπάρχει βουλευτής που θα έδινε θετική ψήφο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ενώ στο Ποτάμι οι κ.κ. Δανέλης, Λυκούδης και Ψαριανός που προέρχονται από την ανανεωτική αριστερά έχουν υποστηρίξει την άποψη του Στ. Θεοδωράκη στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου